Magazin

Ileana Vulpescu, autoarea romanului ,,Arta conversației”, a trecut în neființă

Publicat: 13 mai 2021

Scriitoarea și traducătoarea Ileana Vulpescu, recunoscută pentru romanul ,,Arta conversației” a încetat din viață miercuri, 12 mai 2021, la vârsta de 89 de ani. De-a lungul vieții, Ileana Vulpescu a avut o contribuție impresionantă la dezvoltarea literaturii românești și a diverse lucrări științifice. A fost decorată cu Ordinul Național ,,Steaua României” în grad de Cavaler pentru contribuția la ,,Creșterea valorii literaturii române contemporane” (în anul 2017, de către Președintele Klaus Iohannis).

Ileana Vulpescu s-a născut Bratovești, județul Vâlcea, pe 21 mai 1932 și a debutat în literatura în anul 1966. Cea mai apreciată operă literară și cea care i-a adus succes a fost romanul Arta Conversației, publicat în anul 1980, pentru care a primit premiul ,,Cântarea României”. Nu a fost singurul roman de succes, însă este cel mai apreciat și chiar și astăzi este o încântare pentru toți cei care îl citesc.

În ceea ce privește viața personală a scriitoarei, a fost căsătorită cu Romulus Vulpescu, scriitor, traducător și publicist, care a decedat în 2021, la 79 de ani. Au avut împreună o fiică pe nume Ioana, care a murit cu doar o lună înainte de decesul tatălui său. Așadar, ultima perioadă din viața autoarei a fost una plină de durere.

Pe plan profesional, Ileana Vulpescu a devenit membră a Uniunii Scriitorilor din România în anul 1972. Între anii 1959 și 1975, a contribuit la redactarea lucrărilor Dicționarului limbii române și a Dicționarului Explicativ al limbii române. De asemenea, a scris proza și teatru și a tradus numeroase lucrări din spaniolă, engleză și franceză.

Dacă nu ai auzit până acum de autoarea Ileana Vulpescu sau dacă ai citit măcar o operă literară de-a sa și vrei să adaugi în biblioteca ta și altele, îți recomandăm să te uiți în librăria online LIBREX, unde vei găsi cele mai cunoscute scrieri ale autoarei. Vei găsi atât cărți individuale, dar și pachete promoționale și cu siguranță te vor impresiona toate scrierile semnate de Ileana Vulpescu.

Prima carte pe care ți-o recomandăm este bineînțeles, Arta Conversației. Este o scriere diferită și savuroasă, sub forma unei discuții în doi, despre viață. Cartea surprinde proiecția sufletului unei femei doctor, o femeie foarte sensibilă, mereu îndrăgostită. Din nefericire, viața ei nu a fost ca un basm, deoarece bărbatul căruia i-a dat inima și o fiică, a plecat din viața ei. Este cu adevărat o carte deosebită, de actualitate, pe care oricine trebuie să o citească.

De pe LIBREX vei mai putea comanda și următoarele carti scrise de Ileana Vulpescu: Preludiu, Rămas bun casei părintești, Notă informativă bătută la mașină, Pe apa sâmbetei, Carnetul din Port-Hart, Viață, Viață, legată cu ață, Candidații la fericire, Noi, doamna doctor, când o să murim?, Arta compromisului și multe altele. Așa cum îți spuneam, poți comanda chiar și pachete promoționale cu diferite cărți scrise de către autoare.

În încheiere, am vrea să știm dacă ai citit până acum cărți scrise de celebra autoare și cum ți s-au părut! Ce te-a impresionat cel mai mult la acestea? Să fie stilul unic de a scrie? Sensibilitatea transmisă de fiecare cuvânt?

 

 

 

 

 

 

Adauga un comentariu