National

Ilie Sarbu sare la gatul presedintelui

Publicat: 22 mai 2012
1

E timpul ca Romania sa intre in normalitate. Premierul trebuie sa mearga la Consiliul European, nu presedintele. Iata ce spune intr-un interviu la RFI liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu. El critica pe de alta parte gestul lui Traian Basescu de a-i intoarce spatele ministrului de Externe, Andrei Marga, in timpul vizitei din SUA.

In opinia lui Ilie Sarbu, a existat o permanenta „confuzie” in privinta reprezentarii Romaniei la Bruxelles. „In permanenta a fost o confuzie. Si pe vremea premierului Tariceanu. Cat a fost premier Emil Boc, n-a fost cazul, el, saracul, n-avea nici un drept de a face vreo pozitie distincta fata de presedinte! E timpul ca si Romania sa intre in normalitate”, declara liderul senatorilor PSD.

Ilie Sarbu spune ca legea fundamentala „precizeaza clar ce rol are presedintele, care e rolul Parlamentului, care e rolul primului-ministru si daca le-am trata asa cum ar trebui, n-am ajunge la genul asta de discutii, care nu ne fac bine”.

Intrebat ce atributii ii raman presedintelui, daca Romania ar fi reprezentata la Bruxelles de premier, Ilie Sarbu a raspuns: „Presedintele are suficiente atributii, daca vrea sa le exercite. Tot in Constitutie, la articolul 91 se spune ca presedintele incheie tratate internationale in numele Romaniei, negociate de Guvern. Vedeti, nici astea nu le incheie asa, ca administratia prezidentiala face lucrul asta si presedintele semneaza… Si le supune ratificarii – deci numai Parlamentul ratifica – ratificarii Parlamentului intr-un termen rezonabil (…)”.

Pe de alta parte, Ilie Sarbu critica atitudinea presedintelui fata de ministrul de Externe, in timpul vizitei din SUA. Traian Basescu i-a intors spatele lui Andrei Marga, atunci cand acesta a inceput sa tina un discurs in fata comunitatii de romani. „Are suficiente atributii, el mai e si arbitru intre puterile statului, dar astea ar trebui sa le exercite in limita prevazuta de Constitutie, nu la discretie. Cand vrea dansul, da mana cu un ministru, daca nu vrea, nu da. Daca vrea, il asculta cand tine o cuvantare intr-o anumita imprejurare, daca nu, face poze, rade si il ironizeaza… Nu cred ca modul asta de lucru poate continua la infinit! A continuat cand nimeni nu avea nici un fel de opinie, toti erau obedienti, stateau in pozitia ghiocelului, dar nu mai merge lucrul asta!”, afirma senatorul PSD.

Premierul Victor Ponta a cerut Birourilor Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor sa convoace o sedinta de plen, in care sa se stabileasca mandatul Romaniei la Consiliul European din 28 iunie, precum si persoana care trebuie sa reprezinte tara la acest summit.

Sursa: rfi.ro

Adauga un comentariu