Actualitate

Ilie Serbanescu: „Multinationalele opereaza de fapt in Romania un jaf de proportii abominabile”

Publicat: 29 ian. 2018
1

Bugetul de stat a incasat in 2017, din impozitul pe profit al companiilor, cu 7% mai putin decat incasase in 2016, desi businessul in Romania a prosperat fabulos in respectivul an, cresterea economica urcand spre 7%, cea mai inalta, de altfel, din UE. Sa precizam de la inceput despre ce vorbim: asa-numita „crestere economica“ este cresterea PIB-ului, iar PIB-ul este, in esenta, valoarea adaugata (vreo 85-86%) plus interventia neta a statului (14-15%). Iar valoarea adaugata inseamna „compensarea salariatilor“ plus „excedentul brut de exploatare“ (sau, mai simplu spus, salarii plus profituri). Daca, asa cum spun statisticile, ansamblul (adica PIB-ul) a urcat cu 7%, inseamna ca si profiturile au crescut! Si atunci, daca impozitul procentual pe profit a ramas acelasi (16%), cum de au scazut incasarile din impozitul pe profit? Deci, din doua una: ori incasarea scazuta la buget din impozitul pe profit este o minciuna, ori cresterea PIB-ului (deci inclusiv a profiturilor) este o minciuna! Daca nu esti cumva cu rucsacel in spate si smartphone in mana, iti poti da seama ca mai este si o a treia varianta: cresterea economica exista, deci si cresterea profiturilor din economie exista, numai ca cea din urma este astfel invaluita fiscal, incat statul sa nu ajunga la ea! Si, ca urmare, cu toate ca a existat o crestere a profiturilor, statul a fost in situatia de a impozita profituri in scadere! Naivul si vesnicul de vina stat isi proiectase o majorare a incasarilor din impozitul pe profit in 2017 tocmai cu 7%, dar de obtinut a obtinut o scadere cu 7%!

Si asta-i nimic! Estimata incasare de 14,1 miliarde lei din 2017 inseamna, la 16% cota procentuala de impunere, ca au fost fiscalizate profituri de circa 88 miliarde lei, in scadere de la 94 miliarde lei in 2016. Problema este ca, la nivelul PIB-urilor din anii respectivi, profiturile realizate in Romania au fost de 470-480 miliarde lei. Deci o rata de doar o cincime profituri raportate (si deci fiscalizate) din totalul profiturilor realizate! Restul de 80% – evaziune! Cine sunt evazionistii? Pai, sa constatam ca firmele cu capital strain, care detin cel putin jumatate din cifra de afaceri din economia din Romania, raporteaza profituri de cateva ori mai mici decat firmele cu capital romanesc, dandu-se deci nu doar mai putin rentabile decat cele din urma, dar chiar nemaiintelegandu-se de ce isi pierd timpul pe aici, fara profituri si unele cu pierderi peste pierderi!

Concluzia – evident pentru cei fara rucsacel in spate si smartphone in mana – este clara: capitalul romanesc, slab inzestrat tehnologic si subfinantat, mai plateste cate ceva din ceea ce ar avea de platit, dar capitalul strain, in frunte cu multinationalele, nu plateste aproape deloc impozit pe profit, externalizand castigurile inainte de si deci fara fiscalizare! Impozitarea profitului in Romania a devenit o mascarada. Ce a facut Guvernul roman in 2017 pentru a echilibra resursele bugetului? A fortat preluarea de dividende de la intreprinderile inca de stat, unde este proprietar. A lasat practic goale conturile unei parti care nu mai reprezinta decat 4% din economie, considerata chipurile neperformanta, pentru a nu se atinge cumva de buzunarele umplute prin jaf public de cei care detin 96% din economie! O fi bine, o fi rau?! O fi corect, o fi incorect?! Multinationalele opereaza de fapt in Romania un jaf de proportii abominabile, iar politicienii si administratorii fiscali romani patroneaza o bataie de joc fara egal in Europa si in istorie la adresa propriului popor.

La ce sa ne asteptam in 2018, in conditiile monstruozitatii fiscale, numita „revolutie“, promovata de guvernarea PSD – ALDE?! Este de presupus ca firmele romanesti si-au facut antrenamentul necesar inca din 2017, reducand la minimum platile in contul impozitului pe profit, avand in vedere ca din 2018 neplata acestuia nu este infractiune, pe cand neachitarea contributiilor sociale este si se pedepseste cu inchisoare. Dar tocmai spre a se evita o asemenea comutare a neplatilor, Guvernul a introdus pentru firmele cu o cifra de afaceri sub un milion de euro (adica pentru 90% din firmele romanesti), in locul impozitului pe profit, impozitul pe cifra de afaceri, care nu prea poate fi evazionat. Asa ca stagnarea prevazuta in buget pentru incasarile din impozitul pe profit (14,2 miliarde lei, fata de 14,1 miliarde lei in 2017) este o iluzie. Incasarile din impozitul pe profit practic vor tinde spre disparitie in 2018, caci firmele romanesti nu vor mai avea legal de platit impozit pe profit, iar multinationalele, pentru care nimic in chestiune nu se schimba, isi vor continua batjocorirea Romaniei si statului roman in domeniu. Practic, impozitul pe profit ca institutie fiscala va mai ramane doar in cazul multinationalelor (caci doar acestea au cifre de afaceri de peste un milion de euro) si intreaga evaziune pe care o practica in domeniu se va deschide ca o floare, intrucat toate incasarile la buget care vor mai fi din impozitul pe profit vor fi doar de la acestea. Altele nu vor mai fi, caci capitalul romanesc, in coplesitoarea sa majoritate, nu va mai plati impozit pe profit. Nu 14 miliarde lei, cati sunt prevazuti, ci maximum vreo 4-5 miliarde lei vor fi incasarile la buget din impozitul pe profit! Adica vor fi fiscalizate doar vreo 30 miliarde lei din cele peste 300 miliarde lei (circa 60 miliarde euro) profituri realizate efectiv de capitalul strain in Romania!

autor: Ilie Serbanescu / cotidianul.ro

Comentarii
Adauga un comentariu