News Flash:

Ilie si Smaranda Bostan, la Galeriile de Arta Dana

13 Decembrie 2010
2949 Vizualizari | 0 Comentarii
• Astazi, la Galeriile Dana din str. Lapusneanu, la ora 18.00, are loc vernisajul expozitiei de pictura si sculptura „Viziuni Acvatice”, realizata de un cuplu inedit, tata-fiica, Ilie si Smaranda Bostan, expozitie ce va fi vernisata de criticul de arta Valentin Ciuca. Cu acest prilej, Editura Dana Art a realizat un album, prefatat de prof. univ. dr Liviu Suhar, din care spicuim cateva paragrafe

"Gandindu-ma la anii care s-au pulverizat în neantul timpului, la oameni pe care i-am cunoscut si însotit cu un pas mai în urma, am mers împreuna sau cu un pas înaintea lor, dintre acestia din urma Ilie Bostan este un personaj aparte, pe care-l observ cu discretie de pe bancile liceului, din vremea studentiei, iar în ultimii ani, din vecinatatea imediata a profesiei. I-am apreciat întotdeauna înainte de toate talentul, caracterul, harnicia si pasiunea cu care se daruieste creatiei, cautand în volumetriile sculpturilor sale evocari expresioniste, nedisimulate, cu umor si perspicacitate ale unor personaje nemuritor-materializate în bronzurile sale. Ilie Bostan, împatimit de lumea satului care i-a hranit si îmbogatit sufletul curat de copil, a ramas un incurabil îndragostit de pamantul de acasa, unde îsi gospodareste partea cu aceeasi iubire nepangarita, confundand-o cu bronzurile din sculpturile sale. El este un artist autentic prin talent, prin profesionalism si maiestrie. Modestia sa este adevarata, iar bunul simt litera de lege. Constiinta valorii proprii este bine desenata si sustinuta prin opera care l-a consacrat ca fiind unul dintre sculptorii remarcabili ai tinerei generatii. Dovada si Premiul Uniunii Artistilor Plastici din România, acordat la recentul Salon National de Arta, ce a avut loc la Bucuresti. Fara a cadea în capcanele perfide ale modei, rezistand tentatiilor speculare si facile ale multiplelor încercari efemere, fals moderniste, Ilie Bostan ramane credincios prin creatiile sale marii traditii figurative prin care metamorfozarea si materializarea unor teme existentiale universale sunt cea mai veridica actualitate. Convertirea acestor teme în matricea expresiv-plastica dupa chipul si asemanarea autorului sunt adevaruri care confirma definitia unei autentice personalitati artistice care îmbogateste, prin prezenta activa, mediul cultural al batranei provincii Moldave. Când am scris frazele de mai sus nu mi-am imaginat ca va veni fericitul moment când înzestratul sculptor Ilie Bostan, acum artist recunoscut în tara ca facând parte din pleiada confratilor care definesc configuratia artelor sculpturii nationale si care se afla la un statut de modernitate europeana, va fi acompaniat de propria fiica, într-o expozitie comuna prin care se propun publicului creatii ale caror definitie stilistica reflecta doua personalitati distincte. Tema comuna pentru care au optat cei doi artisti, sculptorul Ilie Bostan si pictorita Smaranda Bostan, este cea a «pestelui», fiecare dintre ei interpretând-o prin mijloace tehnice personale si conceptual distincte."

Tema pestelui, un subterfugiu eliberator al imaginatiei creatoare
 
„Smaranda Bostan, aflata înca la începuturile unei cariere artistice ce se anunta a fi prestigioasa în viitor, impulsionata de acel gând pozitiv initial, generator, a închegat într-un tot coerent proiectul. Parcurgând traseul elaborarii proiectului l-a interpretat cu luciditate, talent si pragmatism, propunându-si pregatirea unei expozitii personale de pictura. Lucrarile Smarandei Bostan nu releva privitorului numaidecât preocuparile pentru interpretarea temei pestelui  prin valentele simbolismului în acceptiune crestina, cel putin la prima vedere. Artista se situeaza pe o pozitie mult mai realista în relatia cu imaginea matrice. Ea extrage elementele care îi permit interpretari sugestive, mai ales formal decorative, transformând motivul într-un pretext eliberator al propriei imaginatii. Reperul de la care jocul creativitatii si imaginarului îsi începe parcursul este aceasta fiinta acvatica, transformata într-un câmp al combinatiilor de forme geometrice. Acesta genereaza ritmuri si alternante ce anima compozitiile sustinute prin acorduri si armonii de  culoare, orchestrate cu o subtilitate cu totul speciala care este în masura sa propuna privitorului o identitate distinca si recognoscibila a lucrarilor. Smaranda Bostan ne propune un gen de optiune programatica pentru interpretarea unui segment al realitatii, recurgând la modalitati moderne de organizare compozitionala a formelor si pasajelor cromatice; a sincopelor valorice si contrastelor tonale. Creatiile sale amintesc, pe alocuri, ecourile maestrilor care îi sunt apropiati sufletului dintre care îi amintesc pe Vasili Kandinsky si Gustav Klimt, ale caror lectii si le-a însusit într-un mod selectiv si empatic. Cred ca simbolistica pestelui, despre care am amintit, se îmbogateste prin adaosul de nuante propuse de Smaranda Bostan retinând atentia privitorului nu doar pe moment, ci cu persistenta în memoria sa." (prof. univ. dr. Liviu Suhar)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ilie bostan
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1332 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014527 (s)