Eveniment-Social

Ilustratii la un poem interior

Publicat: 02 apr. 2001

„Spirit european prin sagacitatea cu care investigheaza zonele de interferenta a culturilor, Gabriel Gheorghiu este, in acelasi timp, un rafinat continuator al colorismului romanesc. Limbajul de care uzeaza, universul in esenta, e particularizat printr-o deloc desueta aspiratie lirica. O putem recunoaste in sentimentul indus imaginii, indiferent daca este vorba de un peisaj, a scena de gen sau un portret”.
Aceasta este una dintre aprecierile pe care criticul de arta Valentin Ciuca le aduce omului si pictorului Gabriel Gheorghiu, care, in aceste zile, expune pe simezele de la Galeriile „Cupola”. Membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania – filiala Iasi, Gabriel Gheorghiu este un hunedorean de 47 de ani, care a absolvit, insa, Academia de Arte din Iasi, la clasa maestrului Dan Hatmanu.
Expozitia incheiata zilele trecute la „Cupola”, intitulata „Ilustratii la un poem interior”, le-a dezvaluit celor formati pentru pictura, cat si simplilor vizitatori, pe unul dintre cei mai bine formati pictori ieseni, care lucreaza pe o arie larga de subiecte si in diferite tehnici, adevarat fiind ca lucrarile acestuia au un puternic aer de poezie. Punctele forte ale artistului sunt, cel putin la prima vedere, conceptualizarea imaginii si cromatica. Imaginile propuse de Gabriel Gheorghiu au o filozofie interioara cu totul originala, formele sunt dezbracate de cele mai multe dintre contingente fiind simplificate pana la esentializare. Nu intamplator, asemeni lui Brancusi, artistul apeleaza des la motivele legendei romanesti. in paralel, paleta cromatica este bine adaptata ideii propuse, cateva tablouri fiind de exceptie, in acest sens. O gama foarte larga de griuri alterneaza cu tuse violente, contrastante, creand impresia unui amestec tensionant din care astepti sa se nasca ceva. Pentru a fi, insa, si mai exacti, sa-i dam cuvantul lui Gabriel Gheorghiu, cu un text intitulat „Spovedanii”:
„Sorbind incet o vodca-cola, cu gandul la Pico de la Mirandola, artist uitat cu gestul lui de aur, transform mireasma de flori albe in fructe crude cu seminte coapte. imprastii culoarea pe panza, o dara de albastru, o linie mov, o pata dibace ce parca desface o lume ascunsa cu toate secretele ei. Iar semnul Acela, de cand urmaresc sa dea picturii mele ceva dumnezeiesc.
Si cat ma impart si cat ma adun, un cuvant sa va spun:
Va iubesc si parca, prima oara, invat sa vorbesc…”loading...

Adauga un comentariu