Magazin

Imaginea care a speriat lumea: Eruptie gigantica provenind dintr-o gaura neagra, observata de NASA

Publicat: 15 nov. 2015
1

Un telescop al NASA a observat o eruptie uriasa provenind dintr-o gaura neagra, iar cercetatorii spera ca datele obtinute ii vor ajuta sa afle mai multe informatii despre acest misterios fenomen spatial, informeaza atlantico.fr.

Cercetatorii americani vorbesc despre o premiera care ar putea redefini viziunea specialistilor asupra unuia dintre cele mai misterioase fenomene ale galaxiei.

Eruptia de raze X si plasma a fost observata de unul dintre cele doua telescoape ale NASA care studiaza gaura neagra masiva Markarian 335. Telescopul NuSTAR este specializat in studierea razelor X.

Potrivit NASA, eruptia isi are originea in particulele cu energie inalta cunoscute sub numele de „coroana” din jurul gaurii negre, care s-au adunat mai intai spre interior, apoi au expulzat un jet spre exterior, a explicat Dan Wilkins, unul dintre autorii descoperirii.

„Nu stim deocamdata cum se formeaza jeturile din gaurile negre, dar este o posibilitate incitanta ca aceasta coroana a gaurii negre sa fi format baza eruptiei inainte sa se stinga”, a mai spus Dan Wilkins. „Este pentru prima data cand suntem in masura sa asociem acest fenomen eruptiei”, a completat acesta.

„Natura sursei de energie a razelor X pe care o numim coroana este necunoscuta, dar acum putem obtine indicii privind marimea si structura sa”, a spus si Fiona Harrison, de la telescopul NuSTAR al Institutului de tehnologie din California, Pasadena.

Adauga un comentariu