Carte

Imaginea Nadiei Comaneci intr-un volum francez

Publicat: 12 ian. 2014
Volumul „Micuta comunista care nu zambea niciodata“ este o privire complexa asupra momentului istoric in care Nadia Comaneci a uimit o lume intreaga primind sapte note de 10 la Jocurile Olimpice din Montreal, in 1976. Succesul intregistrat atunci a atras atentia asupra contextului politic si social din care provenea gimnasta, starnind numeroase comparatii intre Estul comunist si represiv si Occidentul, un model de perfectiune pentru tinerele gimnaste. Nadia Comaneci a rasurnat aceasta tendinta, devenind un idol pentru multe generatii de sportive, scrie adevarul.ro.
Cum sa spui povestea acestei „micute comuniste“ la care ravneau toate fetele din Occident si care ramanea, totodata, una dintre putinele imagini mediatice cu tinere care nu fusese sexualizata?, Lola Lafon, scriitoare franceza
Vezi si Adevarul despre relatia dintre Nicu Ceausescu si Nadia Comaneci 

Lola Lafon, frantuzoaica de 38 de ani care este scriitoare, compozitoare si cantareata, s-a decis sa scrie biografia Nadiei Comaneci dupa ce a vazut urmatoarea fraza despre Nadia Comaneci pe prima pagina a unui cotidian francez: „Fetita a devenit femeie; verdict: magia s-a evaporat“. Romanul pe care l-a scris Lafon este „un tribut adus primeia, care a tintit spre Luna, a revolutionat drumul restrictiv pe care parintii il prevesteau pentru fetele lor, acele fete din anul 1976 care, datorita ei, au indraznit sa viseze la un salt in gol, cu muschii stransi si cu pielea goala“.  

Romanul Lolei Lafon se doreste a fi nu numai istoria unei gimnaste exceptionale, si ci a unor fabricari si rescrieri valabile perioadei in care Nadia Comaneci a cunoscut succesul: rescrierea comunismului in Romania, in anii 1980, sub dictatura lui Ceausescu, formarea corpurilor gimnastelor din Est dupa asemanarea celor din Vest, rescrierea discursului eroinei, care il contrazice adesea pe cel al autoarei, si multe altele.  
„Este un dialog fantasmagoric intre Nadia Comaneci, tanara gimnasta romana care, la 14 ani, era un idol sportiv in Vest si «cea mai tanara eroina comunista» in Est, si naratoarea, care se straduieste sa-i scrie povestea osciland intre diverse versiuni oficiale. Vorbim despre povestea unei fete prin ochii «judecatorilor» din sport, politica si media, care sunt manipulati de statele din care apartin, fie ele comuniste sau liberale“, se arata pe site-ul scriitoarei  
„Cum sa spui povestea acestei «micute comuniste“ la care ravneau toate fetele din Occident si care ramanea, totodata, una dintre putinele imagini mediatice cu tinere care nu fusese sexualizata?“, se intreba scriitoarea. Volumul „La Petite Communiste qui ne souriait jamais“, de Lola Lafon, a aparut pe 8 ianuarie, la Editura franceza Actes Sud.  


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit