Magazin

Imagini care te lasa fara cuvinte. Cum arata astazi Pilonii Creatiei – FOTO

Publicat: 14 ian. 2015
In urma cu 20 de ani, Telescopul Hubble a surprins o imagine impresionanta care a devenit rapid una din cele mai importante din stronomie. Este vorba despre Pilonii Creatiei, o formatiune uriasa de nori formata din gaze si praf cosmic, scaldata in luma unui cluster de stele abia formate. Pilonii Creatiei sunt situati in Eagle Nebula sau Messier 16. Acum, astronomii au realizat o noua captura cu acest peisaj cosmic incredibil, reusind sa surprinda detalii uimitoare.
Prima imagine, realizata in 1995, a surprins trei coloane uriase de hidrogen si praf cosmic, luminate puternic de stele abia nascute. Formatiunile ieseau dintr-un nor de molecule, asa cum apar stalagmitele din podeaua unei pesteri. In prezent, dupa ce telescopul a fost dotat cu o camera mai performanta, o noua imagine a fost obtinuta, care ofera rezolutie dubla. Pe langa faptul ca lumina se observa mult mai usor, Hubble a reusit sa surprinda scena si in infrarosu, ceea ce permite o mai buna vizualizare prin norul de gaze si praf. Pilonii Creatiei par acum mai mult nori de fum, ce acopera usor stelele in formare.
Aceasta formatiune a fost numita Pilonii Creatiei intrucat astronomii au observat ca aici stelele se formeaza intr-un ritm mult mai alert decat in alte zone. Noua imagine arata ca Pilonii nu permit numai formarea stelelor, ci sunt si distrusi de combinatia dura de raze UV de la noile stele si vantul puternic de la stelele mai mari. Acest lucru se observa la baza formatiunii, care, dupa 20 de ani este evaporata in mare parte. Mai mult, in ultimele doua decenii, unii nori de gaze s-au mutat.
Adauga un comentariu