Titlurile zilei

Imagini de groază cu cele mai distruse străzi din Iași! Blestem pe capul a mii de șoferi din cartierul care, pe vremuri, lua ochii tuturor. Nicio stradă nu a scăpat de dezastru – GALERIE FOTO

Publicat: 26 oct. 2021
Străzi din cartierele Copou și Bucium, din municipiul Iași
Mai multe străzi din Iași ar putea fi incluse în Programul Național de Investiții "Anghel Saligny", program derulat de Guvernul României și pentru care Primăria a făcut o solicitare de finanțare

Primăria va solicita câteva zeci de milioane de lei pentru reabilitarea mai multor străzi din Iași. Prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, municipalitatea va solicita finanțare pentru refacerea a 20 de străzi din tot orașul. În calculul municipalității este inclusă și reabilitarea pasajului Socola. Cea mai mare parte a străzilor respective arată ca după război, durata de exploatare fiind depășită de ani buni. În plus, în listă apare și o investiție de la Spitalul de Recuperare din Iași

Plenul Consiliului Local Iași a avizat ieri, 25 octombrie 2021, în cadrul unei ședințe extraordinare, o serie de proiecte de hotărâre legate de obținerea unei finanțări privind refacerea străzilor din oraș. În calcul au intrat 20 de străzi, cele mai multe din zona Copou, dar și din Bucium sau Tătărași. Toate aceste artere ar putea beneficia de finanțare prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, program aprobat în urmă cu câteva săptămâni de către Guvernul României.

Fiecare autoritate locală poate obține finanțări pentru diverse obiective prin acest program, Primăria Iași solicitând sume pentru reabilitarea unor străzi. Și Consiliul Județean Iași a cerut recent fonduri pentru mai multe drumuri din județ prin acest program.

Imaginile unui dezastru pe străzile din Iași

Multe dintre străzile din Iași prinse în această cerere de finanțare se află în zona Copou, una dintre cele mai căutate zone din tot orașul. În program au fost incluse Aleea Copou, strada Văscăuțeanu, Victor Babeș, Nicolae Istrati, Titu Maiorescu, Dr. Vicol sau George Coșbuc. Aceste străzi au fost prinse de Primărie într-un program de reabilitare, însă municipalitatea speră să obțină banii de la Guvernul României pentru a le reabilita. Șoselele din Copou arată ca după război, durata acestora de exploatare fiind depășită de câțiva ani. Primarul Mihai Chirica a arătat și ce înseamnă reabilitarea acestor străzi.

„Sunt străzi cu cel mai crescut nivel de maturitate. Sunt proiecte tehnice făcute, cu detalii de execuție și autorizație de construire deja emise și sunt într-un proces de licitație publică. Vom putea merge foarte repede la rambursare cu acest proiect aprobat. Am introdus și modernizarea șoselei Bucium și pasajul Socola. Vorbim și despre stația de epurare de la Spitalul de Recuperare din Iași. Este nevoie de o conformare a unității medicale la normele de mediu, iar aceasta are nevoie de o astfel de stație”, a spus primarul Mihai Chirica.

Scandal în Consiliul Local pe banii de la Guvernul României

Proiectele de hotărâre au stârnit, însă, nemulțumiri în plenul Consiliului Local Iași. Între consilierii USR și cei ai PNL s-au iscat noi contre, odată cu adoptarea acestor proiecte. Consilierii USR au preferat să se abțină de la vot, decizie care a stârnit nemulțumirea celorlalți aleși locali ai municipiului Iași.

„Toate proiectele propuse au fost aprobate de Consiliul Local, toate detaliile tehnice fiind aprobate deja. Sunt 20 de străzi, iar, în propunerea de finanțare, au fost trecute toate cheltuielile eligibile. Ministerul Dezvoltării finanțează aceste proiecte prin limita actului normativ emis de minister”, a mai spus Mihai Chirica.

Consilierii USR au susținut că nu au avut la mapă notele de fundamentare ale proiectelor și nu pot aproba aceste investiții. Primarul Mihai Chirica a explicat că aceste proiecte au deja note de fundamentare la bază și că municipalitatea trebuie să se grăbească cu depunerea cererii de finanțare.

„Dorința noastră este de a scoate cât mai mult dintr-o resursă pusă la dispoziție de către Guvernul României și nu lasă foarte multe șanse la depunerea proiectului. De aceea ne aflăm într-o ședință extraordinară. Trebuie să ne gâdim și la cetățenii care stau pe aceste străzi”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

În cadrul ședinței de Consiliu Local au fost aprobate și alte proiecte de hotărâre.

Aleea Copou (280 de metri) 1 milion de lei
Teodor Văscăuțeanu (319 metri) 1,3 milioane de lei
Victor Babeș (242 de metri) 1 milion de lei
Nicolae Istrati (81 de metri) 473.000 de lei
Titu Maiorescu (223 de metri) 2,2 milioane de lei
Ion Roată (230 de metri) 1,5 milioane de lei
Turcu (223 de metri) 813.000 de lei
Doctor Nicolae Vicol (706 metri) 3,3 milioane de lei
George Coșbuc (771 de metri) 3,6 milioane de lei
Alexandru Vlahuță (264 de metri) 841.000 de lei
Dumitrașcu Cantacuzino (242 de metri) 975.000 de lei
Șoseaua Munteni (477 de metri) 3,6 milioane de lei
Simion Bărnuțiu (1.488 de metri) 5,5 milioane de lei
Sofia Nădejde (315 metri) 5 milioane de lei
Varianta Șoseaua Rediu (596 de metri) 2,5 milioane de lei
Strada Lupiței (466 de metri) 2,1 milioane de lei
Strada Albineț (939 de metri) 4,3 milioane de lei
Strada Hotin (769 de metri) 2,8 milioane de lei
Aurel Vlaicu (2.900 de metri) 16 milioane de lei
Șoseaua Bucium (3.500 de metri) 28,7 milioane de lei
Sistem de colectare a apelor uzate Spital Recuperare 1,53 milioane de lei
Reabilitare Pasaj Socola (464 de metri) 38 de milioane de lei
Comentarii
Adauga un comentariu