Actualitate

Imagini de groaza. Locul unde se poate produce oricand o nenorocire

Publicat: 09 dec. 2015

@ Unul din cele mai circulate drumuri din Iasi este la un pas sa se surpe la propriu @ O lucrare de canalizare a fost facuta in bataie de joc, iar localnicii au ajuns la capatul rabdarii @ Oamenii ameninta atat cu proteste in strada, cat si cu instanta de judecata @ Soseaua a devenit aproape impracticabila @ In zona locuiesc persoane cu functie de decizie la nivelul judetului

Scandal urias intr-o zona de la marginea municipiului Iasi. Sute de oameni s-au coalizat si au declarat razboi autoritatilor locale. Oamenii s-au saturat sa mearga zilnic prin gropi si noroaie si cer ca drumul sa fie facut asa cum era inainte. Este vorba de drumul judetean Iasi – Barnova, artera care pleaca din zona Trei Sarmale pana la comuna invecinata cu municipiul. Societatea Consiliului Judetean, ApaVital SA, a demarat un proiect legat de canalizarea zonei, aceasta incheind un contract cu firma Iasicon SA in acest sens. Proiectul ar fi trebuit finalizat in toamna trecuta, numai ca lucrurile au batut pasul pe loc, iar drumul a fost distrus aproape in totalitate. De altfel, oamenii au aratat ca vor actiona in judecata atat Primaria Municipiului Iasi, ce detine o parte din drum, cat si pe cea de la Barnova. In zona locuiesc persoane cu reprezentantivitate, consilieri judeteni, consilieri locali, dar si directori din administratia publica.

„Firma avea termen pana in luna noiembrie sa finalizeze lucrarea. Li s-a mai dat termen 6 luni, dar ei tot tergiverseaza si lungesc lucrarea, pentru ca vine iarna si nu au cum sa puna asfalt, pentru a nu cheltui bani. Contractul prevede ca la sfarsitul lucrarii trebuie sa lase asfaltul asa cum era initial, dar pana acum nu s-a intamplat nimic de acest gen. Locuitorii s-au constituit intr-o asociatie de peste 200 de oameni, ce au initiat si o petitie si care vor da in judecata autoritatile implicate in acest scandal. Nu se poate ca noi sa ne rupem masinile si ei sa nu faca nimic. Ii vom da in judecata pentru recuperarea banilor dati pe reparatia masinilor. Este strigator la cer ce se intampla”, a precizat Mihai Lucaci, unul din locuitorii zonei. Oamenii au aratat ca muncitorii au ajuns sa lucreze doar atunci cand vor, iar proiectul inainteaza in ritm de melc.

„De doua saptamani, daca au asfaltat 200-300 metri dintr-un sfert de sosea. Au mai astupat vreo 10 transversale. De doua saptamani stau in fata unei zone si asfalteaza si reasfalteaza si tot asa. Trebuie sa fii cel putin nebun sa crezi ca mai pot termina in 20 de zile, din care vreo 6 de sarbatoare, cei aproximativ 5 kilometri cat au mai ramas. Fara sa punem la socoteala ca se strica si vremea. Daca nu facem ceva, noi o sa ramanem cu gropi si santuri in curand pline de noroi, iar ei vor primi alt termen de finalizare si tot asa. Noi vom merge la service, vom plati pivoti, bucse, cauciucuri, jante, si intr-un final, daca se pierde finantarea, vom plati si lucrarea asta”, a mentionat un alt locanic din zona.

Nicio explicatie logica

La ultima sedinta de Consiliu Judetean, consilierii au cerut prezenta directorului Apa Vital, Ioan Toma. Acesta ar trebui sa dea explicatii alesilor judetului pentru intarzierea proiectului si pentru faptul ca firma cu care lucreaza a distrus un drum judetean, fara a reusi sa-l readuca la starea initiala. Explicatiile intarzie insa sa apara, chiar daca nemultumirile cresc de la o zi la alta. Pana si primarul de Barnova a ajuns la capatul rabdarii.

„Noi nu avem nicio implicare acolo, proiectul este al celor de la ApaVital SA. Am fost in audienta la directorul acestei societati si i-am explicat situatia. Conform contractului, ei au obligatia sa faca strada circulabila. Acum, ca se lucreaza la traversari, lucrurile se complica. Lumea este nemultumita, circulatia nu este normala si, pe buna dreptate, ei vor sa se indrepte in instanta, dupa cum am si auzit. Sa speram ca lucrarea va fi gata macar in primavara”, a precizat Gheorghe Cazacu, primarul comunei Barnova.

Adauga un comentariu