Titlurile zilei

Imagini în exclusivitate din casa unei personalități ieșene, cunoscută în toată România! Printre obiectele de mare valoare, familia deține și o tapiserie brodată primită în dar de la Regina Maria – GALERIE FOTO EXCLUSIV

Publicat: 15 oct. 2021
Colaj de imagini din interiorul Muzeului Memorial
Muzeului Memorial "Vasile Alecsandri", județul Iași, localitatea Mircești, loc legat de marele poet și român, a fost transformată într-o manieră specială

Imagini de colecție cu obiecte intime și foarte valoroase din casa de la Iași a unui mare român care este o celebritate recunoscută inclusiv în afara țării. Faimosul conac al acestuia a avut parte de o transformare spectaculoasă. Este vorba de conacul de la Mircești, unde a trăit marele bard al literaturii, poeziei și culturii naționale, Vasile Alecsandri. În prim-plan se află: tapiseria brodată primită de acesta cadou de la Regina Maria, monograma lui Alecsandri sau patul acestuia. Toate acestea au o valoare inestimabilă

În casa celebră din România și aflată la Iași, fost conac și unde a locuit o mare personalitate a țării, scriitorul Vasile Alecsandri, au avut loc transformări majore! Anul acesta, după mai bine de un deceniu, administratorul a găsit o soluție mult așteptată pentru un monument istoric uriaș al Iașului. Disputele din ultimii ani dintre autoritățile județene și Academia Română au făcut ca imobilul marelui scriitor să fie aproape abandonat.

„Din luna iunie a acestui an (2020), noi, ca Muzeu Național al Literaturii Române, am demarat lucrări de reabilitare, restaurare în baza tuturor avizelor. Totul a fost schimbat radical față de ceea ce s-a întâmplat în anii anteriori”, preciza, la mijlocul acestui an, scriitorul Lucian Dan Teodorovici, managerul Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) Iași.

Acum, lucrările au fost finalizate, iar locul a fost salvat de la dispariție. În prim-plan se află: tapiseria brodată primită de acesta cadou de la Regina Maria, monograma lui Alecsandri sau patul acestuia. Toate acestea au o valoare inestimabilă .

În prezent, clădirea unde funcționează Muzeul Memorial „Vasile Alecsandri” este gestionat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași

În prezent, clădirea unde funcționează Muzeul Memorial „Vasile Alecsandri” este gestionat de Muzeul Național al Literaturii Române Iași. O expoziție memorială este amenajată în casa în care a locuit scriitorul Vasile Alecsandri în perioada 1861-1890. În anul 1885, „bardul din Mircești” a donat Academiei Române casa cu bunurile sale, inclusiv biblioteca și unele manuscrise. În anul 1914, Academia Română a intrat în posesia casei și a numit un custode pentru tot inventarul. Casa s-a aflat în custodia Academiei Române până în anul 1944, fiind permis accesul publicului vizitator.

Ca urmare a luptelor purtate în apropiere, în Cel De-al Doilea Război Mondial, conacul și exponatele au suferit o serie de daune și, după încheierea reparațiilor, conacul a fost deschis ca muzeu memorial la data de 9 iunie 1957. Exponatele au fost reorganizate în anul 1987, apoi, în perioada 1991-1993, s-au efectuat lucrări de restaurare. La finalizarea acestora, casa memorială a fost redeschisă publicului vizitator la 19 septembrie 1993, se arăta în evidențele Ministerului Culturii din anul 2018.

Conacul familiei Alecsandri a fost construit între anii 1861-1867 după propriile planuri ale poetului Vasile Alecsandri și sub atenta supraveghere a Paulinei Alecsandri (1840-1921), soția poetului, în satul Mircești

Casa memorială „Vasile Alecsandri” de la Mircești este un muzeu memorial înființat în casa în care a locuit scriitorul Vasile Alecsandri (1821-1890) în satul Mircești din județul Iași. Conacul familiei Alecsandri a fost construit între anii 1861-1867 după propriile planuri ale poetului Vasile Alecsandri și sub atenta supraveghere a Paulinei Alecsandri (1840-1921), soția poetului. Casa se află într-un parc cu stejari și nuci seculari, plantați de poet, precum și lilieci. La o distanță de câteva sute de metri, Alecsandri a vrut să construiască inițial o Școală de Fete. În această casă modestă a locuit poetul între anii 1866-1890, compunând o parte a operei sale literare. Aici au fost găzduiți prietenii poetului aflați în vizită la Mircești, mari personalități politice ori literare ca: Ion Ghica, Costache Negri, Titu Maiorescu, A.D.

Xenopol sau Eudoxiu Hurmuzachi, compozitorul maghiar Franz Liszt – care a concertat la Mircești, în drum spre Rusia sau rapsodul Barbu Lăutaru. Prin testamentul său din 21 septembrie 1886, poetul Vasile Alecsandri a lăsat soției sale, Paulina, casa și moșia sa din comuna Mircești. În anul 1914, văduva poetului și-a lăsat întreaga avere nepoatelor sale, Elena și Margareta Catargi, printr-un act de vânzare-cumpărare autentificat de Judecătoria Ocolului Rural Mircești, acestora revenindu-le obligația ca în termen de 2 luni să doneze averea liberă și monumentul de orice sarcini Academiei Române.

Cine a fost marele Vasile Alecsandri

Poet, prozator și dramaturg, Vasile Alecsandri (născut în iulie 1821, Bacău și decedat pe 22 august 1890, Mircești, județul Iași) provine dintr-o familie boierească. A studiat în casa părintească cu călugărul maramureșean Gherman Vida și la pensionul francez al lui Cușnim, apoi, între 1834 și 1839, la Paris, unde se consacră mai ales literaturii, după câteva încercări nereușite în domeniul medicinei, în cel juridic și cel ingineresc. După înapoierea în Moldova, participă la toate inițiativele colegilor săi de generație: director al Teatrului din Iași împreună cu C. Negruzzi si M. Kogălniceanu. Acesta a luat parte și la mișcarea revoluționară de la 1848 din Moldova.

Adauga un comentariu