Titlurile zilei

Imagini în exclusivitate din interior! Așa arată robotul care stabilește dacă ai COVID-19! Zilnic, aici se decide soarta a mii de oameni – VIDEO

Publicat: 30 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Imagini în exclusivitate din interior Așa arată robotul care stabilește dacă ai COVID-19 Zilnic aici se decide soarta a mii de oameni - VIDEO
Imagini din laboratorul Praxis, locul în care zilnic se efectuează mii de testări PCR

Zilnic, în laboratorul Praxis din Iași se prelucrează testele a mii de pacienți suspecți de COVID-19. Aici, cu ajutorul unui aparat performant, se decide cine este infectat cu noul coronavirus. În laborator se fac zilnic și 2.200 de teste. Rezultatul testului PCR este sigur dacă se respectă cu strictețe câteva puncte-cheie

Redactorii BZI au vizitat ieri laboratorul Praxis, locul în care se prelucrează zilnic mii de probe recoltate de la pacienții suspecți la infecția cu COVID-19. PCR, aparatul „vedetă” al pandemiei de COVID-19, arată exact ca o unitate de calculator, cu ajutorul căruia medicii pot diagnostica pacienții suspecți de COVID-19. Reprezentanții laboratorului Praxis spun că aparatul PCR nu poate da greș în diagnosticare. Rezultatul testului fals-negativ este determinat de o recoltare necorespunzătoare a probelor din nasul și gâtul pacientului. În prima zi de la declanșarea pandemiei de COVID-19, la acest laborator au fost solicitate doar 8 teste PCR. La 8 luni distanță, laboratorul Praxis face mii de teste PCR, zilnic.

„Nu ne-am așteptat la așa ceva”, spune Cristina Hristodorescu, unul dintre administratorii laboratorului.

De la un singur aparat PCR, laboratorul Praxis a mai achiziționat 3, pentru a putea face față miilor de cereri

În laboratorul în care se decide soarta pacienților suspecți de COVID-19 lucrează peste 20 de cadre medicale. Îmbrăcați în combinezoane, cu măștile pe față, angajații laboratorului Praxis din Iași lucrează cu cea mai mare grijă mii de teste PCR pe zi. Câteva aparate lipite de pereții laboratorului au contribuit la testarea a mii de pacienți de la declanșarea pandemiei de COVID-19.

„Nici nu ne-am gândit la un așa volum de muncă, însă cuvântul «pandemie» înseamnă, practic, o contaminare în masă. Am început în 2017 cu un echipament automat PCR și ulterior am mai achiziționat 3 sisteme. Avem puncte de recoltare în Pașcani și în orașul Hârlău. În județul Brăila, unde avem un alt laborator, există un loc special pentru recoltarea probelor PCR. În prima zi am început cu 8 teste, a doua zi erau deja 80 și în foarte scurt timp am ajuns la 300 de probe pe zi. Acum prelucrăm 1.200-1.300 de probe pe zi. Ieri am prelucrat 2.200 de probe. Există două tipuri de probe. Probe prelevate prin programul național, care sunt decontate de Ministerul Sănătății, și asta presupune recoltarea probelor în Direcțiile Sanitare Publice din diverse orașe și spitalele din Iași pentru triajul epidemiologic la punctele de urgență. Alte probe, sunt probe recoltate de noi, la punctele noastre de recoltare. De la Brăila, zilnic, vin în jur de 100 de probe”, spune Cristina Hristodorescu, unul dintre administratorii Laboratorului Praxis.

Cristina Hristodorescu: „Rezultatul testului PCR este sigur, dar există câteva puncte-cheie care trebuie respectate”

Reprezentanții laboratorului Praxis din Iași spun că aparatul PCR nu dă niciodată greș. Dacă recoltarea probelor de la pacientul suspect de COVID-19 se face corespunzător de către un cadru medical, atunci rezultatul testului este concludent. În caz contrar, testul va trebui să fie refăcut.

„Rezultatul testului PCR este sigur, dar există câteva puncte-cheie. Printre acestea se numără recoltarea probei, proba trebuie să fie foarte bine recoltată din nas și din gât pentru a avea o suficientă încărcătură virală și material biologic din care extragem ARN-ul viral și dacă pacientul se află la început de boală, rezultatul poate fi oarecum neconclundent. Atunci se preferă repetarea testului a doua zi sau la trei zile distanță. Poate un alt semn de întrebare fals-negativ ar putea fi dacă pacientul a respectat sau nu condițiile de recoltare. Asta înseamnă că nu face spălături nazale, nu mănâncă cu 4 ore înainte, nu mănâncă gumă, nu bea lichide. Testele nu interferă cu ARN-ul altor virusuri. Un pozitiv azi și un negativ mâine ar putea fi un pacient în stadiu tardiv al bolii, când valoarea amplificării este spre sfârșit și suntem obligați să dăm rezultat pozitiv chiar dacă pacientul este spre sfârșit de boală. Este posibil a doua zi să iasă negativ, dar nu există interferențe pentru pozitivitate”, mai spune Cristina Hristodorescu.

Aparatele PCR se sterilizează cu lampe UV și alcool etilic după fiecare extracție

După fiecare utilizare a aparatului PCR, cel care decide soarta a mii de bolnavi, cadrele medicale trebuie să-l sterilizeze. Totodată, în orice moment, aparatul poate avea o defecțiune care poate fi remediată imediat de către specialiști.

„După fiecare extracție, echipamentele de extracție sunt sterilizate cu lampă UV și alcool etilic absolut. Aparatele PCR se sterilizează după fiecare rulare. În orice moment în care avem nevoie de ajutorul unui inginer de service, avem susținearea inginerilor din Iași. Este nevoie, pentru că mai obosesc și aparatele. Sunt zile întregi în care nu este nevoie de service și dintr-o dată trebuie schimbată o lampă la un echipament sau trebuie făcută o decontaminare mai amănunțită. Atunci, echipamentul se ridică, se face decontaminarea în spațiul exterior și se aduce înapoi”, adaugă Cristina Hristodorescu.

Pentru a face față volumului mare de muncă, laboratorul Praxis a avut nevoie de noi angajați

Din cauza volumului mare de muncă și a numărului de solicitări în creștere pentru efectuarea testului PCR, de la declanșarea pandemiei de COVID-19, la laboratorul Praxis s-au făcut peste 15 angajări. Administratorii laboratorului spun că nu au preconizat că solicitările vor lua o asemenea amploare.

„După ce a început pandemia, pacienții nu s-au mai adresat la laboratoarele noastre din motive de restricții a stării de urgență. Ulterior, pacienții au început să revină și, într-adevăr, echipa de biologie moleculară s-a extins și nu numai. S-a extins echipa de logistică și absolut tot laboratorul s-a extins ca personal. Nu ne-am gândit niciodată, dar nu am stat cu mâinile în sân. Am angajat cam 15 sau chiar mai bine, de cadre superioare”, mai spune administratorul laboratorului.

La doar 24 de ani, o tânără biolog din Iași se ocupă zilnic de realizarea a mii de teste PCR: „La început mi-a fost frică”

De vorbă cu cadrele medicale care se ocupă de realizarea testelor PCR. Georgiana Leon are doar 24 de ani și lucrează ca biolog în Laboratorul Praxis din Iași. Prin mâinile ei trec zilnic mii de probe recoltate de la pacienții suspecți la infecția cu COVID-19.

„Am avut nevoie de mult curaj. La început mi-a fost teamă, nu pentru mine, ci pentru cei dragi, pentru că eu știu că sunt puternică și că oricât de greu ar fi fost, aș fi putut să fac față. Acum nu îmi mai este frică, pentru că, respectând niște măsuri de protecție, riscul se diminuează. Când am terminat facultatea, nu m-am gândit că voi trece printr-o asemenea perioadă. Facem față volumului mare de muncă prin comunicarea cu colegii, prin ajutor reciproc. Mă testez la finalul fiecărei săptămâni”, spune Georgiana Leon, biolog la Laboratorul Praxis din Iași.

Dr. Irina Resmeriță: „Risc avem de când depunem jurământul, de când suntem studenți la medicină, până când ieșim la pensie”

Medicii cu experiență care lucrează în laboratorul Praxis privesc tot fenomenul COVID-19 ca fiind parte normală din meseria lor. Deși nimeni nu se aștepta la amploarea cu care s-a răspândit noul tip de virus, cu toții au înțeles că aceasta este menirea lor din momentul în care au depus jurământul lui Hipocrate.

„Eu vin din spital, din clinică, sunt medic specialist genetician, noi suntem o specialitate cu o plajă mai întinsă. Vin direct de la pacient, la pacient în laborator, tot un program lung, doar că de data aceasta lucrez cu pipete, nu cu copiii. Nu mi-a fost frică de infecția cu COVID-19. Risc avem de când depunem jurământul, de când suntem studenți la medicină, până când ieșim la pensie. Orice persoană este la risc oricând. Am învățat la microbiologie despre familia coronavirus și nu e ca și cum nu suntem obișnuiți cu asta. Noi, medicii, ne facem doar datoria. În facultate am studiat despre familia coronavirusurilor. Ne gândeam cu toții că poate vom ajunge în această situație. Am tras lozul 2020, asta este. La noi au început să crească testele pe zi ce trece. Nu mă testez des. Ne testăm doar când e cazul. În orice laborator există pericole de infectare. Contează să lucrezi corect”, spune dr. Irina Resmeriță, medic specialist genetică medicală la laboratorul Praxis din Iași.

Adauga un comentariu