Actualitate

Imagini ingrozitoare! O gospodarie din Iasi, la un pas sa fie inghitita de ape! Locuitorii traiesc un adevarat cosmar

Publicat: 24 iun. 2016

@ De cateva zile, mai multe gospodarii sunt amenintate de furia apelor @ Chiar daca Siretul nu a inregistrat cote alarmante, un mal de pamant s-a surpat la cativa centimetri de gospodaria unui localnic @ Barbatul spune ca s-a saturat de promisiuni si incearca sa gaseasca solutii, insa sanse prea mari de reusita nu sunt

Cotidianul BUNA ZIUA IASI v-a mai prezentat o situatie de-a dreptul alarmanta din comuna Alexandru Ioan Cuza din Iasi. Raul Siret a lovit furios un mal din localitatea iesana. Nu este prima data cand o face. O zi din mijlocul anului 2010 nu se va putea sterge din mintea satenilor, iar fiecare clipa de atunci provoaca si astazi durere si panica.

La marginea satului Alexandru Ioan Cuza, cateva case au fost construite cu decenii in urma, pe cand raul Siret era la o distanta de vreo 15 minute de alergat fata de ultima locuinta. Timpul a trecut, iar de prin anii ’60 raul a inceput sa-si faca drum din ce in ce mai aproape de sat. Incet, dar sigur, apele tulburi au ajuns sa bata la portile ultimelor case din sat, iar dupa 1990, raul a devenit o adevarata amenintare.

Nimeni nu credea insa ca malul drept, ce se inalta la cativa metri buni deasupra nivelului apei, sa fie inghitit, iar casele sa fie rase de pe fata pamantului. Cu toate acestea, puterea naturii a lovit, iar astazi pe fundul raului mai exista cateva grinzi din beton ce au stat drept temelie timp de ani buni pentru una dintre casele din comuna. Din acea zi a anului 2010, satenii din apropierea Siretului nu au mai avut liniste. In fiecare zi au cerut ajutorul lui Dumnezeu si autoritatilor, insa raspunsurile nu au aparut niciodata.

Siretul, la cativa centimetri de case

Petru Lazar este disperat de cateva zile, din cauza apei. Cu doua zile in urma, un mal s-a surpat, iar casa lui este astazi direct amenintata.

„Noi, oamenii, suntem bataia de joc a autoritatilor. Mai am cateva palme de teren pana la Siret. Apele au mancat tot malul, o sa-mi ia casa. Nu stiu ce sa mai cred, nu-i pasa nimanui de soarta noastra. Au promis ca il deviaza si alte lucruri, dar nu au miscat un ac. Primarul de acum a venit repede sa-l votez, dar nu a venit macar sa vada ce-i cu Siretul. O sa cada si gard si casa, nu se face nimic. Noi suntem uitati de lume, parca n-am trai tot in sat cu lumea”, a declarat Petru Lazar. O vecina de-a barbatului spune ca s-a speriat de zgomotul produs de caderea malului.

„Eram in casa si am auzit zguduitura. Am crezut ca e cutremur, nu stiam ce s-a intamnplat. Tone de pamant s-au surpat. O sa moara oameni aici, ne inghite pe toti. Cei care mai veneau acum ceva vreme sa vada ce e cu Siretul ridicau din umeri, iar acum nu mai vin deloc. Nu stim ce sa facem, nu vrea nimeni sa ne ajute”, a completat o vecina.

Locuitorii comunei Alexandru Ioan Cuza mai au de asteptat pana vor scapa de amenintarea apelor Siretului. Administratia Nationala Apele Romane – Administratia Bazinala de Apa Siret a demarat o procedura privind regularizarea albiei raului, dupa ce in ultimii ani apa a muscat din mal pana cand mai multe locuinte au fost afectate. De ani de zile a fost luata in calcul varianta regularizarii cursului de apa, insa lucrurile au batut pasul pe loc. Deja, Siretul a ajuns foarte aproape de locuintele din zona, riscul prabusirii caselor fiind extrem de ridicat. Autoritatile judetene au facut o solicitare catre Guvern, pentru alocarea de fonduri inca de anul trecut, dar care a fost luata in considerare abia recent.

„Investitia este necesara. Prin realizarea lucrarilor de regularizare a albiei raului Siret pe acest sector se evita producerea unor pagube deosebit de mari prin afectarea grava a unor locuinte, inclusiv anexele gospodaresti, a circa 80 hectare terenuri agricole si 15 hectare terenuri impadurite, precum si a altor obiective social-economice, respectiv doua balastiere, reteaua de drumuri comunale si satesti si retele de utilitati”, se arata in documentatia proiectului.loading...

Adauga un comentariu