Eveniment-Social

Imagini ingrozitoare surprinse in zona centrala. Scandalul a plecat de la un VIP al orasului – GALERIE FOTO

Publicat: 15 feb. 2015

@ Intreaga scena s-a petrecut chiar in fata trecatorilor @ Nimeni nu si-ar fi imaginat ca se poate ajunge pana aici @ Chiar daca stiu situatia, autoritatile locale nu au intervenit, cu toate ca este implicat inclusiv un personaj celebru al orasului @ Mai mult, daca nu se vor lua masuri urgente, lucrurile ar putea degenera @ Deja, un grup de persoane dubioase au pus stapanire pe un imobil

Usor, usor, majoritatea cladirilor simbol ale orasului cat si marile sale personalitati sunt date uitarii si chiar aruncate la „cosul de gunoi” al istoriei. Ca o ironie a sortii, autoritatile care diriguiesc vremelnic urbea viseaza la obtinerea titlului de „Capitala Culturala Europeana„, in pofida faptului ca nu au facut nimic concret pentru acest deziderat. Mai mult, dupa 1989, de-a lungul a unui sfert de veac au asistat nepasatori la o sistematica distrugere a unor cladiri emblematice si monumentale ale Iasului.

Citeste si: Bojdeuca lui Ion Creanga, manjita cu fecale – FOTO, VIDEO

Rufe si fecale la fereastra unde a predat dascalul Creanga

Un exemplu elocvent in acest sens este si imobilul din strada Pacurari nr. 29, in care, in urma cu peste un veac, a fost amenajata o scoala in care a predat pentru prima data Ion Creanga. Aici, peisajul este unul dezgustator. Astfel, o cladire aflata la doar cateva sute de metri de Biblioteca Central Universitara (BCU) Mihai Eminescu este distrusa pe zi ce trece. Aceasta se afla in administrarea Primariei Iasi, prin Directia de Administrare a Patrimoniului Public si Privat (DAPPP). Aici locuieste un grup de chiriasi, cetateni de etnie rroma care, de ani buni, au transformat intreaga zona intr-un imens focar de infectie.

Citeste si: Scandalos! Simbolurile Iasului sunt lasate in paragina

De la fecale, gunoaie si pana la distrugerea imobilului, locul nu mai aminteste nimic din gloria avuta la finalul secolului al XIX-lea. „In acest imobil, Ion Creanga a debutat in cariera pedagogica. A activat ca institutor la clasele I – II, aici existand dupa anii 1869 fosta Scoala Primara de Baieti nr. 2 din zona Pacurari. De asemenea, incepand cu 1999, tot aici a functionat si o filiala a Bibliotecii Judetene Gheorghe Asachi dar, intre timp, si aceasta a fost mutata. Noi le-am trimis autoritatilor toate datele despre cladirile de patrimoniu si chiar placute care sa fie montate pe ele. In plus, stiu ca primaria a somat o serie de proprietari sau chiriasi ai unor asemenea imobile sa le refaca, in regim de urgenta fatadele, dar nu stiu ce s-a mai intamplat”, a transmis Virgil Babii, coordonatorul Directiei Judetene pentru Cultura (DJC).

Citeste si: Mostenire unica lasata iesenilor de cel mai mare roman! Marturisiri in exclusivitate – GALERIE FOTO, VIDEO

Bojdeuca din Ticau, lasata de izbeliste

Mai departe, nici macar Bojdeuca lui Ion Creanga din Ticau nu se afla intr-o stare mai buna. Reporterii BUNA ZIUA IASI (BZI) semnalau in urma cu cativa ani faptul ca inclusiv toaleta imobilului unde, in mod normal, copiii cu varste cuprinse intre 2 si 7 ani ar fi trebuit sa intre, provoca greata chiar si adultilor. Gunoaie la tot pasul, garduri rupte, acesta era peisajul care-i intampina pe vizitatori. Intre timp, starea de fapt nu s-a imbunatatit cu mult! Situatia este dramatica si in cazul fostei cladire a Conservatorului iesean de pe strada Gavril Musicescu care a devenit, si ea, o banala ruina. Asta cu toate ca aici a concertat o perioada inclusiv marele compozitor George Enescu. Si aici fecalele, mizeria de nedescris si locul de „gazduire” pentru oamenii strazii reprezinta peisajul dezolant care-i intampina pe trecatori. „Este ceva anormal si ceea ce se petrece cu aceasta cladire. Este nevoie urgenta de o interventie pentru a fi reabilitata si restaurata. Oricum, trebuie lamurit clar si regimul de proprietate al acesteia. Este foarte important sa se gaseasca o solutie, deoarece ea reprezinta o dovada importanta a istoriei culturale a orasului si a tarii”, mai arata oficialii DJC.

Citeste si: Cladirea din Iasi, in care a concertat George Enescu, este invadata de boschetari – FOTO

Memoria Iasului de altadata a ajuns o ruina

Dincolo de toate acestea, alte cateva zeci de monumente istorice din judetul Iasi arata ca dupa razboi, distruse in timp de proprietari sau chiriasii imobilelor trecute pe lista monumentelor istorice stau sa se prabuseasca. In acest context, Directia pentru Cultura a aratat, in repetate randuri, ca in aceasta situatie sunt inclusiv cladiri simbol ale orasului si alte cateva zeci de case trecute pe lista monumentelor care fie s-au degradat in timp, fie au fost daramate de diversi proprietari. Conform Directiei, Filarmonica de Stat „Moldova”, Biblioteca Judeteana Gh. Asachi, Muzeul de Arta, Muzeul Etnografic, Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul de Stiinta si Tehnica sunt închise temporar sau îsi desfasoara activitatea în conditii improprii. In aceste situatii se mai afla si Fabrica de Caramida Ciurea, Fabrica de Tigarete sau fostele Uzine Nicolina. „Directia de Cultura a emis mai multe avize necesare în vederea obtinerii autorizatiilor de restaurare, consolidare sau de construire în zonele protejate. Astfel, in anul 2013 am emis 258 de avize, dintre care 9 au fost pentru monumentele istorice, iar in anul 2014 am emis 155 de avize, dintre care 10 pentru monumentele istorice”, a mai mentionat Babii.

Citeste si: Scene incredibile petrecute intr-o celebra cladire din Iasi! Un grup de straini a fost martor – FOTO, VIDEO

Adauga un comentariu