Secretele istoriei

Imagini istorice cu dezintegrarea navetei Challenger – VIDEO

Publicat: 16 ian. 2014
Naveta Challenger a explodat in aer la 73 de secunde de la decolare, la data de 28 ianuarie 1986. Odata cu naveta au murit si cei sapte membri ai echipajului, resturile acesteia au cazut in Oceanului Pacific. Dezintegrarea intregului vehicul a inceput dupa ce un inel de prindere din propulsorul de pe dreapta a cedat la lansare. Articulatia acestuia s-a rupt si gazele fierbinti din motor au ajuns in exterior si au intrat in contact cu rezervorul exterior de combustibil, iar mai departe a urmat accidentul care a ramas in istoria NASA
Compartimentul echipajului si multe alte fragmente ale vehiculului au fost in cele din urma recuperate de pe fundul oceanului dupa o indelungata operatiune de cautare. Desi nu se cunoaste momentul exact al mortii echipajului, se stie ca mai multi dintre ei au supravietuit distrugerii initiale a navetei, dar aceasta nu avea un sistem de evacuare a astronautilor. Cei care n-au murit in momentul exploziei au murit la contactul cu suprafata oceanului.

Utilizatorul AmericanMustache publica pe Reddit o colectie de imagini realizate de un coleg al bunicului sau in timpul decolarii si exploziei navetei Challenger. El sustine ca le-a gasit in obiectele vechi ale bunicilor. Autorul mentioneaza ca bunicul era unul dintre oamenii care se ocupau de instalatia electrica a turnului de lansare si a asistat la fiecare lansare a NASA. Atunci, un coleg de-ai sai a facut pozele si i-a oferit acestuia o copie dupa imagini. AmericanMustache le-a scanat si le-a publicat online. Un utilizator le-a transformat in gif pentru a urmari decolarea si explozia navetei. 
Urmari dupa Challenger
Dupa accidentul Challenger, zborurile navetelor spatiale au fost suspendate, in asteptarea rezultatelor anchetei Comisiei Rogers (comisia prezidentiala de ancheta a accidentului navetei spatiale Challenger). In vreme ce NASA a efectuat o ancheta interna dupa incendiul Apollo 1 din 1967, actiunile sale de dupa Challenger au fost constranse de decizii ale unor organisme externe. Comisia Rogers a oferit noua recomandari pentru imbunatatirea sigurantei programului de explorare a spatiului, iar presedintele Reagan a cerut NASA sa prezinte 30 de zile un raport in care sa arate cum planuieste sa implementeze aceste recomandari. 
Ca raspuns la recomandarile comisiei, NASA a demarat o reproiectare totala a propulsoarelor navetei spatiale, reproiectare supervizata de un grup independent, dupa cum stipula comisia. Contractul NASA cu Morton Thiokol, contractorul responsabil de constructia propulsoarelor laterale, continea o clauza conform careia in caz de defectiune care ar conduce la „pierderi de vieti sau ratarea misiunii“, Thiokol renunta la 10 milioane de dolari din banii cuveniti si poarta raspunderea legala pentru defectiune. Dupa accidentul Challenger, Thiokol a „acceptat voluntar” plata despagubirii pentru a nu fi fortata sa raspunda pentru accident. 
Challenger a decolat in aprilie 1983 si a finalizat cu succes noua misiuni. Totusi, a fost naveta care a adus cateva premiere: Sally Ride a fost prima femeie astronaut in spatiu, Guion Bluford a fost primul astronaut afro-american care sa ajunga in spatiu, iar in 1984 alte doua femei, Ride si Kathryn Sullivan, au ajuns in spatiu. De asemenea, cu Challenger a iesit in spatiu si primul canadian, Marc Garneau, noteaza Space, potrivit adevarul.ro.loading...

Adauga un comentariu