Titlurile zilei

Imagini revoltătoare! În centrul istoric din Iași se construiește ca în Vestul Sălbatic. Țiganii ridică clădiri fără autorizație de construire pe terenul statului

Publicat: 03 aug. 2020
Țiganii care sunt chiriași în casele naționalizate din centrul istoric al Iașului ridică clădiri fără autorizație de construire pe terenul statului, fără ca autoritățile să se autosesizeze
Țiganii care locuiesc în casele naționalizate din centrul istoric al Iașului ridică clădiri fără autorizație de construire pe terenul statului

Deși este considerată zonă protejată datorită numeroaselor monumente, în centrul istoric din Iași se construiește ca în Vestul Sălbatic, fără să se țină cont de lege. Țiganii care ocupă locuințele de stat din centrul zero al Iașului ridică clădiri la ordinea zilei pe terenul municipalității ieșene, iar asta fără ca cineva să-i oprească sau să-i ia la întrebări. De-a lungul timpului, ieșenii care locuiesc în zona centrală a orașului s-au plâns din cauza cetățenilor de etnie rromă care sunt chiriași în casele naționalizate și care construiesc fără autorizație pe terenurile Primăriei Iași. Serviciul Control Urbanism va face verificări în centrul istoric din Iași, iar construcțiile fără autorizație vor fi demolate

Situație de-a dreptul paradoxală în centrul istoric din Iași. În vreme ce pentru ridicarea unei clădiri în această zonă a orașului sunt necesari saci de aprobări și autorizații de la comisiile de specialitate și cultură, cetățenii de etnie rromă care locuisc în casele naționalizate ridică la ordinea zilei clădiri fără autorizație de construire pe terenul statului. Ieșenii care locuiesc în zona zero a orașului s-au plâns în repetate rânduri de cetățenii de etnie rromă care sunt chiriași în locuințele Direcția Fond Locativ și care construiesc ilegal pe terenul care aparține Primăriei Iași.

„În mod normal, pe o locuință socială sunt trecute două persoane, dar în realitate ei sunt vreo zece sau chiar mai mulți indivizi în locuințele de la Direcția Fond Locativ. Pe trecătoarea Trei Ierarhi, fix în spatele monumentului istoric, s-au apucat de vineri (31 august) să construiască cei din familia Tuțureanu fără nicio autorizație, nimic, și au continuat și sâmbătă. Am făcut sesizare la 112 și a venit o echipă de polițiști care a spus că nu ține de competența lor și au aplicat un avertisment pe motiv că se deranja liniștea publică.

Imediat după ce au plecat polițiștii, ei au reluat lucrările ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Am făcut apoi sesizare la Inspectoratul de Stat în Construcții, la Serviciul Control Urbanism și către Cabinet Primar și urmează să vină în control. Tot ce se construiește acolo este ilegal și fără autorizații, dar nimeni nu se plânge. Numai noi vecinii ce mai atragem atenția, autoritățile nu se autosesizează în astfel de situații”, a spus Gabriel Bălan, ieșean care locuiește în zona Trei Ierarhi.

Serviciul Control Urbanism va face verificări în centrul istoric din Iași, iar construcțiile fără autorizație vor fi demolate

Astfel de situații se întâlnesc mai ales în zona din spatele Mitropoliei Iași, acolo unde numeroase clădiri sunt ridicate și demolate fără ca vreo instituție sau o autoritate publică să ia asta la cunoștință în mod oficial. Având în vedere faptul că este considerată zonă istorică, pentru eliberarea unei autorizații de construire sunt necesari mult mai mulți pași decât în condiții normale. Direcția Județeană pentru Cultură Iași și Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Iași sunt doar o parte dintre entitățile care analizează și supun spre aprobare documentele care stau la baza autorizațiilor de construire pentru astfel de zone.

„În condiții normale aștepți câțiva ani numai să primești avizele ca să începi o construcție în centrul Iașului, trebuie să treci de comisiile de cultură și monumente, să prezinți proiecte și studii și așa mai departe. Dacă vine un om serios, nu poate să pună o cărămidă fără să fie luat la întrebări de autorități, dar când se apucă asistații ăștia social să construiască pe terenul statului, nimeni nu vede nimic”, a mai spus un ieșean care locuiește pe strada Sf. Andrei.

Inspectorii Serviciului Control Urbanism din cadrul Primăriei Iași au anunțat că vor face verificări în cazul clădirilor ridicate fără autorizație din zona Trei Ierarhi și vor impune dezafectarea acestora sau intrarea lor în legalitate dacă acest lucru este posibil conform condițiilor de urbanism.

Comentarii
 • AU CONSTRUIT CASE INTREGI, FARA NICI UN FEL DE STRUCTURA DE REZISTENTA., CE SA MAI VORBIM DE AUTORIZATII SI APOI VIN SI LOCUIESC ACOLO CU ZECILE.

 • Bai lasilor,fricosilor,imbecililor,voi care sinteti numiti in functii importante in fruntea autoritatilor si platiti cu salarii grase de la bugetul statului,de ce nu va faceti treaba ,nu vedeti ca tiganii incet,incet ne maninca si ne domina cu ingaduinta voastra? Voi nu vedeti ca in tara asta tiganii au mai multe drepturi de cit romanii,dece sinteti mai toleranti cu ei.Va veni vremea cind si voi veti fi mincati de tigani, voi nu veti sta vesnic in functii,principiul tiganului e ca degeaba ii dai pomana toata saptamina ,daca ni ii dai simbata.Va veni si rindul vostru,va veti trezi poate ,dar va fi prea tirziu.

 • Lasă că vine Chirica și le face centru multufunctional cum le face și celor din Cicoarei. Doar are nevoie de voturi asa ca … ăștia sunt buni la votat.

 • astia nu voteaza cu nimeni ,secundo: trebuie mutati cit mai repede din zona O a Iasiului , sunt o pata de culoare neagra , va zindu-i pe esplanada de la primarie cum catel si purcel (purandel)mancind seminte si deranjind pietoni .Pe aceasta rasa nu-i poti educa ,civiliza decit cu japca, asa cum au procedat predecesori nostri , de le tremura chiloti (daca aveau) la indieni.Nu vedeti ca ei sfideaza tot ceea ce inseamna civilizatie si bun simt , ei au bani (de unde) , ei ameninta ,bat pe oricine si nu le pasa de legile statului roman.Organele statului trebuie sa-si faca datoria fara frica si cu mult zel , altminteri vom fi calcati in picioare de indieni .Bagati in ,,carantina” pe mai multi ani.

 • daca in tot orasul se construiesc blocuri nelegale de ce nu ar construi si rromii la fel? fara discriminare! cand dispare din Primaria Iasi mafia autorizatiilor nelegale care inspaimanta Iasul? Chirica nu trebuie sa mai prinda un alt mandat! Lasa Chirica ca taxam la vot!

 • Hooopa, le-a cazut privirea baetzilor cu ochi albastri pe casele de stat din centru si acum o baga mitocanesc-rasist cu „tziganii” domle, tziganii nu-s buni in casele alea. Da’ romane prost ce esti, vor sa-i scoata, dar ghici de ce? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

 • Aceste familii din zona centrala, Toma Cozma, Cuza Vodă, trebuiesc strămutate în Zina periferica a municipiului, este disgratios sa vezi pe Toma Cozma cum pun rufe la uscat pe gard, cum stau la spart semințe, pe pietonal seara stau pe bănci, sunt gălăgioși, copiii te agasează cu cerșitul. Înțeleg ca este vorba de…. discriminare dacă interviu, dar nu se mai poate accepta!!!

 • Romeo, pai uite de ce:
  1. Sa fie curata zona.
  2. Sa fie liniste in zona.
  3. Sa nu fii agresat vizual de toti nespalatii si scandalagii, cu tricourile ridicate peste burta.
  4. Sa nu mai vezi pe nimeni spargand seminte pe trotuar si lasand mizeria in urma.
  5. Sa fie o zona centrala in care toti oamenii se comporta civilizat.
  6. Sa poti circula fara stress la orice ora din zi sau noapte.
  Si pot sa-ti mai enumar inca 100 de puncte.

 • Numai laturi! Inclusiv in Pacurari un rusnac Goncear Sergiu care nu respecta ora de liniste!!! E mare sef stomatolog in Pacurari!!!

 • Ce oameni, ce interpretări😮🤦‍♀️… Dne ferește. Locuiesc în zona respectiva și totul este o minciuna, o drama de cineva care nu este în cunoștință de cauza deloc… Da se face o baie, casa este cumpărată și autorizația este în curs de desfășurare trebuie sa apară. Din păcate nu sunt țigan, dar câte o data rămân cu părerea ca ei sunt mai liniștiți decât majoritatea romanilor. S-a întrerupt construirea pana ce apare documentul. Avertizarea a fost făcută, asa ca nu fura nimeni.

 • Nu băgați oameni care nu sunt vinovați, nu publicați nume care nu îl știți bzi iasi și acest om Bălan Gabriel care a făcut plângerea, are o casa cu 2 etaje tot pe zona zero numai ca el are pe cineva acolo…..

 • Este o știre urata…. În primul rand nu suntem țigani și în al doilea rand nu știu cine și-a permis sa facă știrea asta fără sa se documenteze. Cine este persoana asta care a făcut știrea asta?chiar nu am știut ca exista regula de la ora 13 la 14, ora care nu se lucrează…. E penibil ce citesc aici 🤦‍♀️

 • Sunteți niște rasiști care comentați aiurea nu aveți de unde sa știti ca sunt țigani cei care comentați aiurea informativa înainte se a vorbi……

 • Bălan Gabriel om de afacere și o mama și tata procuror și judecător are o casa cu 2 etaje si un bloc de 4 etaje ridicat…. Băgați țigani în ori ce se întâmplă vorbiți numai aiurea cei care comentați stați toată ziua pe net din cauza pandemiei și o luați razna🤣🤣🤣

 • Mai „bzi Iași” , de ce nu vorbiți și cu familia în cauza înainte de a publica știrea asta de căcat??? Cu ce drept vorbești de niște persoane pe care nici nu le cunoști, pe ce baza? Asa va faceți voi meseria? Adică dacă eu vin și spun despre cineva prostii, voi îl și publicați? Penibil, penibili!!!

 • Mergeti va rog si in PODU de Fier langa STATIA PADURII. Si acolo este o casa nationalizata si stau 20 de tigani in ea. Cu ce drept stau aia acolo?

Adauga un comentariu