Actualitate

Imagini SENZATIONALE, de la marginea Iasului! Un grup de ARHEOLOGI a surprins TOTUL cu o drona – GALERIE FOTO

Publicat: 15 aug. 2016

@ In plina vara, un grup valoros de arheologi au realizat o noua cercetare ce aduce in prim-plan date istorice extrem de valoroase despre civilizatiile care au trait in Moldova acum aproximativ sapte milenii @ Intreaga echipa a fost formata si din colegi de la Suceava si Vaslui @ Asezarea a fost analizata cu ajutorul unei aparaturi ultra-moderne, inclusiv cu o drona @ Incitant este ca asezarea se afla la mai putin de 50 kilometri fata de orasul Iasi

Un colectiv de profesori, cercetatori si arheologi din Iasi, Suceava si Vaslui a derulat, si in aceasta vara, o noua campanie de cercetari arheologice! De aceasta data, acestia si-au derulat activitatea in localitatea vasluiana Tacuta, plasata la mai putin de 50 kilometri de orasul Iasi! Asezarea a fost analizata cu ajutorul unei aparaturi ultra-moderne, inclusiv cu o drona.

Date arheologice vechi de peste 7.000 de ani!

Noua cercetare arheologica ce aduce in prim-plan date istorice extrem de valoroase despre civilizatiile care au trait in Moldova acum aproximativ sapte milenii. Campania sistematica a fost realizata în perioada 25 iulie – 5 august 2016, în situl pluristratificat de la Tacuta- Dealul Miclea sau Paic, de catre un colectiv stiintific format din: conf. univ. dr. Dumitru Boghian – Universitatea Stefan cel Mare din Suceava, responsabil de santier, drd. Ciprian-Catalin Lazanu, Muzeul Judetean Stefan cel Mare din Vaslui, dr. Sergiu-Constantin Enea – Liceul Teoretic Ion Neculce din orasul Târgu Frumos, dr. Andrei Asandulesei si dr. Felix-Adrian Tencariu din cadrul Platformei ArheoInvest de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iasi. La aceste investigatii au mai participat, în calitate de cercetatori independenti, Eduard-Gheorghe Setnic – arheolog la Muzeul Judetean de Istorie din Botosani, Dumitru-Ionut Stiglet – master si Vera Baran – masteranda.

Citeste si : EXCLUSIV! Este cea mai mare descoperire arheologica a anului, din Romania! Imagini de SENZATIE surprinse de un grup de ieseni – FOTO

„În aceasta campanie, finantata de Muzeul Judetean Stefan cel Mare Vaslui, s-a urmarit îndeplinirea obiectivelor propuse prin proiectul multianual de investigare a acestei statiuni (2015-2024), defalcat anual, subsumate, toate, obiectivului general, care vizeaza cercetarea arheologica interdisciplinara a sitului Tacuta- Dealul Miclea sau Paic si valorificarea multilaterala a patrimoniului obtinut. În acest sens, au fost continuate investigatiile în sectorul IV – Sud Est al sitului, pentru a se stabili cu exactitate caracteristicile spatiului construit din acest areal si asocierea complexelor arheologice, anume locuinte, gropi, cuptoare, în complementaritatea datelor obtinute în campania precedenta. Anul acesta a fost redeschisa caseta Cas. 2/2015, pentru investigarea integrala a unui cuptor de olarit si a complexelor gospodaresti adiacente «o vatra, un sant si gropi de împrumut argila sau spatii de depozitare vase finite», iar pentru verificarea unor anomalii semnalate pe harta magnetometrica, au fost sapate alte trei sectiuni (casetele 5-7/2016), suprafata totala cercetata însumând 87 m2. Suprafata investigata, desi de mici dimensiuni, s-a caracterizat printr-o densitate deosebita a complexelor arheologice”, arata grupul de arheologi care au fost implicati pe santierul de la Tacuta.

Ansamblu anonim din pre sau protoistoria Moldovei 

Ca date istorice, de reliefat ca situl arheologic de la Tacuta- Dealul Miclea (Paic) este format dintr-un ansamblu anonim de locuire, descoperit pentru prima data in 1950 si unde s-au gasit urme din culturile Cucuteni, Monteoru, Costisa sau Noua.

Citeste si : Descoperire senzationala, din satelit, la Iasi – FOTO, VIDEO

„Asezarea pre sau protoistorica de la Tacuta – Dealul Miclea «Paic» este cunoscuta prin cercetarile perieghetice efectuate în cea de-a doua jumatate a secolului al XX-lea. Acest sit a intrat, între anii 2011-2024, într-un proces de evaluare arheologica prin metode neintruzive anume studierea hartilor istorice si topo, ortofotoplanurilor, ridicare topografica, scanare magnetometrica, carotari sau periegheze si intruzive prin sondaje arheologice, identificându-se, pâna în prezent, doua niveluri de locuire: Cucuteni A3 – Eneolitic Clasic, cca. 4.450-4.350 cal BC si începutul culturii Noua – Bronzul Final, sec. XVI BC. Din anul 2013, s-a trecut la realizarea unor cercetari arheologice sistematice, din cauza resurselor financiare limitate, sapându-se o suprafata de doar 90 mp. Pentru faza Cucuteni A3 au fost delimitate mai multe complexe arheologice, aflate în diferite stadii de investigare: o locuinta de suprafata, complexe gospodaresti – o vatra, un cuptor, un vast complex ceramic si de prelucrare a cornului sau osului, doua gropi menajere. Pentru începuturile culturii Noua, au fost investigate, în suprafetele cercetate prin sondaj, sapte morminte dintre care cinci de înhumatie si doua de incineratie”, se arata in raportul specialistilor pentru aceasta asezare. 

Citeste si : EXCLUSIV! Descoperiri arheologice spectaculoase facute langa Iasi. Imagini si dezvaluiri SUPERBE – GALERIE FOTO, VIDEOloading...

Comentarii
Adauga un comentariu