Titlurile zilei

Imagini spectaculoase cu cel mai tare acordeonist din România, stabilit acum la Iași! I-a cântat pe gondolă artistei Rihanna. A fost primit, in premieră, la castelul lui Pierre Cardin, unul dintre marii miliardari ai lumii – GALERIE FOTO, VIDEO EXCLUSIV

Publicat: 15 sept. 2021
Radu Zaplitnîi, instrumentist și producător de acordeoane surprins în diverse momente ale carierei și vieții
Radu Zaplitnîi (originar din Republica Moldova) este instrumentist și producător de acordeoane. Acesta, în 1994, după ce a absolvit Conservatorul din Cluj, a plecat în Italia. A lucrat o perioada la Veneția, apoi a cutreierat o bucată de glob, iar acum este stabilit la Iași

Imagini spectaculoase și o poveste de viață unică cu cel mai tare acordeonist din România, stabilit acum la Iași! I-a cântat pe gondolă, tocmai la Veneția, artistei Rihanna. A fost primit, in premieră, la castelul lui Pierre Cardin (din Franța), unul dintre marii miliardari ai lumii. După aproape 30 de ani de cântat în cele mai cunoscute și exotice locuri din afara țării, instrumentistul Radu Zaplitnîi a ajuns în urbea moldavă

Radu Zaplitnîi (originar din Republica Moldova), instrumentist și primul român producător de acordeoane are o poveste de viața spectaculoasă. Acesta, în 1994, după ce a absolvit Conservatorul din Cluj, a plecat în Italia. A lucrat o perioadă la Veneția, apoi a cutreierat cele mai cunoscute și exotice locuri din afara țării. De ceva timp, instrumentistul Radu Zaplitnîi este stabilit în Iași. Acum vrea să organizeze un spectacol cu acordeonul alături de orchestra Operei Naționale Române (ONRI). El este primul român din istorie care realizează instrumente personalizate într-un mod original.

Cântă la acordeon de aproape trei decenii și a făcut acest lucru și pentru turiștii care alegeau o plimbare cu gondola pe apele venețiene

Acum se află la Iași și continuă mai departe cu pasiunea și talentul său să încânte publicul cu acordeonul fiind și singurul producător din România al acestui instrument fabulos. În exclusivitate pentru reporterii Cotidianului „BUNå ZIUA IAȘI” („BZI”), acesta a dialogat despre universul muzical, pasiune și talent, momente importante din carieră, întâlniri cu mari artiști și personalități pe plan internațional, proiectele artistice și culturale derulate sau pe care le are în plan sau „secretele” mânuirii acordeonului.

„Eu sunt născut la Chișinău, iar în 1991 am plecat de acasă și am a absolvit Conservatorul din Cluj. De mic copil am fost dus la teatru, direct! Așa a fost pentru că dacă mama mă lăsa acasă eu băteam cuie în parchet, ori lăsam apa deschisă. Tatăl meu fiind coregraf de balet, mă ducea la teatru, iar eu mă trezeam sub pian, în sala de balet, și dansam cu artiștii de la Teatru de Operă și Balet din Chișinău. La început nu mă gândeam la muzică”, mărturisește Radu Zaplitnîi.

„Întâlnirea” cu acordeonul i-o datorează bunicii. Aceasta i-a schimbat întreaga viață

Rememorând anii copilăriei, Radu Zaplitnîi povestește despre momentul în care a intrat în contact și a deslușit tainele acordeonului.

„De la șase ani vorbesc franceză și, la început, nu m-am gândit la muzică. Eu am avut posibilitatea și norocul imens de a vedea spectacole în cele mai importante teatre din Rusia. Întâlnirea cu acordeonul i-o datorez bunicii mele. Am găsit un acordeon la ea în casă, al mătușii. L-am luat și l-am studiat și am încercat să scot un sunet. Eram curios față de acest instrument, dar îmi era frică să-l ating pentru a nu-l strica. Știam să cânt bine și am început să mă acompaniez cu acordeonul. Bunica mi-a spus să continui și asta m-a făcut să cânt la acordeon, deoarece bunica mi-a spus că are încredere în mine că pot cânta la el foarte bine. Acesta a fost momentul cheie al vieții mele”, arată instrumentistul.

Cel mai important pentru Radu Zaplitnîi este să fie mereu creativ și spontan

Cel mai important pentru Radu Zaplitnîi este să fie mereu creativ și spontan. De aici pleacă întreaga sa filosofie de viață.

„Creativitatea și spontaneitatea sunt esențiale pentru mine. Eu am cunoscut «secretele» acordeonului în copilărie când tata, de la un prieten, a primit un mega acordeon nou, nou-nouț, ca să-l păstreze acasă… Ori eu l-am dezmebrat total și m-a surprins tata! Când a văzut ce am făcut, a spus că se duce la somn și, când se va trezi, să vadă acordeonul gata refăcut. Cum l-am desfăcut, așa l-am făcut la loc”, își amintește acordeonistul.

De aici, viața lui a luat o turnură aparte și aproape 30 de ani a fost plecat în străinătate.

După ce a făcut foamea în studenție, a ajuns să trăiască printre marii bogătași ai lumii

După ce a făcut foamea în studenție, la Cluj, a ajuns să trăiască printre marii bogătași ai lumii. Cu toate acestea, mereu a avut dorul de casă, de familie și țară.

„În 1994 am plecat în străinătate, am fost în multe locuri, din Africa de Sud până în Italia, la Veneția sau în Franța. Aveam de toate, trăiam printre marii bogătași, dar era un mare gol, un mare dor de casă. După un timp, în Italia, am desfăcut și reparat sute de acordeoane și, în final, am făcut un instrument așa cum am vrut eu. Sunt primul român care a făcut acordeonul său, cu un mare brand de gen din Italia. Primul acordeon l-am construit într-un an și jumătate.

La acest instrument contează sonoritatea, acordarea și eu asta am făcut. M-au invitat brand-uri mari ca să lucrez cu ele. Eu le verific, eu schimb lucruri la ele sau fac acordeoane așa cum vrea clientul, iar, dincolo de design, e vorba de sunet și de acordajul acestora. Eu pot dezacorda acordeonul astfel că cine-l ascultă nu-și dă seama și spune că sună fain. Imperfecțiunea creează vibrații în plus, aici e toată «arta» mea”, declară Radu Zaplitnîi.

I-a cântat pe gondolă artistei Rihanna, la Veneția

Printre cei pe care i-a impresionat a fost celebra artistă Rihanna, marele actor francez Alain Delon sau cel american James Whitmore.

„Da, și asta fără să știu, i-am făcut o serenadă pe gondolă Rihannei și am impresionat-o. Nu știam cine e, doar că, în acest timp, am observat că toată lumea face fotografii. Mi-am zis în minte, oi fi eu talentat la acordeon și primul român care face aceste instrumente, dar nici așa faimos… Dar, mi-am dat seama că trebuie să fie fata din gondolă cunoscută și am întrebat-o cine e! Mi-a spus, iar eu spun bine, asta e. și m-am comportat la fel. Da, i-am cântat și lui Alain Delon, care era nostalgic, retras și scârbit de lumea în care trăiește”, a completat artistul basarabean.

A fost primit, in premieră, la castelul lui Pierre Cardin, unul dintre marii miliardari ai lumii

Un moment epocal al vieții lui a fost întâlnirea cu marele miliardar Pierre Cardin.

„Într-o zi, un prieten mi-a spus că miliardarul Pierre Cardin caută un acordeonist… M-am urcat în mașină și am plecat de la Veneția, chiar vroiam să schimb locul, și am ajuns la castelul acestuia din Franța. El era la etaj, iar eu am început să cânt în curte. Am terminat și Cardin a coborât, mi-a întins mâna și mi-a spus «bine ai venit în familie!». Unul dintre angajații lui mi-a spus, mai târziu, că gestul acestuia a fost unul special și rar făcut. Asta în semn de apreciere și că într-adevăr i-a plăcut cum am cântat și că nu prea făcea așa ceva. Am început o colaborare specială și frumoasă, au fost momente și vremuri unice pentru mine”, mai dezvăluie Radu Zaplitnîi.

Vrea să dea publicului toată bucuria muzicii și a talentului său

Acum este stabilit la Iași. Vrea să organizeze concerte și poate să scoată un album. Mai mult, îi surâde ideea de a avea o colaborare cu orchestra Operei Naționale Române.

„Da, acum sunt la Iași. Merg și în Republica Moldova, la familie. Chiar am colaborare cu o pianistă de excepție, Livika Știrbu-Socolov, îndrumată de părinții săi, compozitorul Liviu Știrbu și pianista Angela Socolov. Am în pregătire o colaborare și un concert cu ei… Vreau să-l fac la Iași, să fie ceva special. Din păcate, lumea artiștilor de la noi e încă conservatoare, nu prea acceptă să coboare din turnul de fildeș și să aibă colaborări cu artiștii populari. Dar eu vrea să dau publicului toată bucuria muzicii, frumuseștea acordeonului și, pentru că am văzut orchestra Operei din Iași, poate să am un concert cu ei”, a conchis Radu Zaplitnîi.

Doar AICI poate fi urmărit și interviul, oferit în exclusivitate în Platoul „BZI LIVE” de acordeonistul din Republica Moldova și care a ajuns celebru printre marii artiști și miliardari ai lumii.

Comentarii
  • Felicitari, multa munca si nopti nedormite. Poate aduceti un plus valoare Iasului, un oras universitar!
    Ca gluma, poate ii canta si lu Chirica pe Bahlui, sa il faca navigabil pana la Dr Vicol!

Adauga un comentariu