Titlurile zilei

Imagini spectaculoase cu o clădire uriașă din zona Copou! Aici sunt investite 2 milioane de euro pentru transformarea imobilului. În doar câteva luni se va finaliza o lucrare care va fi un punct de atracție senzațional pentru toată România – GALERIE FOTO EXCLUSIV

Publicat: 13 oct. 2021
Zona din Agronomie - Copou, municipiul Iași văzută de sus și Observatorul Astronomic al Universității
Pe 23 februarie 2021, după decenii, a demarat etapa de consolidare și refuncționalizare la faimosul Observator Astronomic din Iași de către Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Investiția este estimată de la 2 milioane de euro.

În zona rezidențială Copou, de luni bune, au loc lucrări spectaculoase la o clădire uriașă! Aici sunt investite 2 milioane de euro. În doar câteva luni se va finaliza lucrarea importantă pentru orașul Iași. Totul va deveni un punct de atracție senzațional pentru toată România. Este vorba de consolidarea și refuncționalizarea Observatorului Astronomic din Iași. Proprietar este Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

La Iași, de 9 luni au loc lucrări spectaculoase la o clădire uriașă din zona Copou! Investiția se ridică la 2 milioane de euro și vizează transformarea imobilului într-o manieră unică. În doar câteva luni se va finaliza o lucrare de zile mari pentru orașul Iași. Locul va fi un punct de atracție senzațional pentru toată România. Este vorba de consolidarea și refuncționalizarea Observatorului Astronomic din Iași. Proprietar este Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași. Până acum au fost finalizate lucrările de la baza construcției, parterului și a fost decopertată întreaga clădire. De asemenea, din fonduri proprii, UAIC modernizează și alte două clădiri adiacente observatorului. Acum se lucrează finalizarea părții superioare a edificiului. Aproximativ 70 la sută din lucrarea totală a fost derulată. Deja au demarat proceduri pentru dotare specifică cu aparatură ce include achiziționarea unui telescop ultra-modern.

După 50 de ani, Universitatea „Cuza” a demarat etapa de consolidare și refuncționalizare la Observatorul Astronomic din Iași

După 50 de ani, Universitatea „Cuza” a demarat etapa de consolidare și refuncționalizare la Observatorul Astronomic din Iași.
Licitația a fost derulată de Compania Națională de Investiții (CNI). Firma care a câștigat marele pot este Iasicon S.A. Iași. Termenul de execuție al reabilitării este de 12 luni.

„Observatorul Astronomic face parte din categoria monumentelor istorice, a fost construit între anii 1878-1956, iar în 2013 a fost închis din cauza stării avansate de degradare. În mai 2016, am achiziționat servicii de concepție tehnice în vederea executării lucrărilor de consolidare și refuncționalizare a clădirii observatorului. În septembrie 2016, am depus întreaga documentație la Compania Națională de Investiții, în vederea înscrierii acestuia pe lista de investiții, propunere care a fost acceptată în 2017. În 2018 a fost realizată prima procedură de achiziție, procedură reluată în 2019. Valoarea lucrărilor de consolidare și reabilitare este de 9 milioane de lei, aproximativ 2 milioane de euro”, a declarat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector UAIC din Iași.

Este oficial! Pe 23 februarie 2021, s-a emis ordinul de începere a lucrărilor de execuție la Observatorul Astronomic

Este vorba despre contractul de execuție de lucrări nr. 579/03.12.2020 încheiat pentru realizarea lucrărilor de execuție la obiectivul de investiții:

„Reabilitarea, consolidarea și refuncționalizarea Observatorului Astronomic din Iași, aflat în proprietatea Universității «Alexandru Ioan Cuza» Iași, situat pe Aleea Sadoveanu, nr. 5-7, municipiul Iași, județul Iași”.

Observatorul Astronomic face parte din categoria monumentelor istorice, a fost construit între anii 1878-1956, iar în 2013 a fost închis din cauza stării avansate de degradare. Astfel, rectorul prof. univ. dr. Tudorel Toader arată și că:

„Observatorul Astronomic va fi redat cercetării științifice în domeniul astronomic și spațial. Dotările moderne vor permite efectuarea de cercetări în domeniul meteorologiei și mediului, cu specială referire la dinamica stratului de ozon și calitatea radiațiilor. Accesul publicului va fi permis cu ocazia evenimentelor atmosferice”.

Observatorul, ridicat între anii 1912-1913, l-a avut ca fondator pe Constantin Popovici, șef al catedrei de Astronomie, Geodezie și Mecanică a marii Universități din Iași. De asemenea, cadrul didactic a fost și primul director al observatorului, în perioada 1913 și 1937. Din păcate, în timpul Celui De-Al Doilea Război Mondial, în mare parte, aparatura de aici a dispărut. De precizat că din 1966, la observator a existat un atelier de mecanică fină și un laborator electronic. După 1989, observatorul a fost inclus pe lista obiectivelor aflate în Patrimoniul Național al Monumentelor.

Telescopul existent la Observatorul Astronomic din Iași datează din 1960 și a fost realizat tocmai în Germania

Mai mult, telescopul existent la Observatorul Astronomic din Iași datează din 1960 și a fost realizat tocmai în Germania. De reamintit că, pe lângă această clădire istorică pe care o are în proprietate UAIC, unitatea de învățământ a demarat deja lucrări de reabilitare la alte două imobile de patrimoniu. Este vorba despre fosta Casa Canano, din zona Fundație și cunoscută drept Corpul E. Aceasta va avea destinație didactică. Pe de altă parte, în plin proces de reabilitare este și Casa Universitarilor Iași de pe Bulevardul Carol I, fosta Casă Canta. Aici se vor organiza manifestări și evenimente academice, dar și momente de loisir pentru comunitatea academică cuzistă.

Comentarii
  • La Minzatesti este un cetatean PADURARU DUDUTA care este urmarit de un blestem dar decit de cind merge la Sf.Parascheva a scapat de blestemul omului prost si fudul dar a capatat alte defecte acum e curvar si mazac .

  • Un MARE dobitoc acest Paduraru Duduta ,asta e un rapan de om care a facut numai rau la oameni ,si-a snopit nevasta din bataie ,a fost politist la Belcesti dar era cel mai corupt si mizerabil om .Ma mir cum de l-a suportat colegii lui si nu i-au pus patura in cap sa ii dea botezul .CE ?acuma se roaga la sfinta ,anticristul?

Adauga un comentariu