Titlurile zilei

Imagini spectaculoase cu o construcție unică ce se va realiza în zona selectă din orașul Iași, Aleea Mihail Sadoveanu! Proiectul ar putea primi aviz pentru a demara lucrările în aceste zile – GALERIE FOTO EXCLUSIV

Publicat: 14 ian. 2022
Imagini cu proiectul pentru construirea unui ”Centru de valorificare economică a microproducției agricole și veterinare” în județul Iași, Municipiul Iași, Aleea Mihail Sadoveanu, nr. 9 și Universitatea de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad”
În aceste zile (13 - 18 ianuarie 2022), la Direcția Județeană pentru Cultură, respectiv Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Iași, se află, spre obținerea avizului, proiectul pentru construirea unui ”Centru de valorificare economică a microproducției agricole și veterinare” în județul Iași, Municipiul Iași, Aleea Mihail Sadoveanu, nr. 9 de către Universitatea de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad”

Un nou proiect important este la un pas să demareze la Iași, într-o zonă selectă din Copou, mai exact Aleea Mihail Sadoveanu! Deja, la Direcția Județeană pentru Cultură, respectiv Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Iași, se află documentația spre obținerea avizului pentru a demara construcția. Este vorba despre realizarea unui ”Centru de valorificare economică a microproducției agricole și veterinare” de către Universitatea de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad”

În debutul anului 2022, la Iași se pregătește un nou proiect important și inedit! Totul într-o zonă selectă din Copou, mai exact Aleea Mihail Sadoveanu! La Direcția Județeană pentru Cultură (DJC), respectiv Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI) se află documentația spre obținerea avizului pentru a demara construcția. Este vorba de realizarea unui ”Centru de valorificare economică a microproducției agricole și veterinare” de către Universitatea de Științele Vieții (USVIași) ”Ion Ionescu de la Brad”. Acesta se află în faza Studiului de Fezabilitate (SF), proiectant – elaborator find arh. Florin C. Matei, S.C. Portal S.R.L. Regim de protecție este: IS-I-s-B-03507 – situl arheologic de la Iaşi, punct „Gârla Breazu” și IS-II-m-B-21113 – Muzeul Mihail Sadoveanu.

De asemenea, tot acum, la CZMI Iași se află și proiectul pentru ”Construire linie de vinificație și depozit de fructe”, conform Planului Urbanistic Zonal (PUZ) aprobat cu Hotărâre de Consiliul Local (HCL) nr. 235/5 iunie, 2019.

Centrul pentru valorificarea microproducției agricole și veterinare, respectiv de produse tradiționale USVIași

Astfel, de la viitorul ”Centru de valorificare economică a microproducției agricole și veterinare” al USVIași vor putea fi achiziționate diverse alimente ce provin din fermele instituției, din atelierele de micro-producție. În urma activităților desfășurate în fermele și atelierele de micro-producție ale facultăților de Agricultură, Horticultură, Ingineria Resurselor Animale și Alimentare și Medicina Veterinară, studenții și cadrele didactice obțin diverse produse, cum ar fi preparate din carne, lactate, produse de panificație, legume, fructe, vin, dar și răsaduri, puieți sau viță-de-vie. Toate aceste produse tradiționale, ”made by USV Iași”, vor fi comercializate la acest magazin alimentar, care va fi deschis chiar în Campusul Universității din Dealul Copoului.

La Universitatea de Științele Vieții, în luna septembrie 2019 a fost inaugurată o clădire nouă destinată specializărilor din industria alimentară ”Tehnologia Prelucrării Produselor Agricole”, ”Protecția Consumatorului” și ”Mediu, Control și Expertiza Produselor Alimentare”.Aici, studenții acestor specializări fac practică în șase ateliere de microproducție pentru prelucrare lapte, prelucrare carne, carmangerie, patiserie, panificație și procesare bere.

Universitatea de Științele Vieții va avea magazin cu produse tradiționale proprii

Aici vor fi comercializate produse tradiționale, fructe, legume, flori, răsaduri de legume, pomi și viță-de-vie, toate provenite din fermele proprii, cât și produse alimentare procesate.

”Lucrăm la proiectarea unui magazin alimentar, situat în zona Campusului Universității noastre, pentru prezentarea și vânzarea produselor tradiționale proprii, obținute în ferme și atelierele de microproducție (patiserie, panificație, lactate, preparate din carne, sucuri, bere, vin etc.) ale instituției. Va fi situat într-un cadru superb amenajat, cu plante ornamentale, flori, vegetație, locuri de parcare, care sperăm să fie apreciat de toți cei care ne vor vizita. Va fi nu numai un punct de desfacere, dar și un spațiu de relaxare, pentru adulți și copii, un loc unde toți cei interesați vor putea afla lucruri interesante despre domeniul Agronomiei, vor putea face cunoștință cu cei care au lucrat efectiv la obținerea acestor produse, adică studenții, și unde vor descoperi că cercetarea și producția de la USVIași chiar are gust! Și încă unul foarte bun!”, reliefa prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, rectorul USVIași.

Adauga un comentariu