Eveniment-Social

Imagini spectaculoase din interiorul unei celebre case din Iași! Este o clădire din zona Copou, unde proprietarul a făcut descoperiri istorice (EXCLUSIV GALERIE FOTO)

Publicat: 17 oct. 2020
Casa Universitarilor Iași, veche casă boierească a Universității
Imagini, în exclusivitate, din Casa Universitarilor Iași, veche casă boierească a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași și unde s-au făcut spectaculoase descoperiri arheologice, respectiv istorice

Instantanee și imagini spectaculoase din interiorul unei celebre case boierești din Copou, cu o vechime de peste două secole! Este vorba despre Casa Universitarilor Iași (Casa Canta), unde proprietarul, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, a demarat o amplă etapă de restaurare și reabilitare. Reporterii Cotidianului BZI vă prezintă, într-o galerie foto specială în exclusivitate, detalii și informații legate de toate acestea. Aici este investit un milion și jumătate de euro din fonduri guvernamentale și proprii ale unității de învățământ superior

La Casa Universitarilor Iași (CUI) sau vestita Casă Canta, proprietarul, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), a demarat o amplă etapă de restaurare și reabilitare. Reporterii Cotidianului BZI vă prezintă, într-o galerie foto specială, în exclusivitate, detalii și informații despre stadiul lucrărilor, respectiv al cercetărilor arheologice care au loc aici. De reamintit că la fosta Casă Canta, ce datează de acum două secole, UAIC investește un milion și jumătate de euro din fonduri guvernamentale și proprii. Deja, la interior s-au făcut lucrări ample privind decopertarea, întărirea și consolidarea construcției. Firma care a câștigat licitația pentru această lucrare este SC Ungureanu Trans SRL! Cel mai probabil în anul 2021, luna mai, vor fi finalizate lucrările și edificiul va fi inaugurat.

În hrubele și la fundația Casei Universitarilor Iași s-au făcut descoperiri arheologice importante

Interesant este că, deja, în hrubele și la fundația Casei Universitarilor Iași s-au făcut descoperiri arheologice importante. Aici, specialiștii, coordonați de conf. univ. dr. Neculai Bolohan de la Facultatea de Istorie din cadrul UAIC, au scost la iveală vestigiile unei construcții care are o vechime de peste 200 de ani. Este vorba despre instalații utlilitare, o fântână, un bazin pentru păstrarea apei, dar și alte vestigii edilitare legate de vechea casă boierească Canta. În plus, a fost descoperită și o monedă datată din anul 1731. Universitatea „Cuza” a decis punerea acestora în valoare într-o manieră specială. Totul va fi restaurat și încastrat în sticlă, cu iluminat, astfel încât să poată fi admirat de turiști sau vizitatori. Foarte probabil, la Casa Universitarilor urmează a se găsi și alte vestigii și artefacte, unice pentru orașul Iași.

Ce se va realiza la Casa Universitarilor Iași a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

La CUI, unde lucrările au fost realizate deja în mare parte, cele mai importante modificări și refuncționalizări vor fi: refacere grădină, spațiu expozițional, spațiul interior. Pivnița, aflată în curtea din față a clădirii din Copou, va fi restaurată integral, prin curățarea manuală a pietrei și rezidirea acesteia unde este cazul. Spațiul multifuncțional ce va fi făcut va cuprinde trei alveole realizate pe structură de beton, flancate de panouri metalice traforate pe care se propun o serie de plante agățătoare, acoperite cu sistem de terasă înierbată.

Cota zonei spațiului acoperit va descrește către cota nivelului platformei curții exterioare printr-o serie de gradene din beton, acoperite cu lemn tratat cu soluții de închidere și impermeabilizare a porilor. Pentru a oferi unitate întregului ansamblu, se vor restaura cei doi stâlpi de zidărie din zona accesului din str. Toma Cozma, iar împrejmuirea din fier forjat se va restaura integral. De asemenea, se vor realiza alei din piatră spartă buciardată, montată fără rost.

„Casa Universitarilor a fost și va rămâne un simbol al UAIC, al Iașului universitar”, a transmis prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul de la „Cuza”

Având în vedere toate acestea, prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul de la „Cuza”, a ținut să arate importanța istorică și de simbol pentru Iași a acestei clădiri de patrimoniu.

„Casa Universitarilor Iași a fost și va rămâne un simbol al UAIC, al Iașului universitar. Terasele grădinii, cu teii înfloriți, generoasele hrube au fost adesea locul unor momente istorice, locul de întâlnire pentru mari spirite ale vieții universitare, ale culturii românești, momente care se cuvin a fi evocate într-o monografie. Noile descoperiri arheologice sunt instalații utlilitare, o fântână, un bazin pentru păstrarea apei, cât și alte vestigii edilitare legate de vechea casă boierească Canta. Sunt mărturii legate de faimoasele case boierești ridicate la Iași în urmă cu două secole. Sperăm ca pe vremea teilor, din anul următor (2021), să facem invitația la inaugurarea sediului restaurat al Casei Universitarilor Iași”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Logofătul Nicolae Cantacuzino, zis Canta, fiul lui Iordache, reface actuala Casă a Universitarilor Iași în 1840, în timpul domnitorului Mihai Sturdza (1834-1849)

Casa Canta, cunoscută sub numele de Casa Universitarilor, datează din jurul anului 1800, aparținând inițial vornicului Iordache Cantacuzino (1740-1826), mare logofăt în Divanul Moldovei, care a îndeplinit și funcția de caimacan (guvernator) în anul 1802 în timpul domniei lui Alexandru Șuțu. Imobilul a găzduit de-a lungul timpului Școala de Menaj (1930) și Școala Urbană de Gospodărie (1914). Din anul 1947 devine cantină restaurant a cadrelor didactice ale Universitații „Cuza”, unde erau aduse și delegațiile sau invitații Universității.

Casa Universitarilor fost reparată și extinsă între 1951-1952, la acea vreme a devenit renumită prin găzduirea de întâlniri despre istoria și cultura orașului Iași. Casa are un singur etaj și șapte camere, anexe de aproximativ 600 metri pătrați (mp), un beci de aproximativ 200 mp și aproape 5.000 mp de grădină. Acum, clădirea se află în proprietatea UAIC, care a revenit în posesia acesteia după un proces care a durat nici mai mult, nici mai puțin de 18 ani. Astfel, noile descoperiri arheologice făcute la Casa Universitarilor Iași contribuie la îmbogățirea patrimoniului cultural al Iașului.

Comentarii
Adauga un comentariu