Destinatii montane

Imagini spectaculoase pe lacul cu vartej, unic in Romania

Publicat: 07 mart. 2018

Imagini spectaculoase pot fi surprinse in aceasta perioada pe barajul Vida, din judetul Bihor. Renumit pentru forma sa unica, cu un deversor amplasat in mijlocul apei, lacul a inghetat complet si a devenit un magnet pentru pasionatii de fotografie. Locul ii atrage si pe pescari, dornici sa prinda in undite pestii uriasi de care vorbesc localnicii.

De cand apa a inghetat, deversorul in forma de palnie al lacului de acumulare Vida poate fi admirat doar de la cativa metri distanta.

"E oglinda asta alba acum iarna, inghetata beton, te poti duce pe ea cu atv-ul", spune Adrian Vesa, localnic din Dobresti.

Este o ocazie pe care pasionatii de fotografie nu au cum sa o rateze, mai ales ca un instantaneu postat pe retelele de socializare strange sute de aprecieri.

"Lacul Vida, pentru un fotograf ofera multe cadre care sun memorabile si mai apoi urcate pe retelele sociale pot deveni usor virale, distribuite de multa lume. Este un loc foarte frumos care ar trebui vizitat si de fotografi si de profesionisti", spune Vasile Valcan, fotograf.

Datorita acestora, lacul Vida a devenit tot mai cunoscut in mediul online. In ultimii patru ani, peste 8000 de internauti au confirmat ca au vizitat zona. I-a atras unicitatea lacului de acumulare, dar si peisajul si pesterile din apropiere.

"Peisajul este de vis. In jurul lacului exista foarte multi copaci, dar si zapada din belsug. In plus, in zona exista peste 300 de pesteri neamenajate, dar care pot fi explorate de turisti", a remarcat Claudiu Mihut, jurnalist Digi24 Oradea.

Lacul cu vartej, cum este cunoscut de localnicii din Dobresti, este amenajat pe raul Holod. Constructia a fost finalizata in anul 1967, iar pentru evacuarea surplusului de apa barajul a fost prevazut cu un deversor special in forma de palnie.

"Are o adancime de 10 metri si o lungime de 70 de metri, pe o suprafata de 6 hectare. Temperatura de la mal pana la deversor difera, sunt diferente mari de temperatura de 10-15 grade, deci este destul de periculos", explica Lucian Fasie, din cadrul asociatiei Visit Dobresti.

Gheata care acopera lacul atrage si numerosi pescari, amatori de pescuit la copca. Toti viseaza sa prinda pestii uriasi despre care oamenii locului spun ca ar trai in adancuri.

Barajul Vida se afla in localitatea Luncasprie, comuna Dobresti, un loc cunoscut pentru bauxita care era exploatata in trecut. Pentru a ajunge aici, turistii pot sa vina cu masina dintre Oradea, spre Beius, pe Drumul National 76, iar dupa localitatea Sambata vireaza la stanga.

video AICIloading...

Adauga un comentariu