International

Imaginile din satelit par să arate China construind un oraș de-a lungul graniței disputate cu India și Bhutan

Publicat: 24 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Imaginile din satelit par să arate China construind un oraș de-a lungul graniței disputate cu India și Bhutan
O imagine de satelit adnotată a frontierei China-Bhutan din regiunea disputată Doklam, care pare să arate un sat nou construit și un depozit de aprovizionare.

Se pare că noile imagini din satelit arată că China a construit o zonă în Himalaya, de-a lungul unei frontiere disputate cu India și Bhutan, care a fost locul unei contraziceri timp de câteva luni în 2017 .

Potrivit operatorului de satelit din SUA, Maxar Technologies, imaginile, din 28 octombrie 2020, arată „a existat în mod clar o activitate semnificativă de construcție în acest an de-a lungul zonei văii râului Torsa”. Într-o declarație, Maxar a adăugat că au fost construite și „noi buncăre militare de depozitare” în apropierea zonei Doklam. Maxar a spus că imaginile arată noul sat Pangda construit, pe partea bhutaneză a frontierei disputate, precum și un depozit de aprovizionare pe teritoriul chinez, în apropierea punctului unei dispute tensionate între forțele indiene și chineze în 2017.

Ambasadorul Bhutanului în India neagă construcțiile chineze

Într-o declarație, ambasadorul Bhutanului în India, generalul-maior Vetsop Namgyel, a declarat că „nu există un sat chinez în interiorul Bhutanului”. Ministerul Afacerilor Externe din China nu a răspuns cererii CNN de comentarii cu privire la noile imagini. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe din India nu a comentat imediat.

Radiodifuzorul indian NDTV a raportat pentru prima dată imaginile din satelit.

O fâșie subțire de teren care se învecinează cu toate cele trei țări, zona Doklam este revendicată atât de China, cât și de Bhutan, dar este, de asemenea, importantă din punct de vedere strategic pentru India, datorită apropierii sale de coridorul Siliguri , o arteră vitală între New Delhi și statele sale de nord-est. .

„Coridorul Siliguri este un teritoriu strategic important și extrem de sensibil, deoarece rămâne singurul pod între cele opt state de nord-est ale Indiei și restul țării”, a scris analistul Syed Fazl-e-Haider la începutul acestui an într-un articol publicat de către grupul de reflecție australian The Lowy Institute. „Prin un avans de doar 130 de kilometri (80 de mile), armata chineză ar putea tăia Bhutanul, Bengalul de Vest și statele de nord-est ale Indiei. Aproximativ 50 de milioane de oameni din nord-estul Indiei ar fi separați de țară”.

Experții chinezi resping categoric construcţia din zonă

Într-un articol publicat luni în ziarul Global Times, experții chinezi au fost citați să respingă afirmațiile și rapoartele lui Maxar în mass-media indiană că un sat a fost construit pe teritoriul butanez.

Cu toate acestea, doar locul în care cele două țări își trasează frontierele este foarte contestat. Înfrângerea din 2017 a fost declanșată după ce Bhutan a acuzat China că a construit un drum pe teritoriul său în „încălcare directă” a obligațiilor din tratate. China, care nu are relații diplomatice formale cu Bhutan, a negat acuzația, susținând că zona face parte din teritoriul chinez.

Bhutanul este în mod tradițional un aliat puternic al Indiei, bazându-se pe Delhi pentru a oferi instruire forțelor sale armate și cooperând îndeaproape cu India în ceea ce privește politica externă. Totuși , acest lucru pare să se schimbe, în special pe măsură ce rivalitatea dintre Beijing și Delhi se încălzește.

China își dublează revendicările teritoriale și asta provoacă conflicte în toată Asia

De la preluarea puterii în 2012, președintele chinez Xi Jinping a contribuit la consolidarea poziției Chinei ca superputere globală – și a promovat o politică externă agresivă, făcând mișcări mai îndrăznețe în mai multe puncte cheie din Asia.

Ostilitatea de care dă dovadă China nu este un lucru neobisnuit. Inca de la inceputul preluarii puterii, din 2012, de către președintele Xi Jinping, cea mai mare țară din lume și-a exprimat o politică de expansiune agresivă. China a făcut de multe ori mișcări cheie în mai multe puncte din Asia. Vorbim despre faptul ca granița de la Marea Chinei de sud, graniță chino-indiană din Himalaya, țara a început să ducă o politică de expansiune continuă.  Și pe măsură ce aceste dispute au crescut anul acesta cu tensiuni reînnoite și în creștere, Xi a intensificat armata și și-a mărit bugetul, cu instrucțiunea de a „proteja cu hotărâre suveranitatea națională, securitatea și interesele de dezvoltare”. Iată ce trebuie să știți despre punctele de foc cheie ale Chinei în regiunea Asia-Pacific.

 

Un alt exemplu considerabil îl reprezintă protestele din Hong Kong la adresa Guvernului de la Beijing. Protestatarii erau nemulțumiți de interferențele în procesul din respectiva regiune. Totuși, China a negat, ca de obicei, o posibilă implicare în treburile de la Hong Kong.

Adauga un comentariu