Titlurile zilei

Imaginile groazei de la spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19. Medicii îngheață de frig în containere de milioane de euro plătite din bani publici – FOTO

Publicat: 23 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Imaginile groazei de la spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19. Medicii îngheață de frig în containere de milioane de euro plătite din bani publici - FOTO
Spitalul mobil de la Lețcani

Spitalul mobil de la Lețcani continuă să ascundă tot felul de capcane. Investiția de 13,4 milioane de euro făcută din banii județelor Iași și Neamț prezintă în continuare deficiențe majore. Unitatea medicală care adăpostește bolnavii de COVID-19 nu dispune de o încălzire centralizată, iar o bună parte a echipamentelor riscă să înghețe în prag de iarnă. Autoritățile continuă să caute soluții, în timp ce reponsabilii nu reușesc să remedieze nici acum problemele constatate de luni bune

Cea mai mare unitate medicală de la marginea municipiului Iași pentru bolnavii de COVID-19 pare tot mai copleșită de probleme. După situația legată de stația de oxigen, spitalul mobil de la Lețcani, adus cu tam-tam de Maricel Popa, fostul președinte al CJ, a ajuns o corvoadă și pentru cadrele medicale detașate acolo. Din toate containerele medicale montate la Parcul Transagropolis, o parte a acestora au în continuare probleme cu încălzirea. Practic, la această oră sunt vagoane container care nu pot fi utilizate absolut deloc, nu se încălzesc. Acestea au fost montate în grabă de furnizorul turc de la SDI Global LLC, însă nu se pot încălzi și sunt total nefolosite.

Cele mai mari probleme sunt cele din zona administrativă a spitalului mobil de la Lețcani. Dacă la saloanele unde sunt internați bolnavii este montat un sistem de recirculare a aerului, la zona administrativă situația este una extrem de gravă. Sistemele de aer condiționat nu funcționează corespunzător, iar căldura la iarnă va fi un moft. Practic, medicii, asistenții și infirmierele ar putea tremura de frig și asta pentru că nu există încălzire în toate containerele amplasate la Lețcani.

Dezastru pe linie la spitalul mobil de la Lețcani. Lucrări de mântuială făcute pe platforma de lângă Iași

Mai mult, segmentele de legătură între containere riscă să înghețe total la temperaturi scăzute. Acele burdufuri de etanșare (plastic înfășurat pe un schelet de țevi) nu au fost izolate de la bun început. Burduful de etanșare ar trebui să împiedice schimbul de aer între interiorul modulelor și mediul exterior. Doar că lucrarea de mântuială nu a fost remediată la timp. Abia acum, după ce a fost strânsă cu ușa, conducerea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest a anunțat că va remedia problema. Lucrarea făcută cu un silicon de proastă calitate se poate desprinde la un vânt mai puternic. În plus, nici conductele de alimentare nu au fost izolate corespunzător. A fost folosită o vată minerală care nu poate susține total toate țevile, în ciuda asigurărilor date.

„A fost finalizată partea de izolare a conductelor de la suprafață, inclusiv a burdufurilor de legătură dintre module. Sperăm ca în două săptămâni să montăm suplimentar, pe lângă partea de izolare, și un fir de degivrare. Referitor la stocator, s-a obținut autorizația de construire, a fost notificat ISC pentru lucrările la platformă, luni-marți să se poată și amplasa”, a spus Alina Popa, directorul Euronest.

Un singur turc lăsat de furnizor. Asociația Euronest nu vede problema

O altă problemă la spitalul de la Lețcani ține și de mentenanța echipamentelor medicale. SDI Global LLC s-a văzut cu sacii în căruță și a lăsat un singur om la Lețcani pentru întreținerea echipamentelor. Cu toate acestea, conducerea ADI Euronest nu vede o mare problemă. Asta în ciuda problemelor apărute la stația de oxigen sâmbătă noaptea (14 noiembrie 2020), când au ajuns la Lețcani cei 6 pacienți veniți de la secția ATI Piatra Neamț.

„Pe lângă partea de garanție și mentenanță pe care o asigură furnizorul spitalului, este obligatoriu să existe personal tehnic și instruit pe diferite specialități pe care trebuie să le gestioneze, să fie o persoană care să gestioneze tot ce înseamnă stații de oxigen, surse suplimentare pentru a evita apariția unor probleme. Este nevoie de personal tehnic pentru zona electrică, pentru zona sanitară”, a mai spus Alina Popa.

CJ Iași cere operaționalizarea spitalului de la Lețcani

Costel Alexe, președintele CJ Iași, a susținut că instituția pe care o conducere monitorizează situația de la Lețcani pentru ca unitatea medicală să fie operațională la capacitate maximă.

„De la preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean Iași, cea mai mare preocupare a mea a fost operaționalizarea spitalului de la Lețcani. Am încercat alături de specialiștii din domeniul medical să facem ce putem mai bine pentru a nu pune în pericol viața pacienților, în ciuda tuturor neregulilor prezentate la acel spital”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Adauga un comentariu