Titlurile zilei

Imaginile groazei de la spitalul mobil de la Lețcani pentru bolnavii de COVID-19. Medicii îngheață de frig în containere de milioane de euro plătite din bani publici – FOTO

Publicat: 23 nov. 2020
La spitalul mobil de la Lețcani sunt containere medicale pentru medici care nu sunt încălzite în prag de iarnă
Spitalul mobil de la Lețcani

Spitalul mobil de la Lețcani continuă să ascundă tot felul de capcane. Investiția de 13,4 milioane de euro făcută din banii județelor Iași și Neamț prezintă în continuare deficiențe majore. Unitatea medicală care adăpostește bolnavii de COVID-19 nu dispune de o încălzire centralizată, iar o bună parte a echipamentelor riscă să înghețe în prag de iarnă. Autoritățile continuă să caute soluții, în timp ce reponsabilii nu reușesc să remedieze nici acum problemele constatate de luni bune

Cea mai mare unitate medicală de la marginea municipiului Iași pentru bolnavii de COVID-19 pare tot mai copleșită de probleme. După situația legată de stația de oxigen, spitalul mobil de la Lețcani, adus cu tam-tam de Maricel Popa, fostul președinte al CJ, a ajuns o corvoadă și pentru cadrele medicale detașate acolo. Din toate containerele medicale montate la Parcul Transagropolis, o parte a acestora au în continuare probleme cu încălzirea. Practic, la această oră sunt vagoane container care nu pot fi utilizate absolut deloc, nu se încălzesc. Acestea au fost montate în grabă de furnizorul turc de la SDI Global LLC, însă nu se pot încălzi și sunt total nefolosite.

Cele mai mari probleme sunt cele din zona administrativă a spitalului mobil de la Lețcani. Dacă la saloanele unde sunt internați bolnavii este montat un sistem de recirculare a aerului, la zona administrativă situația este una extrem de gravă. Sistemele de aer condiționat nu funcționează corespunzător, iar căldura la iarnă va fi un moft. Practic, medicii, asistenții și infirmierele ar putea tremura de frig și asta pentru că nu există încălzire în toate containerele amplasate la Lețcani.

Dezastru pe linie la spitalul mobil de la Lețcani. Lucrări de mântuială făcute pe platforma de lângă Iași

Mai mult, segmentele de legătură între containere riscă să înghețe total la temperaturi scăzute. Acele burdufuri de etanșare (plastic înfășurat pe un schelet de țevi) nu au fost izolate de la bun început. Burduful de etanșare ar trebui să împiedice schimbul de aer între interiorul modulelor și mediul exterior. Doar că lucrarea de mântuială nu a fost remediată la timp. Abia acum, după ce a fost strânsă cu ușa, conducerea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest a anunțat că va remedia problema. Lucrarea făcută cu un silicon de proastă calitate se poate desprinde la un vânt mai puternic. În plus, nici conductele de alimentare nu au fost izolate corespunzător. A fost folosită o vată minerală care nu poate susține total toate țevile, în ciuda asigurărilor date.

„A fost finalizată partea de izolare a conductelor de la suprafață, inclusiv a burdufurilor de legătură dintre module. Sperăm ca în două săptămâni să montăm suplimentar, pe lângă partea de izolare, și un fir de degivrare. Referitor la stocator, s-a obținut autorizația de construire, a fost notificat ISC pentru lucrările la platformă, luni-marți să se poată și amplasa”, a spus Alina Popa, directorul Euronest.

Un singur turc lăsat de furnizor. Asociația Euronest nu vede problema

O altă problemă la spitalul de la Lețcani ține și de mentenanța echipamentelor medicale. SDI Global LLC s-a văzut cu sacii în căruță și a lăsat un singur om la Lețcani pentru întreținerea echipamentelor. Cu toate acestea, conducerea ADI Euronest nu vede o mare problemă. Asta în ciuda problemelor apărute la stația de oxigen sâmbătă noaptea (14 noiembrie 2020), când au ajuns la Lețcani cei 6 pacienți veniți de la secția ATI Piatra Neamț.

„Pe lângă partea de garanție și mentenanță pe care o asigură furnizorul spitalului, este obligatoriu să existe personal tehnic și instruit pe diferite specialități pe care trebuie să le gestioneze, să fie o persoană care să gestioneze tot ce înseamnă stații de oxigen, surse suplimentare pentru a evita apariția unor probleme. Este nevoie de personal tehnic pentru zona electrică, pentru zona sanitară”, a mai spus Alina Popa.

CJ Iași cere operaționalizarea spitalului de la Lețcani

Costel Alexe, președintele CJ Iași, a susținut că instituția pe care o conducere monitorizează situația de la Lețcani pentru ca unitatea medicală să fie operațională la capacitate maximă.

„De la preluarea mandatului de președinte al Consiliului Județean Iași, cea mai mare preocupare a mea a fost operaționalizarea spitalului de la Lețcani. Am încercat alături de specialiștii din domeniul medical să facem ce putem mai bine pentru a nu pune în pericol viața pacienților, în ciuda tuturor neregulilor prezentate la acel spital”, a spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Comentarii
 • Pai daca peste jumate din bani sau furat cum sa ajunga si pentru niste conditii ca lumea ?, cand platesti un container de 5,000 de euro la pret de peste 150.000 nu are cum sa ramana bani sa mai pui si calorifere !

 • Pentru dez. imobiliari din Iasi, atentie ce lifturi achizitionati, mai ales cele din lista lui S….er.. la turnurile Iasicon din T. Vladimirescu s au montat cele mai defectuase lifturi. In 5 ani au fost reparate de 6 ori , costul unei reparatii fiind in jur de 16.000 lei per reparatie.poate verifica cineva!

 • Statul spagar si penali in functii..cu justitia obedienta! Primarei bogati cu averea trecuta pe nemurele! 200 ani de parnaie! Nu la tv si prostit lumea pt voturi! Nimici…nulitati!

 • 1. Spitalele sunt platite cred ca din banii doctorilor.
  2. Frigul… asteptati pana la vara si se rezolva si cu frigul, ba chiar atunci e posibil sa fie prea cald in ele.
  3.Milioane de euro? Poate milioane de lei, sunt niste bucati de metal cu un echipament obisnuit, nu un laborator mobil.
  4. Nu e nimeni obligat sa stea in ele, corect?
  5. Nu deranjeaza pe nimeni, sunt amplasate in afara orasului Iasi, nu inteleg problema.

 • Caracteristic la acest spital este ca nimeni nu se plange de calitatea echipamentului medical, dar sunt numeroase nemultumiri privind utilitatile (curent, caldura, canalizare).
  Parerea mea este ca problemele cu utilitatile trebuiau prevazute si rezolvate de CJ, nu de turc. Trebuiau sa coopteze o firma de inginerie. Nu au facut-o cei de dinainte, si, din cate se pare, nici astia de acum nu au de gand sa o faca.

  Ceea ce se intampla acolo este o dovada de amatorism tehnic si obtuzitate politica. Sa zicem ca nu au stiut de probleme pana nu s-au confruntat cu ele. Dar acum, ca se confrunta, de ce nu cer ajutor de specialitate? Daca ar fi cerut ajutorul firmelor din Iasi, eu zic ca l-ar fi primit. L-ar primi si acum Fara bani! Toti sunt interesati sa tina Covidul sub control. Daca 10 firme trimit fiecare cate 2 oameni timp de 2 saptamani, pai iese bec tot ce-i acolo.

 • Daca acest spital modular prezinta atâtea probleme grave, de ce internați bolnavi in el? Ca sa-i omorati? Ce dracu sunteti voi, călăi? Voi cei care ati dat toate aprobările, voi din consiliul județean, voi cei din conducerea județului si voi cei in halate albe va considerati Dumnezeii acestei lumi si condamnati la moarte, pe banda rulantă, oameni nevinovati? Ah, cat vor platiti fiii voștri si fiii fiilor voștri si fiii fiilor fiilor voștri etc. care va vor blestema zi si noapte. AMIN! Atentie: vom cere reintroducerea pedepsei cu moartea pentru fapte de genocid, subminarea economiei naționale și nimeni nu va scapa. NOW prevede asta! Crimele si sângele varsta acum își va cere tributul, adică pe voi…

 • Nu inteleg de ce pacientii covid nu pot fi tratati direct afara pe strazi? Serios vorbind, ar fi o solutie de economisire de bani si spatiu. Stand in aer liber ai oxygen direct, mult. Aer proaspat. Lumina. Doar ca ar trebui imbracati bine pacientii si niste cartoane anti-vant montate imprejur. Ce parere aveti? De ex. in Parcul Copou? Pana vine frigul ala mare cel putin…

 • Pai elevii lui Fenechiu in frunte cu cel mai mare Costelus Alexe(pe functie nu si capabil)a inceput propaganda inainte de a incepe constructia acestui spital.

Adauga un comentariu