Titlurile zilei

Imaginile sunt reale! Comanda a fost primită și executată de un peisagist din Iași în casa de vis a unui bogătaș. Peste 10.000 de euro s-au plătit pentru grădina spectaculoasă dintre camere

Publicat: 14 mai 2022
Claudiu Ivașcu și imagini cu grădina din interiorul casei
Claudiu Ivașcu, peisagist din Iași, spune că în ultimii ani a crescut numărul celor care vor grădini deosebite

Tot mai mulți clienți vor să aibă grădini unicat, de aceea apelează la peisagiști din Iași. Claudiu Ivașcu, unul dintre specialiștii din domeniul peisagistic din Iași, a finalizat recent o lucrare în valoare de 10.000 de euro, în Focșani. Proiectul a presupus realizarea unei grădini interioare, pe aproximativ 65 de metri pătrați, unde au fost amenajate o cascadă și un heleșteu cu pești, pur și simplu în interiorul unei case. Lucrarea a durat câteva luni, iar plantele folosite la amenajarea grădinii din mijlocul casei au fost aduse din Olanda. Claudiu Ivașcu spune că a crescut numărul celor care vor grădini speciale.

„Am observat că, în momentul în care mergem să discutăm despre un proiect, clienții sunt informați și știu foarte bine ce vor să aibă acasă. Grădina făcută în interiorul casei a fost ideea clientului care a vrut să iasă din cameră și să vadă de la balcon, din orice unghi, această grădină cu verdeață”, spune Claudiu Ivașcu, peisagist din Iași, fondator Belle Jardin.

O grădină spectaculoasă poate fi făcută și pe acoperișul unui bloc

Specialistul mai spune că în ultimii ani a crescut și numărul celor care vor să își amenajeze grădini la ultimul etaj, în penthouse. Prețurile pentru astfel de amenajări ajung la câteva mii de euro.

„Noi am amenajat și terase cu grădini, în Iași. Dacă a fost blocul gândit bine, proiectat să suporte greutatea pământului, dacă acele calcule făcute de un structurist sunt ok, se pot amenaja grădini suspendate. Se ține cont și de direcția vântului. Noi am făcut astfel de grădini la câteva blocuri din Iași, pentru proprietarii apartamentelor de la ultimul etaj. Ne-am ridicat cu un fel de pardoseală tip mască, cu 30-40 de centimetri, și am pus plantele cu diverse covoare. Când ajungi acolo, chiar vezi o grădină, nu un amalgam de ghivece pe o terasă. Am pus pardoseală și flori și chiar pare o grădină. La noi se pretează și cei care stau la ultimul etaj pot primi autorizare pentru acest lucru. Nu se fac fără proiect, aprobări”, menționează Cladiu Ivașcu.

Reporterii BZI au arătat în edițiile anterioare că multe grădini din Iași au fost amenajate cu magnolii, arțari sau cireși japonezi.

Claudiu Ivașcu: „Guvernul ar trebui să ajute ca acest proiect să funcționeze”

Specialistul adaugă că pentru a avea cât mai multe grădini pe acoperișurile blocurilor din Iași e nevoie de adoptarea unei legi. Covoarele verzi ar contribui la reducerea poluării.

„Ar trebui o legislație pentru că ideea e foarte bună și eu de mulți ani cochetez cu mulți colegi de breaslă cu ideea aceasta, să facem pe blocuri covoare verzi. Nu numai că filtrează aerul, dar și absorb multă apă din bloc ce ajunge în canalizare. Acele plante, 80 la sută înmagazinează apa, cresc, se dezvoltă. Clădirile mai vechi, blocurile făcute în comunism, nu au fost proiectate să suporte o astfel de lucrare peisagistică. Dar ce este bloc nou, se pot face grădini la ultimul etaj. Am avut și proiect comun cu altă firmă care a pus în stațiile de autobuz din Cluj, deasupra, covor verde. La 56 de centimetri de covor verde erau cel puțin 6-7 straturi de infrastructură de materiale de construcții care costau de trei ori mai mult decât covorul verde. E foarte multă infrastructură în spate, de aceea firmele nu prea sunt dispuse să dea materiale. Guvernul ar trebui să ajute ca acest proiect să funcționeze. Într-adevăr, Germania, Austria, marile orașe, dacă te uiți deasupra, cred că la 80 la sută din clădiri sunt deja implementate covoarele verzi”, mai spune Claudiu Ivașcu, peisagist din Iași.

Afacerile cu amenajarea grădinilor au explodat la începutul pandemiei COVID-19. Potrivit specialiștilor, o grădină spectaculoasă poate fi realizată după ce un proiect.
Comentarii
  • Mda……….Grădină cu………..pietriș, nu cu pământ și iarbă verde!! Asta, când nu ai ce face cu banii, și vrei să ieși puțin în față( precum păduchele), îți faci astfel de porcării. Nu mai grădină nu poate fi asta!!

  • Credeam ca doar eu am luat teapa de la mincinosul asta cu aere de mare peisagist si business man. Un tepar ordinar! Nu raspunde la telefoane si te duce cu vorba, iar preturile sunt de 4-5 ori mai mari. Poate il verifica putin autoritatile.

Adauga un comentariu