Sfatul medicului

Imbatranirea arterelor: simptome de luat serios in seama

Publicat: 05 ian. 2015

Arterele imbatranesc odata cu noi, motiv pentru care, dupa varsta de 50-60 de ani si uneori chiar mai devreme, devenim tot mai constienti de suferinta lor. Poate fi vorba despre o prima criza de angina pectorala, de un episod de palpitatii, de o ameteala brusca sau de o tulburare de vorbire, de o durere brusca in gamba, in timp ce ne plimbam…

Toate aceste simptome pot atrage atentia asupra procesului de senescenta arteriala.

Nu toate bolile arterelor sunt insa rezultatul imbatranirii. La tineri (si nu numai), pot aparea si asa numitele vasculite – boli in care peretele vasului respectiv este inflamat, sangele circula cu dificultate in teritoriile irigate de aceste artere, iar manifestarile sunt similare cu cele ce apar in arterioscleroza, insa apar si in zone mai putin obisnuite – plaman, rinichi, intestine etc.

Diferente intre artere si vene
Imbatranirea arterelor este cauzata de depunerea de depozite de grasimi in peretii acestora, iar cand diametrul scade sub un nivel critic, de obicei sub 80%, apar simptomele, initial doar in conditii de efort (cand artera nu reuseste sa aduca un volum suplimentar de sange organului respectiv), explica pentru cititorii ziare.com dr. Otilia Motoi.

Simptome

Manifestarile sunt diferite in functie de localizarea arterei respective: durere in gamba, initial la mers, durere in zona inimii, initial la efort sau emotii, durere abdominala, initial dupa masa etc. Pe masura ce artera se ingusteaza mai mult, simtomele apar tot mai des, dupa eforturi tot mai mici.

Exista insa si evenimente care pot grabi un deznodamant nefericit. De exemplu, migrarea unui cheag de sange, deshidratarea, hipotensiunea arteriala, o aritmie prelungita etc, pot duce la blocarea completa a arterei respective, care va avea drept consecinta lipsa de oxigenare si moartea tesuturilor irigate de respectiva artera, adica infarctul. Acesta nu este doar o boala a inimii; poate fi intalnit si in alte organe, ca de exemplu creier, intestine, plaman.

Chiar daca imbatranirea este un proces natural, inevitabil, exista si factori care pot accelera acest fenomen. Ateroscleroza este favorizata de fumatdiabet, cresterea grasimilor sanguine – colesterolsi trigliceride, hipertensiune arteriala.

Exista si factori protectori: efortul fizic moderat – care permite deschiderea unor noi retele arteriale – numite colaterale, care pot scurtcircuita vasul ingustat, permitand astfel o mai buna irigatie in teritoriul respectiv si consumul moderat de alcool. S-a constatat ca alcoolul, consumat in cantitati mici, ar creste o componenta a grasimilor numita HDL (high density) colesterol, cu efect arterioprotector.

Tratament

Tratamentul bolilor arterelor este diferit in functie de localizarea teritoriului ischemic, dar exista si cateva principii comune: inlaturarea sau tratarea factorilor de risc – renuntarea la fumat, mersul pe jos zilnic, regimul alimentar sarac in grasimi de origine animale, eventual medicamente care scad colesterolul si trigliceridele, in cazul in care masurile dietetice nu sunt suficiente.

Cum putem preveni astuparea vaselor de sange
Pentru a evita formarea de cheaguri-trombi in zonele in care arterele prezinta ingustari se pot administra antiagregante plachetare – medicamente care scad capacitatea trombocitelor de a forma cheaguri, de exemplu doze mici de aspirina.

In cazul in care artera a fost totusi complet blocata se recomanda ca masurile de restabilire a fluxului sanguin sa fie cat mai rapide – preferabil in primele sase ore, pentru a impiedica aparitia distrugerii ireversibile a tesuturilor. Acesta este motivul pentru care fiecare pacient care stie ca are probleme arteriale – cerebrale, coronare etc trebuie sa se prezinte cat mai repede la medic.

Exista mai multe posibilitati de tratament – administrarea unor substante care pot dizolva cheagul de sange care a blocat artera sau introducerea unei sonde care poate dilata zona respectiva, restabilindu-se astfel fluxul sanguin. In situatiile mai complicate poate fi nevoie de interventii chirurgicale mai complexe, care fie inlatura obstacolul arterial, fie il ocolesc – tehnica numita by-pass.

Merele, taratele de ovaz si grapefruitul scad colesterolul „rau”
Bolile cardiovasculare sunt cauza principala de mortalitate in tarile dezvoltate si noi speram sa intram in randul acestor tari din punct de vedere economic, dar nu si al morbiditatii.

Chiar daca nu putem influenta toti factorii de risc – unii, ca de exemplu dislipidemiile, hipertensiunea, avand o importanta componenta genetica – ne ramane totusi posibilitatea de a renunta la fumat, de a face mai multa miscare si de a manca sanatos, pentru a ne mentine arterele mai tinere.loading...

Adauga un comentariu