Local

Imediat dupa cotarea la bursa a SIF-urilor

Publicat: 30 iul. 1999

•Iesenii nu ar trebui sa se grabeasca sa vinda cupoanele •In opinia specialistilor, se va constata in prima faza o scadere a pretului de vinzare

Incepind cu luna august a acestui an, Societatile de Investitii Financiare (SIF) urmeaza a fi cotate la Bursa de Valori. Scoaterea acestor actiuni pe piata va duce la o supraoferta a actiunilor, ceea ce va avea ca rezultat, in opinia specialistilor, o scadere a pretului de vinzare al acestora. Societatile de Investitii Finaciare functioneaza in baza Legii nr.133/1996, prin transformarea fostelor FPP-uri. Clientii acestor Societati de Investitii Financiare sint persoane fizice care au subscris cuponul de privatizare in urma privatizarii in masa din 1996.
SIF Moldova prezinta la ora actuala un capital social de 522,063 miliarde de lei. Portofoliul administrat in prezent cuprinde actiuni la peste 600 de societati comerciale din domenii diverse, cum ar fi metalurgie, petrochimie, constructii de masini, industrie textila si confectii, agricultura, industrie alimentara, comert si sectorul fianciar – bancar – asigurari.
In judetul Iasi un numar de 44.000 de persoane fizice, din totalul de 90.000, au subscris cuponul de privatizare la SIF Moldova.
„In marea lor majoritate, sint oameni de la tara, astfel ca, odata cu cotarea acestor actiuni la bursa, ele vor fi vindute. Problema este aceea ca, datorita numarului foarte mare de actiuni ce vor fi scoase la vinzare, pretul acestora va scadea foarte mult. In cele mai bune cazuri, actionarii vor putea lua 200.000 – 250.000 de lei pentru un cupon a carui valoare nominala era in 1996 de 975.000 de lei. Avem informatii potrivit carora, in mediul rural, se string deja semnaturi pentru achizitionarea actiunilor, inca inainte de scoaterea lor la vinzare. Iar pentru majoritatea actionarilor nostri, in mare parte de la tara, 200.000 de lei reprezinta o suma destul de importanta. „, ne-a declarat Alexandru Capitanescu, directorul sucursalei iesene.
Capitanescu a subliniat ca sfatul pe care specialistii din cadrul SIF Moldova il dau actionarilor este sa nu se grabeasca in vinzarea actiunilor pe care le au in posesie. „Nu se stie citi dintre ei vor respecta acest sfat, iar majoritatea dintre ei se vor grabi sa scape de actiuni. Calculul pe care acestia il fac este simplu: de vreme ce nu au dat nici un ban pe cuponul de privatizare, pe care pot primi 200.000 de lei, nu doresc sa mai prelungeasca o asteptare care dureaza de aproape trei ani”, a mai precizat Capitanescu.
Mihai ANDREIloading...

Adauga un comentariu