International

Imigranti disparuti in largul Libiei

Publicat: 04 sept. 2015
1

Cel putin 30 de imigranti plecati din Libia au disparut joi in mare cand barca lor pneumatica a inceput sa se dezumfle, a anuntat, vineri, Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM), adaugand ca exista supravietuitori. O vedeta a pazei de coasta italiene a salvat 91 de persoane si a recuperat un cadavru, dar, potrivit supravietuitorilor, condusi joi seara pe insula italiana Lampedusa, intre 120 si 140 de persoane se aflau la bordul ambarcatiunii in momentul plecarii.

Vezi si Macedonia inregistreaza un numar record de imigranti

„5.600 de persoane au intrat joi” in Macedonia, a declarat purtatoarea de cuvant a UNHCR, Melissa Fleming, intr-o conferinta de presa, estimand ca este vorba de un record pentru o singura zi si a explicat ca este dificil de prezis ce se va intampla in urmatoarele saptamani. In general, afluxul de imigranti si refugiati se diminueaza incepand cu luna octombrie din cauza vremii nefavorabile in Marea Mediterana. „Valul (de imigranti/refugiati/ este in crestere”, remarca Bertrand Desmoulins, reprezentantul Fondului Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) in Macedonia, care a raspuns la intrebarile mass-media telefonic de la Geneva. El a indicat, de asemenea, ca proportia de femei si copii este in continua crestere. Mai ales ca „autoritatile (macedonene) nu inregistreaza decat jumatate din persoanele” care sosesc din Grecia, fapt ce impiedica de facto accesul la ajutoarele umanitare distribuite in centrele de primire a imigrantilor/refugiatilor, afirma acesta. Totusi, responsabilul UNICEF nu a putut sa explice din ce motive — logistice sau politice — autoritatile din Macedonia procedeaza in acest mod. „Guvernul, autoritatile locale sunt obligate sa inregistreze fiintele umane care trec frontiera”, argumenteaza el.

Vezi si Mai multi imigranti au fost convinsi sa mearga la un centru de primire din Ungaria

Aproape 365.000 refugiati si imigranti au traversat Marea Mediterana incepand din luna ianuarie si mai mult de 2.700 au murit, potrivit cifrelor publicate vineri de OIM. Peste 245.000 s-au dus in Grecia si peste 116.000 in Italia.

Adauga un comentariu