Titlurile zilei

Imobilele din zona Palas sunt mai valoroase ca niciodată. Micii proprietari, atacați de rechinii imobiliari din toate părțile. Război total pentru terenurile din centrul Iașului! – FOTO

Publicat: 29 mai 2020
Un teren din centrul Iașului, care se află în proprietatea Primăriei, este râvnit de familiile Poliacu, Schmid și Mihăilă, care locuiesc în imobilele din zona Palas
Familiile Poliacu, Schmid și Mihăilă se judecă pentru terenurile aflate în centrul Iașului

Imobilele din apropierea Palas sunt acum mai valoroase ca niciodată, iar rechinii imobiliari atacă micii proprietari de terenuri din zona centrală din toate părțile. Mai multe familii care locuiesc pe strada Zimbrului, înconjurată de proiecte imobiliare de amploare, sunt în conflict deschis și se luptă prin sălile de judecată de aproape 20 de ani. Familia Poliacu și alți proprietari din strada Zimbrului, nr. 5 o acuză pe Diana Schmid că încearcă să pună mâna pe un teren care se află în proprietatea Primăriei Iași, iar pentru asta se folosește de relații și banii pe care îi are la dispoziție. Diana Schmid susține că nu a încercat decât să-și facă o casă pe un teren pe care l-ar fi moștenit de la bunici și încercă să concesioneze terenul aflat în proprietatea privată a Consiliului Local Iași, dar nu a reușit, pentru că este înconjurată de „hiene”

După ce au fost făcute numeroase tranzacții în ultimii ani, terenurile din centrul Iașului sunt acum extrem de greu de găsit, iar rechinii imobiliari îi atacă pe micii proprietari de imobile din apropierea Palas din toate părțile. Un conflict care durează de aproape 20 de ani și care nu pare să înceteze prea repede se ține între mai multe familii care au proprietăți pe strada Zimbrului. La mijloc este o suprafață de 316 mp, aflată în proprietatea Municipiului Iași și care a devenit securea războiului între ieșenii care locuiesc în vecinătate.

Cea mai mare proprietate din zonă aparține familiei Poliacu, care a moștenit un teren extrem de râvnit de orice șacal imobiliar, având în vedere faptul că ultimele oferte au fost făcute chiar cu 3.000 euro/mp în zona respectivă.

„Socrul meu a avut o proprietate de 1.131 mp în apropiere, mai precis pe strada Măcelari, nr. 3. Aici s-a construit Institutul pentru Cercetări Seismice (INCERC Iași – n.r.), iar socrul meu a primit la schimb un teren liber unde este casa de acum. La acel moment s-au dat 780 mp, iar socrul meu a fost mulțumit pentru că era aproape. Apoi, în 1982, s-a făcut strada numită astăzi Prof. A. Șesan, iar socrul meu a cedat ca donație o parte din teren pentru realizarea străzii. În momentul de față avem titlu de proprietate pe 604 mp, iar în vecinătatea noastră este de mai mulți ani un teren care aparține Primăriei Iași. Parte din acest teren este folosit abuziv de Schmid Diana. Când au venit cei de la Primărie să facă măsurătorile, nu aveam autorizația de construire pentru împrejmuirea cu gard. Apoi, după ce am obținut autorizația, Schmid Diana reclamă că am intrat abuziv pe terenul ei, care este de fapt al Primăriei”, povestește Feodor Poliacu.

Terenuri din centrul Iașului, intabulate pe baza declarației pe proprie răspundere

Conform documentelor oficiale, prin HCL 287/2012, terenul în suprafață de 316 mp situat în Iași, str. Zimbru nr. 5 a fost inventariat în proprietatea publică a Municipiului Iași de către GIS Cadastru. Proprietatea imobiliară din zona Palas Iași este acum îngrădită și cu o poartă încuiată, terenul fiind împreunat cu cel al Dianei Schmid.

„Eu stau aici din anul 1957. În spate era un domn Ciubotari, care stătea pe terenul Primăriei și plătea chirie. Mama lui Schmid s-a căsătorit cu el prin 1977 și a venit aici cu patru copii. El a decedat și a rămas acolo femeia cu copiii. Când au venit să bată țărușii pentru gard în urmă cu mai mulți ani, la o săptămână ei și-au făcut carte funciară pe propria răspundere, ca și cum ar fi fost terenul lor dintotdeauna. Ei au acte pentru 315 mp, restul terenului este al Primăriei Iași. Înainte o chema Diana Munteanu, iar în urmă cu mai mulți ani s-a căsătorit prin Berna, Elveția și acum o cheamă Schmid. A umblat pe unde a știut să își facă acte, iar acum vrea să pună mâna și pe terenul Primăriei. Ea a vrut să concesioneze și am auzit că a dat 30 mii euro să rezolve problema. Din anul 2.000 ne-a amenințat că ne ia terenul și ne dă gardul jos. Când am început construcția gardului au devenit violenți, a fost nevoie de intervenția Poliției. Am primit adresă că mama, în vârstă de 85 de ani, cu pensie de 700 lei, care e proprietară alături de surorile mele, trebuie să plătească cheltuieli de judcată de 15.000 lei pentru Diana Schmid. Judecătorii trebuie să facă dreptate în această situație”, a spus Zîna Poliacu.

Diana Schmid spune că plătește impozit pentru imobilul care aparține Primăriei Iași

Diana Schmid (fostă Munteanu) susține că a încercat „doar” să-și facă o casă pe un teren pe care l-ar fi moștenit de la bunici și încercă să concesioneze terenul aflat în proprietatea privată a Consiliului Local Iași, dar nu a reușit, pentru că este înconjurată de hiene.

„Mama mea a decedat acum 7 ani și am rămas cu frații. Le-am dat partea lor și am vrut să fie un loc pentru o casă, dar nu am reușit. Povestea asta tristă a început demult, tatăl meu era Deputatul Străzii, atunci s-au dat niște bani pentru terenurile luate de stat. Acum s-au trezit că nu le mai ies măsurătorile, ei au declarat cu 100 m mai mult. Ei spun numai minciuni, amenință că ne distrug. Noi suntem oameni liniștiți, dar toți vecinii mei au mai mult decât scrie în acte. Ținem terenul de o viață, îl avem și pe schiță, plătesc impozit pentru el”, spune Diana Schmid (fosta Munteanu).

Întrebată de ce plătește impozit pentru un teren care se află în domeniul privat al Primăriei Iași, Diana Schmid s-a încurcat în vorbe.

„Este terenul Primăriei, îl țin în folosință, nu este concesionat…”, a spus aceasta.

Deși există un document oficial în acest sens, Diana Schmid a negat faptul că i-ar fi făcut o ofertă de 5.000 euro vecinei Maria Mihăilă, care deține aici 27 mp.

„Nu! Ea a spus că vrea să vândă și am întrebat un preț, care a rămas la 30 mii euro. Un sfert din acel garaj este pe proprietatea mea, am ordin de demolare pentru asta. I-am spus să mute garajul de pe proprietatea mea, ea a venit plângând și ne-a rugat să nu facem asta”, a mai spus Diana Schmid.

Informată că reporterii BZI sunt în posesia unui document care dovedește oferta de 5.000 euro pentru terenul respectiv, ieșeanca a rămas intrigată și a continuat să spună că este înconjurată de hiene

„Ei, hai! Cu banii ăștia cumperi o vacă, nu un teren în centrul Iașului. Eu nu am făcut nicio reclamație, dar de 19 ani sunt purtată prin tribunale și la Poliție. Bunicii mei au lăsat acolo terenul. Sunt înconjurată de niște hiene”, a mai spus Diana Schmid.

Maria Mihăilă, proprietara unui mic teren, stă ca un ghimpe în coastele rechinilor imobiliari

Toată treaba a fost încurcată de un al treilea proprietar din centrul Iașului, Maria Mihăilă, care a achiziționat aici un mic teren de 27 mp pe care era amenajat un fel de garaj. Pentru a obține și cei 27 mp, Diana Schmid, prin avocata sa, a făcut o adresă către vecina Maria Mihăilă (vezi facsimil), prin care spune că foștii proprietari ai terenului nu ar fi achitat banii cuveniți.

„Subsemnata Schmid Diana (fostă Munteanu)… pentru achiziționarea suprafeței de teren de 27,26 mp, numiții Anton Constantin și Anton Elena, persoanele de la care ați achiziționat terenul…nu au achitat nicio sumă de bani, încheierea contractului… fiind obținută prin inducerea în eroare a mamei mele. Având în vedere aceste aspecte, pentru a nu recurge la demersurile legale pe care sunt îndreptățită să le fac în vederea demolării construcției ce se află și pe terenul proprietatea mea, vă ofer suma de 5.000 euro pentru a cumpăra suprafața de 27,26 mp și garajul construit pe acesta”, se arată în adresa trimisă către Maria Mihăilă.

Proprietara acestui mic teren din centrul Iașului, care stă ca un ghimpe în coastele șacalilor imobiliari, recunoaște că a fost amenințată cu demolarea și i s-au oferit 5.000 de euro să renunțe la toată proprietatea.

„Așa este, mi-a oferit 5.000 euro să îi dau terenul, am și acte. Eu am cumpărat terenul de la foștii proprietari, Anton, cu acte în regulă. În spate este un teren al Primăriei Iași și avem o mulțime de probleme din cauza proceselor care s-au deschis pe tema asta”, explică Maria Mihăilă.

Pentru terenul care aparține domeniului privat al municipalității ieșene au fost făcute în rânduri repetate cereri de concesionare, dar niciuna nu a primit avizul favorabil. În 2019 a existat ultimul proiect de Hotărâre de Consiliu Local în acest sens, dar a fost amânat din cauza proceselor și scandalurilor pe tema imobilului din zona Palas Iași. De asemenea, Consiliul Local Iași a amânat aprobarea vânzării prin licitație publică a terenului în suprafață de 316 mp, situat în Str. Zimbrului nr. 5A.

Comentarii
Adauga un comentariu