Secretele istoriei

Imparatul Traian despre daci

Publicat: 04 ian. 2015
3

Va prezentam in cele ce urmeaza cateva citate care le apartin unor personalitati antice, contemporane cu Burebista, Decebal, Dromihete sau Tomiris, citate pe care multi oameni le ignora sau, in incompetenta lor, nici macar nu le cunosc!

1. Imparatul Traian, despre geto-daci (“De bello dacico” – carte pierduta din care s-au pastrat citate in alte lucrari):
“Getii (dacii) pe care i-am invins erau cei mai valorosi razboinici din lume, nu numai datorita tariei trupului lor, dar si datorita doctrinei pe care o detin de la slavitul lor Zamolxis. Convinsi ca ei nu mor nicidecum, doar ca isi schimba locul de sedere, ei sunt mai degraba dispusi sa infrunte moartea decat altii calatoriile.”

Vezi si Traian – Dacicus Maximus

2. Pitagora, despre geti (“Legile morale si politice”):
“Calatoreste la geti, nu ca sa le dai legi, ci ca sa tragi invataminte de la ei. La geti, pamanturile sunt fara margini, toate campurile sunt comune. Si dintre toate popoarele sunt cei mai intelepti, ne spune Homer.”

3. Strabon, despre Burebista („Geografia”):
“Ajungand in fruntea neamului sau, care era istovit de razboaie dese, getul Burebista  l-a inaltat atat de mult prin exercitii, abtinere de la vin si ascultare fata de porunci, incat, in cativa ani, a faurit un stat puternic si a supus getilor cea mai mare parte din populatiile vecine. Ba inca a ajuns sa fie temut si de romani.”

Vezi si Cum si-a recapatat Traian renumele

4. Horatiu, despre pericolul dacic in secolul I i.Ch.(Ode):
“Putin a lipsit ca Roma, sfasiata de lupte  interne, sa fie nimicita de catre daci si etiopieni: acestia sunt de temut prin flota lor, iar aceia (dacii – n.n.) se pricep mai bine decat toti la aruncarea sagetii.”

5. Dio Casius, despre Decebal („Istoria Romana”)
„Cel mai insemnat razboi de atunci al romanilor a fost cel impotriva dacilor, asupra carora in vremea aceea domnea Decebal. Duras, care domnise mai inainte, lasase lui Decebal de buna voie domnia, pentru ca era foarte priceput in planurile de razboi si iscusit in infaptuirea lor, stiind sa aleaga prilejul pentru a-l ataca pe dusman si sa se retraga la timp. Dibaci in a intinde curse, era un bun luptator si se pricepea sa foloseasca izbanda, dar si sa iasa cu bine dintr-o infrangere. Din aceasta pricina, multa vreme a fost un dusman de temut pentru romani”

Adauga un comentariu