Sfatul medicului

Implantul dentar

Publicat: 13 sept. 2011
7

Implantologia este o disciplina care studiaza implanturile si transplanturile de organe in chirurgia generala, stomatologie, etc.
Implantul dentar este una dintre cele mai sigure forme de tratament stomatologic.

Implantul dentar endo-osos
Un implant dentar endo-osos este un dispozitiv metalic care se insera in grosimea osului alveolar in scopul inlocuirii radacinii unui dinte natural lipsa. Filetul are rol de a primi viitoarea constructie dentara (dintele propriu-zis) .

Implantul dentar reprezinta tratamentul recomandat in cazul pierderii dintilor si asigura suport pentru intreaga dantura sau partial. Procedura face parte din categoria procedurilor odontologiei protetice, dar poate fi incadrata si in domeniul esteticii dentare.
Implanturile dentare pot fi imediate sau tardive, cele imediate inserandu-se in aceiasi sedinta cu extractia dintelui deteriorat, iar cele tardive dupa 9 – 12 luni de la data extractiei.
Dintii cu mobilitate dentara foarte mare nu mai pot fi recuperati deoarece imprejurul lor nu mai exista os care poate conduce elementele regeneratoare, ci tesut inflamator imposibil de regenerat. Acestia sunt extrasi si inlocuiti cu implanturi dentare, a caror optima fiabilitate trebuie sa se bazeze pe aceeasi tehnica de regenerare in vederea prevenirii aparitiei mobilitatii implantului – periimplantita.
Exista o categorie destul de mare de pacienti ce prefera coroane de portelan pe implanturile dentare, deoarece seamana foarte bine cu dintii naturali si se adapteaza perfect, oferind o dantura sanatoasa si un zambet perfect.

Rolul implantului dentar
Implantul dentar serveste drept sprijin pentru o coroana, proteza partiala sau totala fixa sau proteza mobilizabila.

Componenta implantului dentar
Un implant dentar este format din doua componente:
1) un surub din titan – ce reprezinta corpul implantului, portiunea destinata plasarii chirurgicale in os;
2) abutment-ul implantului dentar sau bontul protetic, pe care se fixeaza coroana dentara, care arata si are aceleasi functii ca un dinte natural.

Metalul din care este confectionat implantul dentar si acceptat in implantologia orala este titanul, aceasta deoarece:
1. Acest metal este un material bio-compatibil : oxideaza instantaneu in aer formandu-se la suprafata lui un strat de dioxid de titan care stabileste o legatura bivalenta la nivel molecular cu tesutul osos.
2. Rezistenta titanului este comparabila cu cea a otelurilor speciale insa este mult mai usor;
3. Este imposibil de corodat.
4. Cost acceptabil.

Beneficiarii de implant dentar
De regula, beneficiaza de un implant dentar pacientii clinic sanatosi, care au un mod de viata normal si carora le lipsesc unul sau mai multi dinti. Exceptiile sunt pacientii cu diferite afectiuni care sunt tinute sub control cu medicatie adecvata.
Candidatul ideal pentru un implant dentar este pacientul tinar 25-35 ani in stare de plina sanatate, cu lipsuri dentare multe in special lipsa stilpilor posteriori de sustinere.

Limitele procedurii de implant dentar:
Acestea sunt impuse de starea generala a organsimului (pacientul se alfa inca in procesul de crestere sau sufera de afectiunile indicate in sectiune de contraindicatii) sau de anumite restrictii datorate cantitatii si calitatii osului receptor (osteoporoza), pozitia sinusului maxilar sau a nervului alveolar-inferior.

Contraindicatiile implantului dentar:
– Dependenta de alcool, tutun;
– Dependenta de droguri;
– Bolnavii cardiaci;
– Reumatismul articular acut;
– Hipertensivii;
– Bolnavii cu tare sanguine;
– HTA majora;
– Tulburari endocrine;
– Diabetul insulino-dependent;
– Deficite imunitare;
– Bolnavi iradiati;
– Bolnavii cu neoplasme;
– Afectiuni psihotice;
– Igiena deficitara.

Adauga un comentariu