Stiri medicale

Implanturile contraceptive sunt mai putin sigure decat se stia

Publicat: 07 ian. 2011

Aproximativ 600 de britanice s-au trezit gravide, desi se stiau protejate.

Contraceptivele de tip implant folosite de foarte multe femei fiindca promit sa protejeze impotriva sarcinilor nedorite timp de minim trei ani nu sunt suficient de sigure, arata statisticile. In Marea Britanie, de exemplu, 584 de femei care au avut implantat un astfel de contraceptiv in brat au reclamat ca au ramas insarcinate.

Implantul cu progesteron se aplica subdermic imediat deasupra cotului in partea interioara a bratului. Se foloseste un anestezic si un ac, dar procedura trebuie efectuata de un medic pentru a preveni complicatiile (hemoragie, lezare nervoasa, aplicare necorespunzatoare cu scaderea eficientei etc). Protectia contraceptiva este asigurata dupa 24 de ore de la implantare. Contraceptia se bazeaza pe impiedicarea ovulatiei, subtierea endometrului care impiedica implantarea, ingrosarea mucusului cervical pentru prevenirea patrunderii spermatozoizilor.

Atunci cand implantul nu este efectuat corect si intr-o anumita zi a lunii, se poate ajunge la sarcini nedorite. Pe de alta parte, medicii reclama faptul ca nu se poate verifica daca dispozitivul este plasat corect, fiindca nu este vizibil la iradierea cu raze X.

Dintre femeile care folosesc o metoda contraceptiva, una din patru alege o metoda de lunga durata, precum cea oferita de implanturile contraceptive. Studiile arata ca acestea sunt foarte populare printre adolescente, care prefera implantul, pentru ca nu trebuie sa-si aminteasca in fiecare zi sa ia pastila.

Doua tipuri de contraceptive subdermice
Contraceptia prin implant subdermic cu progesteron este prezentata sub 2 forme: Implanon si Norplant 2/Jadelle. Primul promite protectia timp de 3 ani, celalalt, 5 ani. Producatorii ambelor variante sutin ca rata de esec de doar 0,05%.

Contraindicatii
Femeile care sufera de boli ale ficatului, cancer la san, tulburari de coagulare, sangerari vaginale nediagnosticate trebuie sa aleaga o alta metoda contraceptiva. Din cauza ca implantul nu contine estrogen, femeile care fumeaza sau au hipertensiune arteriala nu sunt afectate de folosirea metodei.

Efectele secundare care pot aparea in timpul folosirii implantului contraceptiv cu progesteron sunt: usor disconfort local, neregularitati menstruale (sangerari anormale) in primele 6 luni de folosire, crestere in greutate, durere de cap, afectarea dispozitiei, acnee, afectarea libidoului.

Nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Implantul cu progesteron poate fi extras oricand, fertilitatea revenind dupa cateva zile, dar trebuie inlaturat neaparat la 3 sau 5 ani de la aplicare (in functie de firma).

Citeste si:

Contraceptia de urgenta

Totul despre inelul vaginal

10 mituri despre contraceptie

5 lucruri care ucid spermatozoizii

De ce intarzie menstruatia? Alte cauze decat sarcina

Modul de intrebuintare al prezervativului femininloading...

Adauga un comentariu