News Flash:

Implicati in golaniile firmei lui Sinescu

25 August 2004
722 Vizualizari | 0 Comentarii
•Ancheta de presa a cotidianului ZIUA de Iasi scoate la iveala alte nereguli savarsite de SC Iasicon SA la constructia noului Spitalul de Urgente •Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica au lucrat mana-n mana cu directorul Titel Sinescu •O parte dintre furnizorii de materiale de constructie au fost adusi de reprezentantii DSP •Sute de milioane lei incasate ilegal pe note de comanda suplimentara

Institutiile statului au scapat de sub control una dintre cele mai mari investitii din sistemul sanitar iesean: constructia noului Spital de Urgente, obiectiv de interes national. Societatea comerciala Iasicon SA, care executa lucrarile de constructie la acest obiectiv, si-a batut joc de banii publici. Sute de milioane lei au fost incasate ilegal de SC Iasicon SA si nimeni nu a sesizat acest lucru. Institutiile de control s-au autosesizat in urma dezvaluirilor facute de cotidianul ZIUA de Iasi. Pana in prezent, Iasicon SA a incasat aproximativ o suta de miliarde lei, din bani publici, si nimeni nu a verificat cum au fost cheltuiti acesti bani.

Cotidianul ZIUA de Iasi continua seria dezvaluirilor privind ingineriile financiare ale conducerii societatii comerciale Iasicon SA, firma de constructie care executa lucrarile la noul Spital de Urgente. Titel Sinescu, directorul general al SC Iasicon SA, a incasat ilegal de la Directia de Sanatate Publica (DSP), beneficiarul investitiei, sute de milioane lei din materialele de constructie achizitionate la suprapret, ca si notele de comanda suplimentara, pentru anumite lucrari. In luna august a anului 1999, Iasicon SA intocmeste si incaseaza de la DSP suma de 177,4 milioane lei pentru lucrari de imbunatatire a terenului de fundare, lucrari executate pe baza de nota de comanda suplimentara. La acestea se adauga costul probelor de laborator, pentru perna balast (strat de balast), in valoare de 6,2 milioane lei. Situatiile de lucrari nu au fost actualizate la coeficientul stabilit prin Ordinul 553/5367/NN/2000 emis de Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului. Notele de comanda suplimentara se intocmesc pentru omisiuni din proiect, utilizarea unor materiale diferite de cele mentionate in proiectul de executie, schimbarea unor solutii tehnice sau aparitia unor situatii neprevazute. Orice nota de comanda suplimentara trebuie aprobata si avizata de proiectantul lucrarii, urmand ca executantul si beneficiarul sa intomeasca un act aditional la contractul incheiat. Pentru ca din proiectul de executie al noului Spital de Urgente lipsea un etaj, se impunea elaborarea mai multor note de comanda suplimentare. Conducerea firmei de constructii Iasicon SA a executat si a incasat contravaloarea acestor lucrari fara a respecta prevederile contractuale si legislatia in vigoare. Ingineriile financiare nu se opresc aici. In luna iunie a anului 2002, firma de constructie intocmeste si incaseaza contravaloarea situatiilor de lucrari pentru arhitecturi mortar si transport mortar, in valoare de 159,8 milioane lei, fara a actualiza preturile conform coeficientului stabilit de Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului. Acestea reprezentau tot note de comanda suplimentare la executia obiectivului cu materialele achizitionate de SC Iasicon SA, cantitate de materiale ce nu putea fi verificata.

Mana-n mana cu reprezentantii DSP

Inspectorii de la Curtea de Conturi, care urmeaza sa efectueze un control privind executia noului Spital de Urgente, pot verifica foarte usor notele de comanda, actele aditionale aferente si memoriile tehnice ce au stat la baza emiterii acestora. Din informatiile detinute in prezent, la executia spitalului au fost utilizate materiale de constructie la preturi mult mai mari fata de cele practicate pe piata la acea vreme. Directorul Sinescu nu a lucrat de unul singur. Acesta a fost mana-n mana si cu unii reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica (DSP), care au avut grija ca anumite firme sa distribuie materiale de constructii la Spitalul de Urgente. Cotidianul ZIUA de Iasi detine lista cu numele furnizorilor de materiale de constructii si a reprezentantilor DSP care au colaborat la aceasta ilegalitate. Pentru unele lucrari executate la obiectiv, cotidianul ZIUA de Iasi are dovada ca furnizorii de materiale de constructie au executat si manopera, situatie camuflata de SC Iasicon SA prin situatii de lucrari fictive in care au fost prevazute doar costul materialelor. Mai mult, conducerea firmei de constructii a introdus si cota de organizare de santier, ceea ce este nejustificat. Inspectorii de la Curtea de Conturi pot verifica preturile practicate de furnizorii care au comercializat materiale de constructie la suprapret. Conducerea Iasicon SA a incalcat, din nou, legislatia in vigoare prin actualizarea preturilor materialelor de constructie la cursul valutar. Astfel, au fost create unele comisioane pentru SC Iasicon SA si reprezentantii DSP implicati in aceasta afacere ilegala.
Magda OLTEANU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1284 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014812 (s)