Economic Local

Important eveniment dedicat mediului de afaceri, derulat la Iasi. Lipsa angajatilor, problema antreprenorilor din tara: „Nu oamenii sunt de vina, ci sistemele din companii” FOTO, VIDEO

Publicat: 19 sept. 2019
Editia PDF
15 Oct. 2019

@ Un eveniment dedicat mediului de afaceri a avut loc ieri, la Iasi @ La dezbatere au participat oameni de afaceri, reprezentanti ai autoritatilor locale si Marius Constantin Budai, Ministrul Muncii si Asistentei Sociale @ Tema principala a dezbaterii a fost identificarea celor mai bune solutii privind rezolvarea uneia dintre cele mai grave probleme ale economiei Romaniei, criza fortei de munca @ "Nu oamenii sunt de vina, ci sistemele din companii", sustin reprezentantii mediului de afaceri din Iasi

Criza fortei de munca a fost principalul subiect de discutie in cadrul conferintei "Pactul pentru Munca", organizat la Iasi de Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) si Federatia Patronala Petrol si Gaze (FPPG).

In cadrul conferintei de la Iasi a fost prezentat si studiul privind mediul antreprenorial din România, realizat de Novel Research pentru CONAF si FPPG. Potrivit cercetarii realizate pe un esantion de 1.014 respondenti cu vârste de peste 18 ani, 7 procente dintre angajatii cu norma întreaga au surse alternative de venit, acestea fiind în majoritatea lor venituri obtinute ca liber profesionisti. Nevoia de control asupra veniturilor, timpului si deciziilor, precum si satisfactia personala sunt principale motivatii ale antreprenoriatului.

Mai mult decat atât, 6 la suta dintre respondenti intentioneaza sa plece în strainatate în urmatorul an. Lipsa perspectivelor financiare si profesionale, precum si sansa unui viitor mai bun al copilului sunt principalele motive ale emigrarii. La conferinta de la Iasi au fost prezente, pe lânga participantii la dezbatere, peste 150 de persoane, antreprenori, manageri, reprezentanti ai angajatilor.

Forta de munca, cea mai importanta resursa

Cu o rata a somajului in jur de 5 la suta si cu un salariu mediu de aproximativ 1.500 de lei net pe luna care se apropie de media nationala, piata muncii din Iasi arata mai bine in statistici in comparatie cu celelalte judete din regiune. In aceasta statistica sunt luate in considerare doar persoanele care beneficiaza de ajutor de somaj sau cele care s-au inregistrat ca fiind in cautarea unui loc de munca, potrivit CONAF.

"Avem ceva de spus, avem capacitatea si forta de a gasi solutii impreuna si de a construi o cale de dialog cu Guvernul. Mi-as dori ca vocea noastra sa se auda si vreau sa demonstram ca putem sa strangem o serie de solutii pe care le inaintam politicienilor, solutii care ar rezolva problemele din mediul antreprenorial. Guvernantii nu au inteles ca resursa cea mai importanta a unei tari nu o reprezinta petrolul, energia si asa mai departe, ci o reprezinta resursa umana. Daca am fi inteles lucrul acesta, atunci nu ne-am fi bucurat de exodul oamenilor, a fortei de munca active, care a parasit Romania in cautarea unui loc de munca mai bun, din cauza unei politici dezastruoase in ceea ce priveste initiativa privata", a declarat Cristina Chiriac, presedintele Confederatiei Nationale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF).

Angajatii ar trebui platiti mai bine

Reprezentantii mediului de afaceri din Iasi sustin ca ar trebui gasite solutii rapide la aceasta problema. "Nu oamenii sunt de vina, ci sistemele din companii. Trebuie sa le facem sa fie competitive, performante, sa evaluam corect oamenii, sa castige mai bine, iar firmele sa se dezvolte. Asta tine si de noi, antreprenorii", a sustinut Bogdan Pitigoi, fondator si presedinte al Tester Grup. Doina Cepalis, fondatorul si directorul general Te-Rox Pascani, a facut un apel catre Guvern pentru a veni în sprijinul antreprenorilor: "Ca sa intri într-o piata globala, trebuie sa inovezi, sa sustii. In 2006, am pierdut totul, am luat-o de la capat si reconstruit compania de la zero, singura. Sunt prezenta în atâtea tari. Peste tot exista subventii si facilitati pentru situatii critice, pentru export, noi nu avem asa ceva", a declarat Doina Cepalis. Deficitul fortei de munca din Iasi se regaseste in toate domeniile.

"In Iasi sunt 1.500 de medici si 30 de asistenti medicali ce deservesc activitatea cabinetelor dentare. Deficitul este enorm. Sunt cabinete care functioneaza fara asistenti medicali. Nu avem nici cabinete de medicina dentara scolara, iar in mediul rural lipsesc cu desavarsire asistentii medicali", a declarat Norina Forna, Decan al Facultatii de Medicina Dentara Iasi.  

La evenimentul de la Iasi a participat si Marius Budai, ministrul Muncii, care sustine ca va colabora cu mediul de afaceri pentru a gasi solutii legate de criza fortei de munca. "Noi am spus si ne dorim in continuare ca salariatii din Romania sa aiba venituri cat mai aproape de media Uniunii Europene. In acest context, va aduc aminte ca in anul 2010, cand au fost acele taieri de venituri in sistemul bugetar, mediul privat a recoltat, sa spunem asa, varfurile din sistemul bugetar, a fost o tranzitie inversa, acum probabil se intampla invers. Daca mediul de afaceri si guvernantii vor constientiza ca resursa umana este cea mai importanta, cu siguranta va creste si randamentul muncii. Pentru mine, resursa umana este cea mai importanta", a declarat Marius Budai, ministrul Muncii si Justitiei Sociale.

Vezi si: O afacere suta la suta ieseana. Trei tineri antreprenori au readus la viata o reteta traditionala romaneasca din care scot bani frumosi – FOTO

In ceea ce priveste educatia, ministrul Muncii si Justitiei Sociale a precizat ca exista deja clase de învatamant dual si profesional, dar ca ministerul este de acord sa mareasca plaja daca companiile solicita acest lucru.

Referitor la importul de forta de munca NON-UE, acesta a sustinut ca se lucreaza la simplificarea legislatiei în acest sens si ca asteapta propuneri din partea antreprenorilor.loading...

Comentarii
    • Eiii, cine oare a dat autorizatie??? Se apropie campania, bani, bani, bani!!! Totusi DNA, DGA, Astia nu se sesizeaza??? Mafie si spagi, vezi cazul Caracal, toti stiu si nimeni nu stie!?

  • Pai domnilor, cum sa stea forta de munca in Iasi si in tara, cabd preturile is ca de UE si noi le dam salarii de 300 euro pe luna!!! Cand PSD a marit salariul minim pe economie #prostimea a sarit in sus sinau zis xa pkeaca #multinationalele. Asa au fost manipulati si uite ca #ROMANU, a iesit in strada sa nu se mareasca salariile!!! Dumnezeule cat de #prosti pot fi, neam de sclav, neam de tradatori si de pupatori!! Si uite asa #multinationalele dau salariu minim si asa zic ca e mult! VOR SCLAVI si au gadit!

  • Guvernul Poloniei a anunțat că va crește salariul minim pe economie până la 4.000 de zloți, adică o mie de dolari, până în anul 2023. Potrivit premierului Mateusz Morawiecki, această creștere va semnifica o majorare de 78% față de nivelul din prezent al salariului minim și va marca sfârșitul ”erei forței de muncă ieftină” în Polonia.

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit