Magazin

Importanța controlului stomatologic în rutina ta anuală

Publicat: 22 iun. 2022

Cu toții ne dorim un zâmbet frumos și sănătos. Până la urmă, acesta este cartea noastră de vizită. Dar suntem suficient de atenți în ceea ce privește igiena orală? Studiile demonstrează că mai mult de 60% dintre români ajung la dentist doar atunci când au dureri, ceea ce nu este deloc normal, spun specialiștii.

Controlul stomatologic joacă un rol important pentru sănătatea organismului nostru. În cazul în care acesta nu face parte din rutina ta anuală, atunci ar fi cazul să cauți cât mai rapid o clinică dentară. De exemplu, poți apela la un specialist ortodonție – implant dentar rm valcea.

Și dacă încî nu ești convins de importanța vizitelor la dentist, ți-am pregătit aici și o listă cu principalele motive pentru care stomatologii recomandă controlul anual:

Examinare periodică

Atunci când ajungi în cabinetul dentistului, în primă fază va avea loc o mică discuție, moment în care o să-i prezinți situația ta. Poate în ultima perioadă te-ai confruntat cu o inflamație sau poate ai deja o carie vizibilă. Apoi, specialistul va examina zona gâtului și a cavității bucale pentru a depista eventualele probleme.

Depistarea eventualelor carii

Nu toate cariile sunt vizibile cu ochiul liber. Stomatologul poate analiza mult mai ușor suprafețele dinților tăi, astfel încât să depisteze cariile încă din fază incipientă. În plus, există și situații în care acestea sunt ascunse între dinți, astfel că specialistul îți poate recomanda o igienizare.

Igienizarea cavității bucale

Atunci când nu avem un periaj corespunzător, placa bacteriană se mineralizează, transformându-se în tartru. Din păcate, acesta nu se poate îndepărta prin periaj și este nevoie de intervenția dentistului. De altfel, e important să știi că, în situația în care neglijezi acest aspect, gingiile tale se pot inflama, iar mai târziu te poți confrunta cu dispariția precoce a dinților. În cadrul controlului de rutină, specialistul îți poate recomanda o igienizare profesională. Ne referim aici la detartraj, curățire, periaj profesional și duș bucal cu airflow.

Verificarea mușcăturii statice și dinamice

De altfel, în cadrul consultului periodic, stomatologul o să verifice dacă mușcătura ta este corectă. Cu ajutorul unor mici ajustări se pot remedia probleme care, în timp, s-ar putea agrava. În plus, trebuie să știi că există și situații mai puțin fericite. Atunci sunt necesare examinări mult mai complexe. În plus, tot specialistul îți poate oferi sfaturi prețioase, cu ajutorul cărora vei învăța să-ți formezi un obicei din a avea o igienă orală corectă. De exemplu, s-ar putea să descoperi că tehnica ta de periaj nu este tocmai corectă sau vei face cunoștință cu beneficiile utilizării aței dentare.

Când trebuie efectuat controlul stomatologic?

În situația în care nu ai fost la nici un control stomatologic până acum, ar fi cazul să nu mai stai pe gânduri. De asemenea, dacă te confrunți cu dureri, inflamații sau ai observat deja prezența cariilor, este indicat să-ți faci cât mai rapid o programare. Apoi, trebuie să știi că cei mai mulți medici sunt de părere că un control la fiecare 6 luni ar fi mai mult decât benefic pentru sănătatea pacienților. Cu toate acestea, sunt persoane care se confruntă adesea cu depunerile de tartru și, din acest motiv, trebuie să meargă mai des la cabinetul stomatologic.

Așadar, respectarea igienei orale și consultul periodic pot preveni foarte multe probleme serioase. În plus, respectând indicațiile specialistului vei realiza economii importante. De ce? Pentru că tratarea afecțiunilor de ordin dentar, aflate în stadiu avansat, nu sunt deloc ieftine.
Adauga un comentariu