Eveniment-Social

Importanta hartiei pentru om si mediul оnconjurator

Publicat: 23 iun. 2004

•Producerea hartiei reciclate necesita un consum de energie de 2-3 ori mai mic si presupune salvarea a 5 hectare de copaci la tona de hartie

Astazi exista оn lume peste 3.000 de produse de hartie. Producerea hartiei duce la defrisarea padurilor, distrugerea habitatului, eroziunea solului si scaderea rezervelor subterane de apa.
Оn timpul fabricarii, amestecul de fibre cu apa, purificarea umeda, albirea, presarea si vopsirea elibereaza oxizi de sulf si mercaptan оn aer si chimicale de inalbire оn apa. Оn jur de 650.000 tone de hartie se produc zilnic оn lume, din care 500 de tone sunt nefolosibile si sunt оnlaturate. Solutii: refolosirea hartiei si reducerea consumului de hartie. Producerea hartiei reciclate necesita un consum de energie de 2-3 ori mai mic si presupune salvarea a 5 hectare de copaci la tona de hartie. Mai mult, reciclarea hartiei reduce poluarea aerului cu 75% si poluarea apei cu 60%.
Resturile din hartie si carton se pot revalorifica cel mai usor.
La data aparitiei brosurii, un kilogram de maculatura se cumpara cu 600 de lei, ceea ce оnseamna ca daca adunam 100 de kg am putea obtine 60.000 de lei, doar din vanzarea „deseului” de hartie. Daca avem adunate 250 de kg, atunci putem beneficia si de o masina care sa fie gratuit trimisa de cumparator (ex.: REMAT) pentru a ridica maculatura de la noi de acasa. De aceea, este pacat ca multi dintre noi renuntam la niste bani, aruncand, fara sa ne gandim, totul la gunoi. Si оnca ceva: asa cum am mai spus, cu cat gunoiul va fi mai greu, cu atat vom plati mai mult.
„De ce sa platim pentru aruncarea hartiei, cand putem sa castigaa bani valorificand-o?!”
Nu doar din motive financiare trebuie sa separam deseurile din hartie si carton de restul gunoiului. Sa nu uitam ca pentru productia de hartie se taie suprafete imense de padure. Mai ales оn ultimii 100 de ani, productia de hartie a crescut оn mod exploziv. Pe Pamant se consuma zilnic оn jur de 200 de milioane de tone de hartie. Pentru aceasta, se taie cantitati uriase de arbori.
De exemplu, numai pentru editia de duminicг a ziarului american „New York Times” se folosesc 3.000 de metri cubi de lemn, sau, altfel spus, 1.500 de arbori, ceea ce оnseamna aproximativ doua hectare de padure.
Daca ne gandim la cata hartie se foloseste doar оntr-o singura zi оn lume pentru toate ziarele, cartile, caietele, agendele, ambalajele care se produc, оncepem sa оntelegem ca padurile pamantului sunt grav amenintate. Si, sa nu uitam, nu doar producatorii de hartie consuma lemnul padurilor, ci si оntreprinderile de mobila ori de constructii, la care se adauga si necesarul de lemn pentru оncalzire sau pentru productia de textile. Оn locul arborilor taiati se planteaza puieti, dar acestia au nevoie de 50 de ani pentru a se dezvolta complet. Deoarece padurea este cel mai important scut pe care оl avem оmpotriva poluarii, este important, pentru noi toti, sa protejam padurile prin metoda separarii maculaturii de gunoi si valorificarea ei. Din maculatura se poate produce alta hartie. Este bine de stiut ca dintr-o tona de maculatura (hartie veche) se poate fabrica o tona de celuloza, ceea ce оnseamna 2.500 de caiete.
Hartia de ziar recuperata se foloseste оn mod uzual la editarea de publicatii, izolatii de diverse tipuri sau produse de tip asternut оn crescatoriile de animale. Ultima dintre destinatiile date hartiei de ziar recuperate a fost posibila dupa оnlocuirea din tehnologiile de tiparire a cernelurilor care au оn compozitie metale grele, ea fiind rodul unei ample cercetari intreprinse de Pennsylvania State University.
Reciclarea hartiei salveaza un spatiu important оn rampele de deseuri. Deseurile de hartie se predau оn saci de plastic sau оn baloti legati. Acestia pot contine toate tipurile de hartie tiparita.
Hartia de birou reciclata se foloseste la fabricarea hartiei de scris, a servetelelor si a prosoapelor de hartie. Cartoanele ondulate se folosesc la fabricarea cartoanelor de ambalaj.
Este foarte important de retinut ca hartia trebuie colectata separat de celelalte deseuri, astfel contribuind la protejarea padurilor si implicit a mediului оnconjurator.
Ana-Maria Timofte
Birou Protectia Mediuluiloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit