Marți, 21 ianuarie 2020, la ora 15.00, în Studioul BZI LIVE au fost invitaţi: conf. univ. dr. Corina Forăscu, Facultatea de, Informatică, Alexandra Vasilache, student în anul al III-lea la Facultatea de Filosofie și Științe Social – Politice respectiv prof. univ. dr. Sorin Gabriel Anton, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor. Toți sunt membri ai comunității academice din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iaşi. Cei trei au dialogat despre un aspect ce ne interesează pe toți, ne poate îmbunătăți viaţa și este ceva provocator pentru o Românie întreaga!
În acest context, emisiunea – dialog a avut în prim-plan tema vitală pentru dezvoltarea şi bunăstarea studenţilor alături de idei despre cum putem deveni antreprenori, experienţe avute, exemple și activități derulate.
UAIC a premiat studenții cu cele mai bune idei de afaceri
Astfel, în prim-plan a fost Societatea Antreprenorială Studențească (coordonata de profesorul Anton și din echipa căreia a făcut parte profesorul Forăscu iar Alexandra Vasilache a fost cursant – n. r.) din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza. De precizat că, joi, 16 ianuarie 2020, entitatea a organizat un eveniment de premiere a studenților care au participat la cursurile de Antreprenoriat și au propus cele mai bune planuri de afaceri, în cadrul proiectului „Studenții UAIC de azi – antreprenori pentru un viitor sustenabil” .
„Antreprenoriat. Înfiinţarea, finanţarea şi managementul noilor afaceri”
La cursurile de Antreprenoriat și Antreprenoriat social organizate de Societatea Antreprenorială Studențească în anul universitar 2019-2020 au participat 304 studenți ai Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Fiecare participant la curs a primit gratuit volumul „Antreprenoriat. Înfiinţarea, finanţarea şi managementul noilor afaceri”, precum și materiale promoționale elaborate în cadrul proiectului.
„Studenții UAIC de azi – antreprenori pentru un viitor sustenabil”
În cadrul proiectului „Studenții UAIC de azi – antreprenori pentru un viitor sustenabil” s-au organizat cursuri de antreprenoriat și pentru cadre didactice, s-a dezvoltat o platformă de colaborare prin care studenții vor oferi idei/soluții inovatoare la problemele IMM-urilor din regiunea Nord-Est și au avut loc 5 conferințe cu antreprenori de succes din Iași sub egida „Lecția de antreprenoriat”. Finanțat printr-un grant al Fondului de Dezvoltare Instituțională, proiectul „Studenții UAIC de azi – antreprenori pentru un viitor sustenabil” se derulează prin Societatea Antreprenorială Studențească din cadrul UAIC (SAS-UAIC).
Educaţia antreprenorială, esenţială în formarea tinerilor
De precizat că universitarul Anton face parte din colectivul academic al Departamentului Finanţe, Moneda şi Administraţie Publică al FEAA şi are ca domenii de interes şi activitate didactică: Gestiunea riscurilor financiare, Instituţii financiar-bancare internaţionale, Analiza financiară, Management financiar, Managementul riscului în activitatea bancară şi asigurări, Finanţele întreprinderii, Pieţe financiare şi Instituţii financiar-bancare internaționale. Acesta face parte din colectivul academic al Departamentului Finanţe, Moneda şi Administraţie Publică al FEAA şi are ca domenii de interes şi activitate didactică: Gestiunea riscurilor financiare, Instituţii financiar-bancare internaţionale, Analiza financiară, Management financiar, Managementul riscului în activitatea bancară şi asigurări, Finanţele întreprinderii, Pieţe financiare şi Instituţii financiar-bancare internaţionale.
„Trebuie să facem educaţie antreprenorială încă de la vârstă fragedă deoarece aşa îi putem face să conştientizeze pe copii sau elevi cum să valorozeze banul sau ce înseamnă economisirea”
De ce este important să sprijinim antreprenoriatul şi ce fel de antreprenori trebuie să sprijinim, Cum sprijină Universitatea (UAIC – n.r.) studenţii în stimularea/dezvoltarea spiritului antreprenorial sau alte proiecte implementate la nivelul Universităţii destinate studenţilor. La toate acestea, profesorul Anton oferă elemente extrem de interesante din acest areal! „Da, e un proces pe care-l derulam cu studenţii, nu doar de la FEAA. E extrem de interesant faptul că ei sunt foarte interesaţi de acest plan şi vin cu diverse idei de afaceri, planuri pe care le au. Se schimba mult optică şi mentalitatea cu toate că încă e mult de muncă. Pe de altă parte, trebuie să facem educaţie antreprenorială încă de la vârstă fragedă deoarece aşa îi putem face să conştientizeze pe copii sau elevi cum să valorozeze banul sau ce înseamnă economisirea. Şi Iaşul se dezvolta din această perspectivă a antreprenoriatului, a zonei de start-up sau a IMM-urilor”, transmite, în esenţă, cadrul universitar.