National

Importul si vanzarea cosmeticelor testate pe animale, interzise in toata Europa incepand de luni

Publicat: 08 mart. 2013

Incepand de luni, 11 martie, importul si vanzarea de produse sau ingrediente cosmetice testate pe animale vor fi complet interzise in spatiul UE, fara exceptii. Mult asteptata interdictie marcheaza o victorie uriasa pentru toti cei implicati in lupta impotriva testelor de laborator pe animale, anunta Vier Pfoten, citat de rtv.net.

Incepand de luni, nici o companie din Uniunea Europeana, inclusiv din Romania, nu va mai putea sa comercializeze produse cosmetice care contin ingrediente noi testate pe animale. Interdictia vizeaza toate produsele cosmetice de infrumusetare sau articolele de toaleta, respectiv sapunuri, sampoane, pasta de dinti, geluri de dus, creme, rujuri, mascara, farduri etc.

Ca urmare a campaniilor intensive impotriva cosmeticelor testate pe animale si a presiunilor venite din partea opiniei publice, legislatorii UE au votat prima oara in favoarea acestei interdictii totale in anul 1993. Intrarea in vigoare a interdictiei era programata pentru 1998, insa termenul limita a fost amanat in mod repetat. In 2003, Amendamentul 7 la Directiva Cosmetice (76/768/EEC) stabilea intrarea in vigoare a interdictiei in doua etape, in 2009 si 2013. In prima etapa a fost interzisa efectuarea de teste pe animale pentru noi ingrediente de cosmetice in spatiul UE, urmand ca in martie 2013 interdictia sa se extinda asupra importului si comercializarii de noi ingrediente testate pe animale in afara spatiului UE.

Industria cosmeticelor a facut presiuni importante asupra UE pentru amanarea interdictiei totale, pe motiv ca nu exista metode alternative de testare suficient de sigure. Vier Pfoten, alaturi de alte organizatii pentru protectia animalelor, a cerut insistent ca data limita de 11 martie sa fie respectata. Sute de mii de cetateni europeni au sprijinit aceste campanii prin semnaturi si mesaje adresate Comsiei Europene.

Aceasta victorie extraordinara pentru soarta a mii de animale reprezinta un semnal puternic la nivel international, menit sa convinga companiile din industria cosmetica sa renunte la testele pe animale, in special in China, spune Vier Pfoten.

„Este o zi extrem de importanta pentru miscarea pentru protectia animalelor si pentru toti cetatenii europeni care nu vor sa mai auda de testele pe animale”, a declarat Veronica Tulpan, director de programe nationale Vier Pfoten.

Stirea intrarii in vigoare a interdictiei a fost salutata de Ian Somerhalder, starul de serialele „Lost” si „Junalul unui vampir”: „Felicitari si multumiri VIER PFOTEN si tuturor sustinatorilor sai pentru ca au reusit sa faca un pas important in protectia animalelor. Salut decizia UE de a interzice total testarea cosmeticelor pe animale. Oamenii chiar pot muta muntii din loc. A venit timpul ca si restul lumii sa se trezeasca si sa spuna la revedere pentru totdeauna testelor pe animale pentru cosmetice. Compasiunea pentru animale trebuie sa fie mai importanta decat profitul”.

Ian Somerhalder este un mare sustinator al organizatiilor ecologiste si pentru protectia animalelor, avand propria sa fundatie prin care incearca sa comvinga opinia publica de importanta protejarii mediului si animalelor.

Potrivit unei estimari Comisiei Europene, peste 27.000 de animale vor fi crutate anual de testele chinuitoare din laborator o data cu intrarea in vigoare a noii interdictii. Vier Pfoten face un apel catre toate statele lumii sa urmeze exemplul UE si sa implementeze o legislatie similara asupra produselor si ingredientelor din cosmetice.loading...

Adauga un comentariu