Actualitate

Impotriva Episcopiei Romano-Catolice

Publicat: 05 mart. 1999
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:1000;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Mii de parinti si profesori protesteaza si contesta demersurile facute de institutia de cult pentru obtinerea cladirii unde functioneaza Liceul Economic nr.2

Peste 3.000 de parinti, profesori si alti angajati ai Liceului Economic nr.2 vor trimite in aceste zile un memoriu catre Consiliul Local, Prefectura, Consiliul Judetean, Ministerul Educatiei Nationale si Guvern, in care prezinta situatia incerta a patrimoniului institutiei.

Acestia isi exprima ingrijorarea fata de demersurile insistente ale Episcopiei Romano-Catolica pe linga MEN, in vederea obtinerii cladirii in care functioneaza liceul si eliberarea de catre Consiliul Local a unor hotariri care au dus la decimarea patrimoniului Grupului Scolar Economic nr.2.

„Liceul functioneaza acum in doar trei cladiri. Conditiile de studiu sint improprii. Mai grav este faptul ca lupta pentru obtinerea cladirii in care acum se defasoara procesul instructiv educativ este cunoscuta si discutata si in salile de clasa. De exemplu, o eleva catolica a spus ca preotul de la biserica pe care o frecveteaza i-a comunicat ca prea mult nu o sa mai invete in cladirea de pe Sf. Andrei. Eleva le-a spus colegilor acest aspect. De asemenea, se stie ca autoritatile locale doresc infiintarea unui camin de batrini in aceeasi cladire revendicata de Episcopia Romano-Catolica. Este grav faptul ca nu se intelege rostul acestui liceu, unic din punct de vedere al profilului in tot judetul Iasi”, a declarat prof. Alexandru Dantes, directorul Grupului Scolar Economic nr.2.

Cert este ca lupta pentru patrimoniul acestei institutii a inceput inca din primavara anului 1990 cind fostul director Corneliu Oatu a cedat Episcopiei Romano-Catolice doua cladiri situate in strada Max Weiler nr.9, sub pretextul ca acestea erau afectate de cutremure. Pe actul de predare-primire nu exista aprobarea MEN sau a Inspectoratului Scolar Judetean. Cele doua cladiri situate chiar in apropierea viitoarei Catedrale Romano-Catolice au fost demolate de episcopie.

Cea mai controversata situatie este cea a cantinei liceului, cantina care a fost inchiriata pe cinci ani Directiei Muncii si Protectiei Sociale, in 1993. In cladire functioneaza si acum o cantina de ajutor social. Desi in contractul de inchiriere era prevazuta o chirie de 200 lei/mp/luna, in peste cinci ani liceul nu a vazut nici un ban.

„Mai mult decit atit, Cosiliul Local a intrat in posesia cantinei folosind un artificiu de interpretare a Legii 37/1997. Avem nevoie de cantina pentru ca elevii nu au unde sa faca orele de practica. De aceea am si deschis actiune in instanta. La ultimul termen Consiliul Local nici macar nu s-a prezentat. De altfel acestia nu au nici un act doveditor ca incinta in care functioneaza cantina saracilor le apartine. Cantina a fost ridicata pe banii MEN”, a mai adaugat Alexandru Dantes.

Adauga un comentariu