Diverse

Impozit pe teren 2018: Cum se calculeaza si pana cand trebuie platit ca sa nu ti se puna penalitati

Publicat: 16 ian. 2018
14

Cei care la finalul lui 2017 detineau terenuri in proprietate trebuie sa plateasca pana la inceputul lunii aprilie prima transa din impozitul anual pentru terenuri. Impozitul se achita pentru tot anul 2018, iar cel care vinde terenul anul acesta nu poate pretinde ca e liber de plata. Modul de calcul al impozitului pe terenuri e stabilit prin raportare la categoria de folosinta, la locul unde e situat si nu numai. In fine, exista o lunga lista de terenuri pentru care exista scutire de plata, consiliile locale putand oferi chiar ele scutiri sau reduceri in unele cazuri.

Orice persoana care are in proprietate teren situat in Romania datoreaza pentru acesta un impozit anual, ca regula generala inscrisa in Codul fiscal. Exista insa si unele exceptii, pe care le vom aborda spre final. Practic, cei care au in proprietate terenuri la 31 decembrie 2017, platesc acum impozit pentru tot anul 2018, chiar daca vand terenul intre timp (noul cumparator plateste impozit abia de la anul). Impozitul se plateste in contul bugetului local al comunei, orasului, municipiului sau sectorului (pentru Bucuresti) in care este amplasat respectivul teren.

Nota: Chiar daca, in calitate de proaspat proprietar, cumparatorul nu va avea de platit ceva Fiscului pentru 2018, el trebuie sa depuna o declaratie de impunere, alaturi de documentele justificative, la directiile de taxe si impozite locale, in termen de 30 de zile de la achizitie.

Impozitul pe teren se plateste anual, in doua rate egale, pana la datele de 31 martie si 30 septembrie inclusiv, potrivit Codului muncii. Dar cum acestea sunt doua zile de weekend, rezulta ca termenele-limita vor fi 2 aprilie si 1 octombrie. Desigur, cei care vor sa plateasca impozitul pentru intreg anul pana la 31 martie beneficiaza de o bonificatie de pana la 10%, stabilita prin hotarare a consiliului local.

Sa nu uitam ca, in toamna anului trecut, Codul fiscal a fost modificat in privinta impozitului pe terenuri. Astfel, s-a stabilit ca, de anul acesta, terenurile agricole situate in intravilan sa fie scutite in totalitate de regimul de impozitare diferentiat, astfel incat proprietarii sa nu mai achite nici pentru 400 metri patrati din teren impozitul aferent unui teren cu constructii. Vechiul regim fiscal ii facea pe acesti proprietari sa scoata uneori sume destul de mari din buzunar cu titlu de impozit.

Cum se calculeaza impozitul

"Impozitul pe teren se stabileste luand in calcul suprafata terenului, rangul localitatii in care este amplasat terenul, zona si categoria de folosinta a terenului, conform incadrarii facute de consiliul local", scrie in Codul fiscal. In cazul unui teren amplasat in intravilan, inregistrat in registrul agricol la categoria de folosinta terenuri cu constructii, impozitul pe teren se stabileste prin inmultirea suprafetei terenului, exprimata in hectare, cu suma corespunzatoare:

Important! Pe perioada in care pentru un teren se plateste taxa pe teren, nu se datoreaza impozitul pe teren.

Cel care are un teren in intravilan, inregistrat in registrul agricol la alta categorie de folosinta decat cea de terenuri cu constructii, impozitul pe teren se stabileste prin inmultirea suprafetei terenului cu anumiti coeficienti, in functie de zona si de cateogoria de folosinta (teren arabil, vie, livada, teren neproductiv etc). La suma astfel obtinuta se mai aplica un coeficient de corectie care e diferit in functie de rangul localitatii.

In schimb, in cazul unui teren in extravilan, impozitul se stabileste prin inmultirea suprafetei terenului, exprimata in hectare, cu o suma corespunzatoare, in functie de categoria de folosinta (la care se mai aplica si coeficientul de corectie mentionat mai sus, in functie de rangul localitatii).

Atentie! In cazul in care incadrarea terenului in functie de rangul localitatii si zona se modifica in cursul unui an, sau in cursul anului intervine un eveniment care conduce la modificarea impozitului pe teren, impozitul se calculeaza conform noii situatii incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator.

Cine e scutit de la plata impozitului

Anumite categorii de persoane, prevazute expres in Codul fiscal, nu datoreaza impozit pentru terenurile pe care le detin. Din lunga lista de exceptii, amintim:

 • terenurile aflate in proprietatea publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ- teritoriale, cu exceptia suprafetelor folosite pentru activitati economice sau agrement;
 • terenurile aflate in domeniul privat al statului concesionate, inchiriate, date in administrare ori in folosinta, dupa caz, institutiilor publice cu finantare de la bugetul de stat, utilizate pentru activitatea proprie a acestora;
 • terenurile fundatiilor infiintate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a intretine, dezvolta si ajuta institutii de cultura nationala, precum si de a sustine actiuni cu caracter umanitar, social si cultural;
 • terenurile apartinand cultelor religioase recunoscute oficial si asociatiilor religioase, precum si componentelor locale ale acestora, cu exceptia suprafetelor care sunt folosite pentru activitati economice;
 • terenurile apartinand cimitirelor si crematoriilor;
 • terenurile utilizate de unitatile si institutiile de invatamant de stat, confesional sau particular, autorizate sa functioneze provizoriu ori acreditate, cu unele exceptii;
 • terenurile unitatilor sanitare publice, cu exceptia suprafetelor folosite pentru activitati economice;
 • terenurile degradate sau poluate, incluse in perimetrul de ameliorare, pentru perioada cat dureaza ameliorarea acestora;
 • terenurile care prin natura lor si nu prin destinatia data sunt improprii pentru agricultura sau silvicultura;
 • terenurile detinute sau utilizate de catre intreprinderile sociale de insertie;
 • suprafetele de fond forestier, altele decat cele proprietate publica, pentru care nu se reglementeaza procesul de productie lemnoasa, cele certificate, precum si cele cu arborete cu varsta de pana la 20 de ani.

De asemenea, in Cod se mai prevede si ca se pot acorda scutiri sau reduceri la impozit de catre consiliile locale. De pilda, pentru terenurile apartinand asociatiilor si fundatiilor folosite exclusiv pentru activitatile fara scop lucrativ, pentru terenurile utilizate pentru furnizarea de servicii sociale de catre organizatii neguvernamentale si intreprinderi sociale ca furnizori de servicii sociale sau pentru terenurile, situate in zonele de protectie ale monumentelor istorice si in zonele protejate.

preluat de pe avocatnet

Adauga un comentariu