News Flash:

Impozitele bogatasilor

14 Ianuarie 2010
1377 Vizualizari | 4 Comentarii
Deputatul PSD Mugurel Surupaceanu a depus la Biroul Permanent al Camerei o propunere legislativa pentru instituirea din 2010 a impozitului anual de 0,5% asupra valorii nete a averii persoanelor fizice care depaseste pragul de 500.000 Euro. Prin aceasta initiativa legislativa, deputatul PSD propune ca impozitul anual asupra averii persoanelor fizice sa fie calculat in functie de patrimoniul detinut de persoana fizica sau familie, inclusiv cel apartinand copiilor minori.

Propunerea de lege prevede ca impozitul anual pe avere sa fie in cuantum de 0,5% pentru valoarea averii nete detinute care depaseste pragul de o jumatate de milion Euro in echivalent lei la cursul BNR la data de 31 decembrie a fiecarui an fiscal de referinta. Proiectul mai prevede ca persoanele fizice rezidente sa plateasca impozit anual pe avere pentru patrimoniul net detinut in tara si in strainatate. Pana la data de 30 iunie 2010, persoanele fizice vizate de prevederile acestei initiative legislative vor depune declaratia privind impozitul anual asupra averii existente la data de 31 decembrie 2009, la organul fiscal din aria domiciliului fiscal.

Initiativa legislativa propune si o serie de exonerari si deduceri. Sunt impozabile in sensul vizat de propunerea legislativa: - ansamblul bunurilor imobiliare si mobiliare, drepturile banesti si valorile apartinand contribuabilului persoana fizica, sotului/sotiei, precum si copiilor minori in cazul in care sunt administratorii legali ai bunurilor acestora. Propunerea de lege prevede ca trebuie sa faca obiectul exonerarii de la plata impozitului pe avere cladirile apartinand patrimoniului cultural national, mobilierul uzual al locuintei de domiciliu, cu exceptia antichitatilor, drepturile de autor, drepturile de proprietate intelectuala apartinand contribuabilului sau mostenitorilor, care nu au facut obiectul vreunei cesiuni, plasamente financiare (titluri de plasament, bonuri de trezorerie, contracte de asigurari de viata si altele asimilate), renta viagera, pensia privata capitalizata, partile sociale si actiunile detinute la societatea comerciala la care persoanele fizice isi exercita activitatea de baza, masini si utilaje agricole precum si constructii agricole.

La stabilirea impozitului pe avere datorat sa se ia in calcul si datoriile care greveaza bunurile ce compun patrimoniul, impozitele si taxele deja platite pentru aceste bunuri, precum si sa se procedeze la aplicarea unor deduceri personale si in functie de numarul copiilor si numarul persoanelor in varsta sau cu dizabilitati, dupa caz, aflate in ingrijire. Contactat de agenti de presa Mediafax, deputatul Surupaceanu a precizat ca a fost deja atacat si se asteapta sa fie atacat in continuare de catre toti cei vizati de acest proiect de lege sau care au ceva de ascuns.

In opinia sa, proiectul de lege pe care l-a elaborat include un principiu fundamental, cel al transparentei totale a averilor, dat de faptul ca, in lege, se prevede obligativitatea completarii, de catre toata lumea, a declaratiilor de avere. Intrebat ce sanse crede ca are proiectul sau de lege, Surupaceanu a spus ca va fi foarte greu sa treaca de Parlament, dar a subliniat ca acest lucru depinde in mare masura de ce va face presa, respectiv de presiunea mediatica pe care ar putea sa o exercite in favoarea acestui proiect.

In prezent, exista state europene care au introdus un impozit asupra averii persoanelor fizice, astfel: - Franta a introdus impozitul de solidaritate pe avere, cu un prag de 790.000 Euro si cu rate de 0,55% - 1,80% - Norvegia a introdus impozitul pe avere, cu rate de 0,9% - 1,1% - Elvetia a introdus impozitul pe avere de maximum 1% din activele nete, prelevat de cantoane si localitati, acesta fiind cel mai vechi impozit Totodata, si alte state au introdus un astfel de impozit, cum ar fi Italia, Austria, Irlanda, Danemarca, Germania, Olanda, Luxemburg, Finlanda, Suedia si Spania, care au ales sa aplice un alt tip de impozit, pe veniturile generate de elementele de patrimoniu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (4)

valerian  | #92068
Da ce ,boul de Surupaceanu a muncit cu noi??????Ne intoarcem in comunism???????????Fiecare,are inteligenta si norocul lui,NU SUNTEM TOTI LA FEL!?!?!Un om normal niciodata nu ar trebui,sa gandeasca astfel.Un prost,un ciudat si care s-a furisat in parlament, dupa ce a fost FUGARIT din judetul lui ,unde era prefect.Hai sictir,COMUNISTULE,SECURISTULE !!!!
Anonim  | #92069
pai este foarte normal sa-i impoziteze dar 0,5 este prea putin!sa mai ia si de la bogati ca saracii tot platesc taxe degeaba
Mark  | #92070
Bravo Surpaceanule, daca bulangiii din PSD nu ar fi uitat ca PSD-ul este un partid de stanga si ar fi aparut ca oameni de stanga in fatza electoratului atzi fi ramas la putere din 2004 si pana la loc comanda. Asta este fratzioare, eliminatzi chiaburanii din PSD, eliminatii pe totzi cei ce au facut averi peste noapte prin numirea de ministri, directori, generali, chestori, samd. In prezent in Romania nu avem partid de stanga. Nu mai manance rahat colegii tai ca sunt de stanga ca nu sunt. Ei sunt de centru, adica de centru pucscariei, acolo le este locul. Nici peste 100 de ani nu veti castiga alegerile cu hoti chiaburi in partid.
Exista precedent  | #92071
Surpacene te sustinem.
In prezent, exista state europene care au introdus un impozit asupra averii persoanelor fizice, astfel:
- Franta a introdus impozitul de solidaritate pe avere, cu un prag de 790.000 Euro si cu rate de 0,55% - 1,80%
- Norvegia a introdus impozitul pe avere, cu rate de 0,9% - 1,1%
- Elvetia a introdus impozitul pe avere de maximum 1% din activele nete, prelevat de cantoane si localitati, acesta fiind cel mai vechi impozit
Totodata, si alte state au introdus un astfel de impozit, cum ar fi Italia, Austria, Irlanda, Danemarca, Germania, Olanda, Luxemburg, Finlanda, Suedia si Spania, care au ales sa aplice un alt tip de impozit, pe veniturile generate de elementele de patrimoniu.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1480 (s) | 24 queries | Mysql time :0.037437 (s)