Magazin

Împrumut bancar pentru noua ta locuință

Publicat: 08 nov. 2021

Acasă este locul în care te simți cel mai bine. De aceea, nu este deloc ușor să găsești locuința ideală pentru tine.

Dacă te-ai hotărât să achiziționezi un imobil, cu siguranță ai început să cauți și un împrumut bancar imobiliar.

Tu știi cel mai bine ce așteptări ai atunci când vine vorba de propria ta locuință, cât de spațioasă vrei să fie, în ce zonă să fie situată, cât de nouă să fie construcția.  Tu te hotărăști asupra acestor aspecte, instituțiile bancare sunt cele care te ajută cu finanțarea.

Pentru achiziția sau construirea unui imobil, ai nevoie de un împrumut imobiliar, iar pentru a alege creditul care este potrivit pentru tine, trebuie să știi încă de la început pe ce vei pune ipotecă, pentru a putea garanta returnarea împrumutului.

Poți obține un credit imobiliar, dar nu înainte ca cererea ta să fie supusă unor analize detaliate. Va fi nevoie de o analiză preliminară, în care se face un calcul și se semnează cererea. Urmează o analiză financiară, etapă în care se analizează dosarul ești informat despre suma maximă pe care poți să o primești. În final, se analizează actele proprietății, se evaluează imobilul pe care îl aduci drept garanție și plătești taxa de evaluare. Dacă toate lucrurile sunt în ordine până aici, este momentul să mergi la bancă pentru a semna contractele și polițele de asigurare.

Pentru a obține un împrumut bancar imobiliar, ai nevoie de o serie de documente. Va trebui să prezinți acte de identitate, acte de venit, asta în cazul în care nu ai veniturile raportate la ANAF. De asemenea, va fi nevoie și de adeverință de salariu, acte de proprietate ale locuinței pe care urmează să o achiziționezi.

Pe lângă documentele de care ai nevoie pentru a obține creditul, trebuie să mai îndeplinești și anumite condiții. De exemplu, trebuie să ai peste 18 ani, să ai un venit stabil, o vechime în muncă de minim 3 luni și să nu ai alte credite cu restanțe repetate.

Sunt și instituții financiare nebancare de la care poți să soliciți un credit imobiliar. Cerințele sunt asemănătoare cu cele impuse de bănci, cu diferența că aceste instituții nu percep comisioane de analiză a dosarului și nici pentru evaluarea imobilului folosit drept garanție.

Este minunat atunci când nu mai ai de plătit chiria în fiecare lună, însă achiziția unei case poate să fie destul de costisitoare și necesită o analiză detaliată a bugetului personal.  Pentru a putea să-ți dai seama dacă  îți permiți o astfel de investiție, ar fi indicat să faci un calcul legat de venituri, de cheltuieli și de suma pe care ai posibilitatea să o plătești lunar. Și să nu uităm și de avans, care poate să fie destul de mare.

Este un sentiment frumos să știi că locuința ta îți aparține în totalitate , dar pentru a obține acest sentiment de independență, trebuie să investești mult timp și multe resurse. Ceea ce contează, totuși, este rezultatul final, așa că nu este cazul să te întorci din drum.

Adauga un comentariu