Eveniment-Social

Impuscaturi si trupe straine in centrul Iasului! Oamenii inarmati au iesit in strada – GALERIE FOTO

Publicat: 09 nov. 2014

@ Acest eveniment va produce o schimbare radicala @ Marturiile sunt de o importanta istorica @ Unele dintre ele sa gasesc in curtea unui faimos edificiu de cult din centru @ Figuri importante, inclusiv oameni de afaceri sau de cultura fac parte din acest grup

Un oras ingrozit si tulburat, in care sute de straini inarmati se pregateau sa iasa in strada: aceasta era atmosfera generala, la inceputul secolului al XIX-lea, pe strazile din centrul orasului Iasi. Toata aceasta stare de spirit tine de un eveniment de amploare care a provocat o transformare radicala a popoarelor din Balcani. A fost scanteia care a condus inclusiv la Revolutia anului 1848 din Tarile Romane! Totul a plecat de la una dintre cele mai importante comunitati straine care a trait, de veacuri, in capitala Moldovei. Aceasta a contribuit deciziv la dezvoltarea comerciala, politica si culturala a urbei. Este vorba de greci care, practic, au gasit aici o a doua patrie.

Citeste si: Scene de groaza surprinse pe strazile Iasului! Totul s-a petrecut intr-un mod teribil – GALERIE FOTO

Pe urmele grecilor din targul Iesilor

Plecand de la Palatul Domnesc (loc unde se afla acum Palatul Culturii – n.r.), construit de Al. Moruzi la 1806 si pana la majoritatea manastirilor, toate acestea sunt marturiile vii ale trecerii grecilor prin aceste locuri. Astfel, fie ca e vorba de Trei Ierarhi, Golia sau Barboi, toate au gazduit si sustinut numerosi negustori greci, veniti sa-si incerce sansa in afaceri în Tarile Române. „Grecii din capitala Moldovei puteau dobândi proprietati, ranguri boieresti si ocupa diverse dregatorii. Afaceristii eleni le preferau pe cele ce le asigurau venituri mai mari (vistiernic sau vames – n.r.) sau pe cele care necesitau cunoasterea limbilor straine (postelnic – n.r.). De la 1711 la 1821 a urmat asa-numita epoca fanariota, în care grecii din Constantinopol, începând cu Nicolae Mavrocordat si terminând cu Mihail Sutu, au monopolizat tronul de la Iasi. Foarte multi greci, creditori sau aspiranti la functii, însoteau pe domnii fanarioti, la instalarea lor în Moldova, formând o adevarata «clientela». Grecii din Moldova aveau, în acele secole (XVII, XVIII si XIX – n.r.), aspiratii diferite. Primul val de aristocrati, precum Cantacuzinii, Paleologii, Rusetestii, s-au integrat boierimii pamântene, prin înrudiri cu neamurile cele mai de seama si acumulari de mosii”, se arata in datele documentare despre comunitatea greaca la Iasi.

Citeste si: Marire si decadere! Iata cum arata acum locul unde-si dadeau intalnire bogatasii Iasului – FOTO

Independenta Greciei a plecat de la Iasi

Unul dintre momentele cele mai importante ce-i leaga pe greci de orasului Iasi este revolutia lui Alexandru Ipsilanti de la 1821. Atunci, capitala Moldovei adapostea cea mai însemnata colonie greaca din întreaga regiune, nu doar ca numar, dar mai ales prin rangurile sociale ale elenilor si anvergura culturala a unora dintre acestia. „Proclamatia lui Alexandru Ipsilanti de la 1821 a fost data la Iasi. Ea a fost semnalul începerii luptei pentru libertatea Greciei. Proclamatia lui Ipsilanti, din 24 februarie 1821, tiparita chiar la manastirea Trei Ierarhi. Mai mult, nucleul armatei de eliberare grecesti a fost din asa-numitul «Batalion Sacru», alcatuit din mavrofori. Acestia erau, în principal, profesorii si studentii Academiei Domnesti din Iasi, tineri greci, plini de entuziasm, dornici sa se jertfeasca pe altarul Patriei. Lupta lor a dat roade, Grecia obtinându-si independenta în 1830″. In curtea de la Trei Ierarhi se gaseste, inclusiv astazi, un clopot pe care se afla o inscriptie ce face referinta la evenimentul din 1821.

„Începerea Revolutiei se proclama în ziua de 27 februarie 1821, în fata bisericii Trei Ierarhi când întreaga armata eterista în uniforme stralucitoare si multime de privitori ascultau cuvintele generalului ce anuntau începutul luptei de eliberare a Greciei, iar Mitropolitul Moldovei Veniamin Costache, dupa sfintirea steagurilor, îi încingea sabia la brâu, desi la Iasi erau mai multi arhimandriti greci”, este evocat in documente legate de faptul istoric al revolutionarilor greci de la Iasi.

Citeste si: EXCLUSIV! A fost descoperit un loc din centrul Iasului, unde s-a petrecut o crima oribila – GALERIE FOTO, VIDEO

Contributii culturale valoroase

De reamintit ca prima tipografie greaca din Moldova a fost întemeiata la 1681, chiar în incinta manastirii Cetatuia, de catre Dositei Notaras, patriarhul Ierusalimului. Aici era, in acele vremuri, cea mai însemnata tipografie greceasca din tot Orientul. „La textele editate aici au lucrat (corectori) învatati greci precum Ioan Comnenul Molivdul, Ieremia Kakavelas (profesor al lui Dimitrie Cantemir). Multe din textele editate aici au fost incluse apoi în prestigioasa Patrologie a lui Mignie. Aceasta tipografie este institutia unui popor care, acum trei secole, nu avea o patrie teritoriala, autonoma politic”, se precizeaza in datele istorice.
Comentarii
Adauga un comentariu