International

In aceasta tara nu exista taxe iar locuitorii primesc, anual, 100.000 de dolari de la stat

Publicat: 24 ian. 2015
1
Un stat mic aflat in Asia de Sud Est are unul dintre cele mai mari PIB-uri per capita din lume, locuitorii nu platesc taxe, iar seful statului ofera in fiecare an cetatenilor sute de mii de dolari. Cetatenii romani nu au nevoie de viza.
Brunei Darussalam Brunei este un mic stat situat in insula Borneo, Asia de Sud, care se intinde pe o suprafata de 5.765 kmp si are cam 400.000 de locuitori. Este ramasita unui puternic sultanat ce si-a recastigat independenta fata de Regatul Unit pe data de 1 ianuarie 1984.
In aceasta tara au fost descoperite terenuri petrolifere in anii ’20, dar abia in anii ‘70 investitorii straini au inceput sa creada in potentialul acestei natiuni. Populatia Brunei-ului s-a imbogatit, iar Familia Regala a devenit si mai bogata. Conducatorul statului este sultanul Hassanal Bolkiah. El a devenit cel de-al 29-lea sultan al Brunei-ului la numai 21 de ani si mostenitorul unei averi de peste 60 miliarde de dolari. Intre timp, averea sa a scazut la 20 de miliarde de dolari ca urmare a  cheltuielilor nesabuite ale familiei sale si ale pierderilor la Bursa, de peste 15 miliarde de dolari, inregistrate de fratele sau.

Vezi si Cum arata garajul Sultanului din Brunei, care are 1.932 de bolizi de lux – VIDEO 

Sultanului ii place sa cheltuiasca. Astfel, acesta are un garaj cu 7.000 de masini cu o valoare de 789 milioane de dolari. Potrivit datelor din Cartea Recordurilor, acesta detine 600 de modele Rolls-Royce, 134 Koenigsegg, singurul Mercedes CLK-GTR din lume cu volan pe dreapta, un Lamborghini Diablo Jota, Porsche 959, Bugatti EB110, Lamborghini Murcielago LP640, Maybach 62, doua Jaguar XJR-15 etc. Resedinta oficiala este palatul Istana Nurul Iman. Acesta este mult mai mare decat palatul Vaticanului si a costat 350 de milioane de dolari. Are 1.788 de camere si 257 de bai. De numele sultanului se leaga o lista la fel de lunga de titluri: Bolkiah este doctor in drept al Universitatii Oxford si al Colegiului King (ambele din Anglia), doctor in litere al Universitatii Aberdeen (Scotia), maresal al Fortelor Armate Britanice, amiral al Marinei Regale Britanice. In plus, el are numeroase titluri similare in tari din Asia, potrivit capital.ro.
In ciuda opulentei de care da dovada, sultanul este foarte darnic cu locuitorii sai. In Brunei, educatia si ingrijirile de sanatate sunt gratuite, nu exista taxe pe venit, iar 94% dintre locuitori stiu sa scrie si sa citeasca. Hassanal Bolkiah plateste fiecarui cetatean costul unui pelerinaj la Mecca. De asemenea, olimpicii si cei care doresc sa studieze in afara sunt ajutati financiar de sultan. Aceasta generozitate fara limite a sultanului are si un pret. In Brunei, poporul nu se bucura de libertatea de exprimare, nu se organizeaza alegeri, nu exista partide politice sau presa libera, iar sultanul a dat un decret prin care a modificat Constitutia in favoarea sa.
Adauga un comentariu