Actualitate

In anul 2235, la Iasi va fi eclipsa de soare totala

Publicat: 09 aug. 1999
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:4708;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•In Iasi eclipsa tine 160 de minute •Din anul 1000 pina in prezent au avut loc peste 3.500 de eclipse, dintre care 490 in Europa •La Iasi, eclipsa incepe la ora 12.44′.03” si se termina la 15.25′.48”

Eclipsa din 11 august, chiar daca in unele judete e totala si in celelalte partiala, este o raritate pentru teritoriul tarii noastre. Dupa cum ne-a declarat seful „Observatorului” din Iasi, Iulian Breahna, „din punct de vedere astronomic, observatia eclipsei este foarte importanta si deosebita, deoarece se urmaresc studii si cercetari astrometrice”. „Eclipsa totala de soare incepe la 800 de kilometri de estul orasului New York, atinge sudul Angliei, trece prin Franta, Belgia, Germania, Austria, Ungaria, o parte a Iugoslaviei si apoi prin Romania. Dupa aceea, trece peste Marea Neagra, ia un pic din Turcia asiatica, Iran si se sfirseste in partea de est a Indiei, parcurgind circa 14.000 de km”, a adaugat Iulian Breahna. El spune, insa, ca eclipsa, pe teritoriul Romaniei, are o particularitate, care consta in faptul ca durata totalitatii este maxima: „Aceasta se termina in partea de sud-vest a localitatii Rimnicu-Vilcea si tine 2 minute si 23 de secunde. In timpul eclipsei, luna, care se interpune intre soare si pamint, lasa o urma pe suprafata pamintului, o pata in forma de cerc turtit. „Fenomenul de eclipsa este obisnuit in astronomie, doar pentru marele public este o raritate. Din cauza pozitiei pe care o ocupa permanent luna in raport cu pamintul, eclipsele nu au loc permanent. Numarul de eclipse pe an este suficient de mare. Sint maxim sapte eclipse si minim doua. Anul acesta, pe linga eclipsa totala de soare care va avea loc pe 11 august, a mai avut loc inca una, pe 16 februarie, insa in partea sudica a pamintului”, a mai completat seful „Observatorului”. Urmatoarea eclipsa totala de soare care se va vedea si de pe teritoriul Romaniei va avea loc in anul 2130. In anul 2235, o noua eclipsa de soare va fi vizibila tot de aici, insa, abia atunci va fi totala la Iasi.

Oamenii se tem de eclipse, pentru ca aduc razboaie, inundatii si cutremure

Fenomenul eclipsei totale a fost intotdeauna insotit de diverse prejudecati. Oamenii cred ca eclipsele aduc razboaie, inundatii, cutremure. Seful „Observatorului” spune ca aceste legaturi sint pure intimplari, „insa, eu am facut niste investigatii si am constatat ca in anii cu doua eclipse – una inelara si una totala – se intimpla tot felul de calamitati atit artificiale, cit si naturale. De exemplu, in anul 1054 a avut loc marea schisma, in 1794 a cazut Bastilia, in 1914 a inceput primul Razboi Mondial, iar anul acesta a fost razboiul din Iugoslavia. Se pare ca intre aceste dublete se produc tot felul de evenimente deosebite”.
Din anul 1000 pina in prezent au avut loc peste 3.500 de eclipse, dintre care 490 in Europa.

Medicii oftalmologi se astepta la o avalansa de cazuri de arsuri ale retinei

Eclipsa de soare va fi partiala in intreaga Moldova. Linia de centralitate a acesteia va trece prin Timisoara, Muntii Paring, Muntii Retezat, Rimnicu-Vilcea, Pitesti, Bucuresti, Calarasi si Vama-Veche. La Iasi, luna va acoperi soarele in proportie de 93%. Eclipsa va incepe la ora 12.42′.54”, va atinge faza maxima la ora 14.06’09” si se va sfirsi la ora 15.25′.48”.
Eclipsa va putea fi privita atit prin ochelarii speciale, cit si prin sticla afumata. La fel de eficient este si ambalajul (staniol) pentru flori, impaturit in doua. Medicii recomanda tuturor iesenilor sa nu-si expuna prea mult ochii la soare, ci sa ii protejeze cit se poate de mult. Desi nu se pune problema orbirii, totusi soarele poate provoca arsuri ale retinei foarte puternice, care sint periculoase. Dupa cum ne-a declarat doctorul Emilia Daraba, de la Sectia de Oftalmologie a Spitalului Universitar „Sf. Spiridon”, se asteapta ca, dupa terminarea eclipsei si in special pe 12 august, numarul celor care vor ajunge la oftalmolog sa fie destul de mare. „Insa, va fi foarte tirziu, pentru ca, odata atacata retina, nu se mai poate pune problema vindecarii complete”, a mai precizat dr. Daraba.
Cristina HURDUBAIA

Adauga un comentariu