Coronavirus

În câte zile te vindeci de COVID: Cât timp resimți pe urmă oboseala

Publicat: 17 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În câte zile te vindeci de COVID Cât timp resimți pe urmă oboseala
Până astăzi, 2 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.080.860 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19)

Durata de vindecare a infecției cu COVID-19 diferă la o persoană la alta și depinde foarte mult de severitatea simptomelor. În urma studiilor efectuate de cercetători s-a stabilit în câte zile te vindeci de COVID-19, perioada variind între 14 și 42 de zile, în funcție de mai mulți factori.

Cercetătorii au precizat că una din 5 persoane infectate cu COVID-19 poate dezvolta o formă severă a bolii.

În câte zile te vindeci de COVID: Trebuie să stai izolat cel puțin 14 zile

Persoanele care fac forma ușoară sau moderată a bolii, vindecarea nu apare mai devreme de 14 zile de la apariția primelor simptome.

În ceea ce-I privește pe cei care fac o formă severă a infecției cu COVID-19, vindecarea poate dura și mai mult de 40 de zile. Media de vindecare de noul coronavirus este de aproximativ 25-30 de zile.

Persoanele care au fost deja infectați cu coronavirus sunt în mod normal protejați de o nouă îmbolnăvire, pentru că sistemul imunitar şi-a creat deja anticorpii necesari. Însă, după o anumită perioadă, aceşti anticorpi dispar. Adică, persoanele vindecate nu mai dispun de niciun fel de protecţie. Totuși, deşi lipsesc anticorpii, aşa numitele celule T funcţionează ca nişte celule cu memorie şi protejează în faţa unei noi infectări.

De aceea, medcii recomandă vaccinarea anti-COVID-19 indiferent dacă ai făcut deja boala sau nu, asta deoarece persoanele care s-au infectat cu noul roconavirus în urmă cu câteva luni ar putea să nu mai aibă acum anticorpi.

Oboseala, resimţită și la 10 săptămâni după vindecare

Marea majoritate a persoanelor care s-au infiectat cu COVID-19 au declarat că, indiferent dacă au făcut o formă ușoară sau mai grea, că au fost afectate de o oboseală persistentă timp de aproximativ 10 săptămâni după trecerea bolii.

De altfel, oboseala reprezintă unul din simptomele iniţiale ale persoanelor infectate cu noul coronavirus.

Consecinţele pe termen lung ale bolii încă nu au fost bine studiate, existând prezumția că virusul declanşează un sindrom de oboseală postvirală. În urma unor studii făcute de cercetători asupra oboselii rămase după ce persoanele s-au vindecat, a rezultat că mai bine de jumătate dintre participanţii la studiu au resimţit o stare de oboseală cel puţin 6 săptămâni după contractarea bolii, iar la aproape 40% aceasta s-a întins până la 6 săptămâni sau chiar mai mult.

Potrivit autorilor, starea de oboseală poate fi agravată de antecedentele de anxietate sau depresie.

Reducerea capacității pulmonare, un alt simptom post COVID

Cercetătorii au reușit să înțeleagă modul în care COVID-19 atacă țesutul pulmonar. Înțelegerea modului în care virusul atacă plămânii este foarte important pentru prevenirea reducerii capacității pulmonare pe termen lung în cazul unor pacienți care s-au îmbolnăvit de COVID-19.

Medicii au putut observa cum SARS-CoV-2 se leagă și deturnează Pals1, o proteină cheie din țesuturile umane. Acest lucru creează apoi o breșă prin care virusul intră în țesutul pulmonar, provocând cicatrice ireversibile.

Deși vaccinarea este o soluție la îndemâna oricui acum, cercetătorii încearcă să găsească un tratament care să combată efectele pe termen lung, mai ales că virusul poate suferi mutații, apărând noi tulpini.

Adauga un comentariu