National

In cazul accidentelor, CNA pune CONDITII presei

Publicat: 28 feb. 2013

CNA interzice ca, in relatarile despre accidente de la posturile TV si radio, sa mai fie prezentate indicii care ar putea duce la identificarea victimelor, potrivit unui proiect de Decizie de modificare si completare a Codului audiovizualului, adoptat astazi, informeaza rtv.net.

Potrivit proiectului de Decizie, „radiodifuzorii se vor asigura in relatarile despre accidente sa nu fie difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea victimelor, cu exceptia situatiei in care exista acordul acestora sau al familiei sau cand prevaleaza un interes public justificat”.

Proiectul mai prevede ca, „in cazul accidentelor, in special cele cu consecinte juridice, informatia difuzata trebuie: a) sa fie obiectiva, verificata si prezentata in mod impartial si cu buna-credinta, in raport cu toate persoanele implicate in accident; b) sa respecte principiul prezumptiei de nevinovatie; c) sa fie completa, urmarindu-se finalitatea demersului juridic”.

Presedintele CNA, Laura Georgescu, a spus ca aceste prevederi pornesc de la „realitatea clara”. Ea a spus ca au fost situatii in care unii radiodifuzori au difuzat imagini inclusiv cu numarul de inmatriculare al unor masini implicate in accidente, fapt care putea duce la identificarea persoanelor implicate in respectivele accidente.

Laura Georgescu a mai spus ca, prin aceste prevederi, se incearca „descurajarea” unor astfel de practici.

Si Narcisa Iorga, membru al CNA, a avut o pozitie similara, spunand ca nu este normal ca familiile victimelor unor accidente sa afle de la televizor despre accidentele in care acestea au fost implicate, informeaza Mediafax.

Ea a insistat ca in textul deciziei sa se faca referire la accidentele cu consecinte juridice „grave”, insa introducerea acestui cuvant in textul proiectului de decizie nu a fost adoptata pana la urma.

Pe de alta parte, Rasvan Popescu, membru al CNA, s-a referit la prevederea ca, „in cazul accidentelor, in special cele cu consecinte juridice, informatia difuzata trebuie sa fie completa, urmarindu-se finalitatea demersului juridic”.

„Nu o sa fie posibil ca informatia sa fie completa la fiecare relatare. Multe relatari despre accidente initial sunt incomplete. Jurnalistul in mod obiectiv va face una doua relatari incomplete pe o tema si completa la sfarsit, cand va avea toate informatiile. Pe parcurs, politia va veni cu completari. Relatarile nu pot sa fie complete de la bun inceput, sunt lucruri care se completeaza pe parcurs”, a spus Rasvan Popescu.

„Daca este intr-adevar un accident cu consecinte juridice grave, cu victime, atunci mai mult ca sigur va fi subiectul unei serii de stiri, pana la final, ea trebuie sa fie completa (…) Nu cred ca e gresit sa pastram ca informatia sa fie completa, pentru ca este clar ca ne referim la intregul parcurs al unei informatii, nu doar la cea primara”, a spus, insa, Narcisa Iorga.

La randul sau, Laura Georgescu a spus ca scopul acestor prevederi este acela de a descuraja „astfel de stiri, care sunt si incomplete si abuzive”. „Scopul este sa avem jurnalism de calitate, sa avem ceea ce se cheama toate punctele de vedere, cine, unde, cand si cum”, a spus si Laura Georgescu.

„Daca moare un om politic este vreun interes public justificat? Dar nu trebuie sa fie anuntata mai intai familia?”, a intrebat retoric Narcisa Iorga.

In schimb, Christian Mititelu, membru al CNA, a comentat: „Ne referim la situatia cine anunta familia. Cine in Romania anunta familia? Politia. Dupa cata vreme anunta Politia? Sunt accidente de toate felurile, nu numai de circulatie. Cred ca cerem un lucru care nu stiu daca functioneaza”. El a dat ca exemplu decesul unor soldati in Afganistan, caz in care nu se anunta decesul acestora pana cand nu se anunta familia. „Dar, in situatii de astea de accidente de circulatie, se afla repede”, a spus Mititelu.

El a mai spus, referindu-se la prevederea „radiodifuzorii se vor asigura in relatarile despre accidente sa nu fie difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea victimelor, cu exceptia situatiei in care exista acordul acestora”: „Dar cum i se poate cere acordul unui om accidentat? E chiar grosier sa faci asta”, a spus Christian Mititelu.

In cele din urma, prevederile respective au fost aprobate cu doua voturi „impotriva” (Radu Calin Cristea si Christian Mititelu), restul membrilor CNA fiind „pentru”.

Proiectul de Decizie va fi in dezbatere publica timp de 30 de zile, potrivit Laurei Georgescu, presedintele Consiliului. Decizia va putea intra in vigoare dupa publicarea sa in Monitorul Oficial.loading...

Adauga un comentariu