National

In ce a investit Remus Truica banii din credite frauduloase – FOTO

Publicat: 20 mai 2015
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Potrivit procurorilor care instrumenteaza dosarul creditelor frauduloase de la BRD, Remus Truica a investit banii obtinuti ilegal in case si ambarcatiuni de lux. Informatia a fost facuta publica de Giorgiana Hosu, procuror-sef adjunct al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Hosu a precizat ca Remus Truica a initiat un grup infractional organizat, care a avut ca scop obtinerea de credite de la BRD cu documente de evaluare false. Din grup au facut parte persoane cu functii de conducere din cadrul BRD, din comitetul de credit al bancii, notari, evaluatori si oameni de afaceri. Pana in prezent, pe baza actelor false, Remus Truica a obtinut ilegal 15 credite, prejudiciul fiind evaluat la 43.5 milioane euro.
Ieri, 19 mai, procurorii DIICOT au dispus inceperea urmaririi penale fata de Lucian Cojocaru si Remus Truica, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, instigare la abuz in serviciu penal si complicitate la spalare de bani. Sunt cercetati si Cercel Duca Alexandru Claudiu, Gavrilescu Gabriela Stefania, Bajescu Dana, Nanu Mihail Andrei, Duhomnicu Elena, Ceausu Monica, Monac Alice, Anghelescu Alexandru Lucian, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la spalare de bani. Procurorii au demarat cercetari si in cazul suspectilor Aparaschivei Cristian Relu, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, instigare la inselaciune, instigare la abuz in serviciu, spalare de bani, Mazilu Gabriela Cristina, Truica Ioana Irina, Coconete Ilie Marius, Muntean Stefan, Nicoresteanu Ionut Victor, Ciumeti Niculae, Pop Constantin Eugen, Pop Georgiana Mirela, Lisu George Gabriel, SNE, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune si spalare de bani, Bejenaru Andrei Mihai, Harabagiu Dan Octavian, Gheorghe Marian, pentru savarsirea infractiunilor de de constituire a unui grup infractional organizat, complicitate la inselaciune si complicitate la spalare de bani. Sunt cercetati si Rosca Stanescu Sorin Stefan, Sarbu Adrian, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune si spalare de bani, Serban Minola Alexandra, Diaconescu Dumitru, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, complicitate la inselaciune si fals intelectual si Drula Dorin Cornel, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu, complicitate la inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
In cauza exista suspiciunea rezonabila ca la sfarsitul anului 2007, la nivelul conducerii executive a BRD – Group Societe Generale, a fost initiat si constituit un grup infractional organizat in scopul acordarii de credite, cu incalcarea normelor de creditare, atat cele interne cat si cele emise de Banca Nationala a Romaniei, unor persoane fizice si/sau societati comerciale, activitatea infractionala concretizandu-se in obtinerea unor importante sume de bani din savarsirea subsecventa a unor infractiuni de inselaciune, fiind cauzat un prejudiciu de 43.500.000 Euro in dauna BRD – Group Societe Generale. Membrii grupului infractional organizat au actionat in mod concertat, in baza unei rezolutii infractionale unice, aceea de a obtine importante beneficii financiare, potrivit contributiei infractionale pe palierele executionale din cadrul gruparii. In cadrul gruparii infractionale organizate, fiecare membru a desfasurat activitati specifice interesului, pozitiei, pregatirii si profesiei sale, in vederea fraudarii sistemului bancar, cu desfasurare pe termen lung. Astfel, doi dintre liderii gruparii infrac?ionale, folosindu-se de functiile detinute in cadrul BRD – Group Societe Generale, au racolat si controlat activitatea mai multor persoane subordonat si aflate in raporturi de munca cu banca, care prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu sau prin neindeplinirea acestora au facilitat aprobarea/acordarea frauduloasa a unui nr. de 17 credite unor persoane fizice sau juridice, cunoscand faptul ca pentru nici unul din creditele astfel acordate nu erau indeplinite conditiile minime impuse de normele de creditare si ca imobilele folosite pentru garantarea creditelor au fost supraevaluate de evaluatorii agreati de banca.
Pentru desfasurarea in conditii optime a activitatii infractionale suspectii si-au asigurat sprijinul celorlalti membrii ai Comitetului de Credit din Centrala BRD – Group Societe Generale, respectiv suspectii Cercel Duca Alexandru Claudiu si Gavrilescu Gabriela, care, cu incalcarea atributiilor de serviciu, au aprobat creditele acordate in mod fraudulos in principal de catre Agentiile Europa si Primaverii ce functioneaza in interiorul Sucursalei Dorobanti a BRD- Grup Dorobanti. In acelasi scop, suspectii i-au atras in activitatea infractionala pe suspectii Bajescu Dana director Executiv in cadrul BRD, Nanu Mihai Andrei director comercial in cadrul BRD, Monac Alice director la Agentia Europa, Duhominicu Elena director al Agentiei Primaverii, Ceausu Monica director la Agentia Europa dupa avansarea lui Monac Alice si Anghelescu Alexandru director adjunct comercial al Sucursalei Dorobanti. Cel de-al treilea lider al grupului infractional organizat inculpatul Remus Truica, a fost si principalul beneficiar al activitatii infractionale, din cele 17 credite acordate in mod fraudulos de BRD – Group Societe Generale, 15 fiind acordate unor persoane fizice sau juridice aflate sub controlul sau direct, obtinand astfel suma de 35.000.000 Euro, care a fost in ceea mai mare parte externalizata prin includerea acesteia in circuite financiare prin conturi deschise in Monaco, Elvetia, Austria si Cipru, conturi controlate direct de catre inculpatii Remus Truica si Aparaschivei Cristian Relu si apoi folosite de acestia pentru achizitionarea unor bunuri de lux, ambarcatiuni si imobile. Pentru punerea in executare a activitatilor infractionale inculpatul Remus Truica s-a folosit in principal de inculpatul Aparaschivei Cristian Relu, omul sau de incredere, care l-a randul sau a atras in cadrul grupului infractional organizat alte persoane, respectiv suspectii Coconete Ilie Marius, Muntean Stefan, Lisu George, Nicoresteanu Ionut Victor, SNE, Pop Georgiana Mirela, Pop Constantin Eugen si Ciumeti Niculae.
In acelasi sens, inculpatul Remus Truica a coordonat si infiintarea a cinci societati comerciale reprezentate si administrate de catre inculpatul Aparaschivei Cristian Relu si suspectii Coconete Ilie Marius si SNE, care de asemenea au obtinut in mod fraudulos credite de la BRD – Group Societe Generale. La grupul infractional organizat initiat de citre liderii gruparii au aderat si suspectii Sorin Rosca Stanescu si Sarbu Adrian care au contractat in folos personal credite in aceleasi conditii frauduloase ca si cele din cazul creditelor contractate in favoarea inculpatului Remus Truica. In realizarea activitatii infractionale membrii grupului infractional organizat au fost sprijiniti de catre suspectii Drula Dorin, Breazu Eugen si Socol Florin Mihai, evaluatori agreati de BRD – Group Societe Generale, care au stabilit, in urma evaluarilor facute pentru terenurile ce au fost ipotecate in favoarea bancii pentru obtinerea creditelor, valori mult supraevaluate fata de valoarea reala de piata, valori care sa acopere formal acordarea creditelor prin raportare la cerintele impuse de normele de creditare. In acelasi scop liderii grupului infractional organizat au atras in activitate infractionala pe suspectii Serban Minola Alexandra si Diaconescu Dumitru, notari publici, care prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor ce le reveneau sau prin neindeplinirea acestora au facilitat pe de o parte circulatia juridica formala a imobilelor ce au fost folosite pentru garantare creditelor, iar pe de alta parte la incheierea unor contracte de ipoteca cunoscand ca valoarea imobilelor mentionata in contractele de ipoteca este nereala. De precizat este faptul ca nici unul din cele 17 credite nu a fost restituit, fiind trecute in categoria creditelor neperformante, BRD – Group Societe Generale constituind provizioane in cuantum de 20,2 milioane euro, dupa ce anterior au fost efectuate prelungiri succesive ale termenelor de constituire a depozitelor colaterale pentru plata dobanzilor si comisioanelor. Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Structura Centrala au dispus masura preventiva a controlului judiciar fata de inculpatii Remus Truica si Aparaschivei Cristian Relu. Cauza a fost instrumentata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei Generale Anticoruptie.
Adauga un comentariu