Sanatate

În ce constă operația chistului Baker? Iată pe ce se bazează tratamentul și care este prețul acestuia

Publicat: 25 iul. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
În ce constă operația chistului Baker Iată pe ce se bazează tratamentul și care este prețul acestuia
Un astfel de chist constă într-o cavitate închisă sau într-un sac acoperit cu epiteliu.

Uneori, este nevoie de operație în cazul chistului Baker. Iată ce presupune tratamentul chirurgical și care este prețul acestuia.

Chistul Baker mai este cunoscut și sub numele de chist popliteal. Acesta reprezintă o formațiune lichidă, provocată de distenia fluidică a bursei gastrocnemio-membranoase, fiind una dintre cele mai întâlnite formațiuni ale zonei poplitee.

La nivelul genunchiului, chisturile pot apărea în multiple forme. Un astfel de chist constă într-o cavitate închisă sau într-un sac acoperit cu epiteliu. Acesta poate fi alcătuit din lichid sau dintr-un material semisolid, poate apărea în țesut moale sau în os și poate fi normal sau anormal. Oricum ar fi, leziunile chistice trebuie diferențiate clar de masele benigne sau maligne.

chistul baker la radiografie
Chistul Baker mai este cunoscut și sub numele de chist popliteal.

Ce presupune operația chistului Baker? Tratament și preț

Dacă devine foarte mare sau cauzează simptome, chistul Baker se îndepărtează prin intervenție chirurgicală (în cazuri rare). Operația este recomandată, de regulă, când alte tratamente nu dau randament. Din păcate, chistul poate să reapară și după o intervenție chirurgicală.

Pentru a elimina riscurile, chirurgia se realizează prin blocarea conexiunii dintre chistul Baker și articulația genunchiului. Mai mult, chistul este eliminat prin operație deschisă. În același timp, chirurgia poate fi efectuată pentru a trata și o altă problemă, cum ar fi repararea unei leziuni de menisc.

Intervenția chirurgicală se desfășoară sub anestezic general sau sub anestezie spinală (aceasta din urmă afectează doar jumătatea inferioară a corpului). Se începe prin realizarea unei incizii la nivelul chistului, iar apoi se separă de țesuturile din jur și se identifică zona capsulei comune. În final, se va trece la bandajarea genunchiului și la aplicarea unei atele de sprijin. Pentru a diminua disconfortul, medicul va prescrie medicamente analgezice.

Prețul unei astfel de intervenții chirurgicale variază în funcție de instituția medicală în care se efectuează.

un bărbat care ține mâinile pe genunchi
Dacă devine foarte mare sau cauzează simptome, chistul Baker se îndepărtează prin intervenție chirurgicală (în cazuri rare).

Alte tehnici de tratament și recuperare

În cazul în care medicul nu consideră că operația este necesară, chistul poate fi drenat. Procedura se realizează cu ajutorul unui ac, menit să extragă excesul de lichid din articulația genunchiului. Astfel, simptomele pot fi ameliorate, însă există riscul reapariției chistului.

De asemenea, tratamentul chistului Baker, fiind unul conservativ, include și utilizarea de antiinflamatoare nesteroidiene, gheață și diminuarea greutății pe articulația afectată, alături de corectarea afecțiunilor articulare asociate.

Anomaliile interne ale genunchiului pot fi remediate cu ajutorul astroscopiei terapeutice. Artroplastia totală este rezervată osteoartritei severe. În plus, pentru a trata artritele inflamatorii și hemofilia este folosită sinoviorteza radioactivă. Pentru a exclude un chist Baker rupt, se recomandă efectuarea unei artrografii, înaintea acestui tratament.

Util este și repausul, fiind recomandată evitarea activităților fizice dificile, care suprasolicită genunchiul. Pentru diminuarea simptomelor, indicate sunt compresele cu gheață sau bandajele de compresie. În timpul nopții, piciorul afectat trebuie poziționat puțin mai sus decât restul corpului, pentru a susține sistemul circulator și pentru a ameliora durerea.

Pentru a contribui la întărirea musculaturii, la reducerea simptomelor și la menținerea funcționalității genunchiului, se recomandă terapia fizică.

În cazul în care folosiți comprese cu gheață, aveți grijă să nu aplicați gheața direct pe piele, deoarece ar putea provoca arsuri și dureri. De aceea, gheața se pune în pungă, iar punga se învelește cu un prosop curat. Compresa se ține pe zona afectată între 10 și 30 de minute (nu mai mult!).

un bărbat la recuperare medicala
În cazul în care medicul nu consideră că operația este necesară, chistul poate fi drenat.
Adauga un comentariu